Sari la conținut

Cercetătorii au descoperit ingredientul care previne clar demența. Alimente în care se găsește din abundență

Ingredientul care previne demența. Un nou studiu coordonat de Institutul de Cercetare Hospital del Mar din Barcelona, Spania, a identificat o legătură între nivelurile ridicate de acizi grași omega-3 în sânge și un risc redus de dezvoltare a demenței și a bolii Alzheimer. 

Studiul, publicat recent în jurnalul științific Nutrients, s-a bazat pe analiza datelor provenite de la 260.000 de persoane incluse în baza de date UK Biobank, cel mai amplu număr de participanți utilizat în cercetările din acest domeniu. Echipa de cercetare a fost compusă din specialiști de la Hospital del Mar, Institutul de Cercetare asupra Acizilor Grași din Statele Unite și Centrul spaniol de cercetare biomedicală în fiziopatologia obezității și nutriției (CIBEROBN).

Cercetătorii au analizat profilul metaboliților din sângele participanților pentru a examina legăturile dintre diferitele tipuri de omega-3. Dimensiunea mare a grupului de participanți a permis cercetătorilor să includă și segmente de populație mai tinere decât cele studiate tradițional.

Omega-3, ingredientul care previne demența

Participanții au fost împărțiți în grupe de vârstă (40-50 de ani, 50-60 de ani și peste 60 de ani), și s-a realizat o asociere între aceste informații și apariția bolii Alzheimer sau a altor forme de demență.

Rezultatele sugerează că nivelurile crescute de omega-3 sunt asociate cu un risc redus de dezvoltare a demenței, indiferent de vârstă sau gen. Cercetătorul Aleix Sala-Vila de la Institutul de Cercetare Hospital del Mar a menționat că cele mai semnificative asocieri au fost observate la bărbați, în rândul persoanelor cu vârsta peste 60 de ani și în cazul altor forme de demență în afara bolii Alzheimer.

Cele mai bune surse de omega-3

Omega-3 reprezintă o categorie de acizi grași prezenți în mod predominant în țesuturile peștilor grași și anumitor fructe de mare, precum și în surse vegetale, cum ar fi uleiul de soia, nucile și semințele de in. Studiul recent sugerează că aceste beneficii se extind și la alte tipuri de omega-3 în afara acidului docosahexaenoic (DHA), care se găsește în principal în peștele gras. Această cercetare susține ideea că alimente precum nucile pot contribui la menținerea sănătății creierului.

Este important de menționat că rezultatele nu stabilesc o legătură directă de cauzalitate între nivelurile de acizi grași din sânge și riscul de Alzheimer și alte forme de demență. Studii ulterioare ar putea explora suplimentarea voluntară a dietei cu omega-3 și ar putea compara rezultatele cu cele ale persoanelor care adoptă o dietă normală, pentru a oferi informații mai precise despre tipurile de omega-3, dozele optime și durata necesară pentru obținerea unui efect clinic semnificativ.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel