Sari la conținut

Cercetătorii au descoperit în petalele unei flori obișnuite 3 molecule care scad glicemia, reduc inflamația din creier și cresc sensibilitatea la insulină. Soluția ideală pentru diabetici

Descoperire majoră. O floare obișnuită ar putea deveni un tratament de succes pentru prediabet și diabet. Cercetătorii au descoperit că în petalele daliilor D. pinnata se găsește un trio de molecule care ar putea îmbunătăți reglarea glicemiei la persoanele cu prediabet și diabet de tip 2.

În timpul unui studiu clinic randomizat controlat, cercetătorii au descoperit că un extract din cele trei molecule din petalele daliei a îmbunătățit semnificativ controlul glicemiei al participanților la studiu.

Petalele de dalie conțin substanțe care scad glicemia
Petalele de dalie conțin substanțe care scad glicemia

În 2015, autorii unui studiu, realizat la Universitatea Otago din Noua Zeelandă, au stabilit că un flavonoid alimentar numit buteină poate reduce inflamația creierului și că acest lucru ar putea îmbunătăți nivelurile de zahăr din sânge la persoanele care au probleme cu controlul glicemiei.

Noul studiu identifică petalele florii de dalia ca fiind o sursă de buteină și de alte două molecule care îmbunătățesc eficacitatea acesteia.

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite, 96 de milioane de americani au prediabet, iar alți 37,3 milioane au diabet. Organizația Mondială a Sănătății estimează că 422 de milioane de persoane din întreaga lume aveau boala în 2014 și diabetul a fost cauza directă a 1,5 milioane de decese în 2019.

Diabetul necontrolat poate duce la insuficiență renală, orbire, accidente vasculare cerebrale, atacuri de cord și amputare a membrelor inferioare. Evitarea unor astfel de consecințe depinde de monitorizarea continuă a zahărului din sânge, schimbări ale stilui de viață și, în mod obișnuit, administrarea de insulină sau medicamente care pot ajuta la controlul glicemiei.

Utilizarea daliilor pentru tratarea diabetului

Dr. Alexander Tups, autorul studiului, a declarat că descoperirea a fost destul de întâmplătoare. La o cafea, i-a menționat acest lucru unui coleg, care l-a întrebat apoi: „Știai că daliile pot conține buteină?”

„Acesta a fost începutul unei călătorii fantastice: experți internaționali în dalii cultivau acete flori în sudul îndepărtat al Noii Zeelande și au fost bucuroși să ne furnizeze florile”, a spus dr. Tups.

Echipa a creat un extract cu conținut de buteină și l-a testat cu succes pe șoareci. O colaborare cu o echipă de experți în chimia plantelor a identificat apoi celelalte două molecule care ar putea amplifica efectul buteinei.

Cercetătorii au stabilit într-un cadru preclinic că toate cele trei molecule sunt necesare pentru a optimiza efectul de scădere a glicemiei.

„Mai mult, am putut arăta că cele trei molecule au ajutat la reducerea inflamației creierului la șoareci și că efectul de reducere a glucozei depindea de acțiunea lor în creier,” a completat dr. Alexander Tups

În testele pe oameni, extractul nu a produs efecte secundare observate și a fost eficient.

Dalia sub formă de comprimate

Echipa a brevetat deja descoperirea, a publicat rezultatele și a adus pe piață un extract pentru îmbunătățirea controlul glicemiei numit Dahlia4. Dahlia4 este disponibil sub formă de comprimate. Cu toate acestea, suplimentul nu a fost evaluat încă de Administrația Alimentelor și Medicamentelor din SUA.

Dr. Thomas Lutz, profesor universitar de fiziologie veterinară la Universitatea din Zurich, care nu a fost implicat în studiu, a remarcat că există și alte extracte de plante care au fost identificate și investigate, dar „întrebarea se referă întotdeauna la disponibilitate, eficacitate și potențiala toxicitate. Ținând cont de aceste aspecte, văd o valoare mare în descoperirea făcută aici”, a spus dr. Lutz.

Dr. Tups a menționat că scăderea glicemiei poate să nu fie singurul beneficiu al moleculelor din petelale de dalie.

„Deoarece a arătat potențiale beneficii în îmbunătățirea funcției creierului, acum efectuăm un studiu clinic la persoanele cu sindromul de oboseală cronică sau sindromul COVID prelungit”, a spus medicul.

Inflamația creierului și controlul zahărului din sânge

„Știm că ‘inflamația creierului’ este asociată cu multe tulburări metabolice, cum ar fi excesul de alimente cu conținut ridicat de energie/grăsimi, obezitatea, diabetul de tip 2”, a explicat dr. Lutz.

„Reducerea inflamației creierului a demonstrat că îmbunătățește/restabilește sensibilitatea la diferiți hormoni implicați în controlul fiziologic al metabolismului, în special insulina și leptina”, a continuat el.

„Acest concept este cunoscut de mulți ani. Întrebarea era cum poate fi abordat într-un mod benefic pentru pacienții implicați”, a spus dr. Lutz.

De ce contează această descoperire

Potrivit dr. Lutz, descoperirea descrisă poate fi în beneficiul unui număr foarte mare de persoane. Pe lângă noul extract de dalia, el a explicat că există multe opțiuni de tratament care sunt în prezent investigate în etapa preclinică sau clinică sau care au primit aprobare recent.

„Multe dintre acestea sunt abordări farmacologice bazate pe agoniști ai hormonilor endogeni”, a spus el, adăugând: „Eficacitatea și siguranța sunt foarte bune, [dar] costul este ridicat și disponibilitatea a fost o problemă.”

„Aici nu vorbim despre medicamente (din punct de vedere legal), ci despre aditivi alimentari. Acest lucru ar putea fi benefic pentru utilizarea lor la scară largă”, a afirmat dr. Lutz.

Descoperirea este importantă pentru toți pacienții care suferă de boli metabolice, în special diabet zaharat de tip 2, dar, potențial, și pentru alte boli în care inflamația creierului joacă un rol,” a conchis dr. Thomas Lutz.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel