Din cuprinsul articolului
De secole, oamenii de știință caută așa-numitul „elixir al tinereții”, iar acum a fost f[cut un nou pas spre împlinirea acestuio deziderat anti-îmbătrânire.
Oamenii de știință au descoperit că celulele T pot fi reprogramate pentru a lupta împotriva îmbătrânirii. Având setul potrivit de modificări genetice, aceste celule albe din sânge pot ataca un alt grup de celule cunoscute sub numele de celule senescente. Se crede că aceste celule sunt responsabile pentru multe dintre bolile cu care ne confruntăm mai târziu în viață.
Celulele senescente sunt cele care încetează să se mai reproducă. Pe măsură ce îmbătrânim, acestea se acumulează în corpul nostru, ducând la inflamații dăunătoare.
Medicament viu, testat în laborator
O echipă de cercetători americani de la laboratorul Cold Spring Harbor (CSHL) a apelat la un medicament viu – celule CAR T (receptor chimeric de antigen), potrivit 360medical.ro. Ei au descoperit că celulele CAR T pot fi manipulate pentru a elimina celulele senescente la șoareci.
Ca urmare, șoarecii au ajuns să trăiască o viață mai sănătoasă. Aceștia au avut o greutate corporală mai mică, un metabolism și o toleranță la glucoză îmbunătățite și o activitate fizică sporită. Toate beneficiile au venit fără nicio deteriorare a țesuturilor sau toxicitate.
„Dacă oferim tratamentul șoarecilor îmbătrâniți, aceștia întineresc. Dacă îl dăm la șoareci tineri, aceștia îmbătrânesc mai încet. Nici o altă terapie nu poate face acest lucru în acest moment”, spune Amor Vegas care a condus echipa CSHL. Poate că cea mai mare putere a celulelor CAR T este longevitatea lor.
Tratamentul inovativ oferă protecţie pe tot parcursul vieţii
Echipa a descoperit că o singură doză la o vârstă fragedă poate avea efecte pe tot parcursul vieții. Tratamentul inovativ poate proteja împotriva unor afecțiuni care apar de obicei mai târziu în viață, cum ar fi obezitatea și diabetul.
„Celulele T au capacitatea de a dezvolta memorie și de a persista în organism pentru perioade foarte lungi, ceea ce este foarte diferit de un medicament chimic”, explică Amor Vegas. Potrivit medicului, celulele CAR T oferă un avantaj pentru patologiile cronice.
Celulele CAR T au fost utilizate pentru a trata o varietate de cancere de sânge, primind aprobarea Administrației americane pentru Alimente și medicamente (FDA) în acest scop în 2017.
Cercetătorul american este unul dintre primii oameni de știință care a demonstrat că potențialul medical al celulelor CAR T poate merge chiar mai departe de cancer. Mai exact, acesta investighează acum dacă celulele CAR T permit șoarecilor să trăiască nu doar mai sănătos, ci și mai mult timp. Dacă da, societatea va fi cu un pas mai aproape de râvnitul elixir al tinereții.