Din cuprinsul articolului
Fumătorii care intenționează să renunțe sunt adesea îngrijorați de creșterea în greutate care vine la pachet cu această intenție bună. Iată că un studiu recent a descoperit o posibilă explicație pentru această apariție.
Potrivit rezultatelor, fumătorii tind să mănânce mai puțin și să se mențină la obiceiuri alimentare nesănătoase în comparație cu nefumătorii. Studiul a fost prezentat la Congresul European de Obezitate din acest an și a evaluat date de la peste 80.000 de adulți din Marea Britanie.
„Renunțarea la fumat este, fără îndoială, o mișcare pozitivă pentru sănătatea generală, dar poate introduce provocări legate de dietă. Nicotina suprimă pofta de mâncare și crește metabolismul, ceea ce îi poate ajuta pe fumători să controleze greutatea. Cu toate acestea, renunțarea duce adesea la creșterea apetitului și a poftelor de mâncare, ceea ce duce la potențialul creșterea în greutate”, au scris cercetătorii în studiul publicat în BMC Public Health.
Participanții la studiu au fost împărțiți în două grupuri în funcție de statutul lor de fumători sau nefumători. Vârsta, sexul, statutul socioeconomic, statutul de fumat, alimentația obișnuită și comportamentele alimentare au fost estimate pe baza chestionarelor. IMC-ul participanților a fost măsurat în timpul evaluărilor de sănătate.
„Îngrijorarea de a crește în greutate este un motiv comun pentru care fumătorii nu încearcă să renunțe sau nu au succes în încercările lor de a renunța la fumat.
Descoperirile noastre indică faptul că fumatul este asociat cu modele de comportament alimentar în concordanță cu consumul redus de alimente. Dar și o calitate mai proastă a dietei, caracterizată prin frecvente. consumul de alimente prăjite și adăugarea de sare și zahăr la mese.
Acest lucru ar putea explica creșterea în greutate observată în mod obișnuit atunci când oamenii nu mai fumează”, a spus investigatorul șef, Dr. Scott Willis, într-un comunicat de presă.
Rezultatele au arătat câteva fapte interesante despre obiceiurile alimentare ale fumătorilor în comparație cu nefumătorii:
Cercetătorii au observat că aceste relații sunt mai puternice la persoanele în vârstă, comparativ cu adulții mai tineri. Probabilitatea de a adăuga sare și zahăr la mese a fost mai mare la bărbați în comparație cu femeile, făcându-i pe fumători mai susceptibili la obiceiuri alimentare proaste.
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…
Pe 8 noiembrie, românii sărbătoresc Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, care sunt considerați ocrotitori ai…