Persoanele care urmează un tratament pe bază de medicamente antidepresive ar putea fi expuse riscului de a dezvolta diabet de tipul 2, susțin cercetătorii britanici.
Oamenii de știință de la Universitatea din Southampton au analizat informațiile de la 22 de studii medicale la care au participat câteva mii de pacienți care urmau un tratament cu antidepresive. Ei au descoperit o legătură între antidepresive și diabet, însă nu și dovezi care să susțină neapărat că medicamentele ar putea cauza diabet.
Una dintre ipotezele prezentate de echipa de cercetători în jurnalul Diabetes Care, ar fi că persoanele care utilizează antidepresive se îngraşă, fapt care le creşte riscul de diabet. Sau că medicamentele pot interfera cu controlul zahărului în sânge.
Unul dintre cercetători, profesorul Richard Colt, susține că „o parte din acestea ar putea fi o coincidență, dar există un semnal că oamenii care sunt tratați cu antidepresive au apoi un risc crescut de a dezvolta diabet zaharat”.
El este de părere că sunt necesare studii ulterioare pentru a determina factorii care au condus la rezultatele obținute. De asemenea, cercetătorii îi sfătuiesc pe medici să fie atenți la simptomele care ar putea indica începutul diabetului în cazul pacienților care umează un tratament pe bază de antidepresive.
Pe de altă parte. Dr. Matthew Hobbs, de la Diabetes UK, este de părere că „aceste constatări nu reprezintă dovezi clare că luarea antidepresivelor crește riscul de diabet de tip 2″.
El argumentează atât că efectele observate au fost nesemnificative, dar și că nu este obligatoriu ca două elemente întâlnite în același loc să aibă vreo legătură una cu cealaltă. Dr. Hobbs punctează însă că antidepresivele pot conduce la creșterea greutății, un factor de risc pentru dezvoltarea diabetului.