Din cuprinsul articolului
Cercetătorii au demontat încă un mit: Ficatul gras NU apare de la grăsimi.
Ficatul gras nonalcoolic afectează din ce în ce mai multe persoane, mai ales în ţările cu un stil de viaţă modern. Care sunt simptomele, cum se pune diagnosticul şi care este cel mai eficient tratament ne spun
Gheorghe Mencinicopschi, fostul biolog, biochimist și cercetător român, fost director al Institutului de Cercetări Alimentare, spunea că ficatul gras nu apare de la grăsimi, ci de unele ingrediente nesănătoase.
”S-au făcut cercetări în Statele Unite în care un grup de voluntari de 10.000 de oameni au primit în fiecare zi 18 ouă, iar după o jumătate de an nu au avut nicio problemă. Ficatul gras şi colesterolul alimentar nu au nicio legătură cu boala cardiovasculară şi cu boala cerebovasculară. Problema sunt carbohidraţii care în ficat se transformă în trigliceride şi fac ficatul gras”, a menţionat Mencinicopschi.
Renunțarea la alimente grase este o temă falsă, pentru că ceea ce ne îmbolnăveşte sunt zaharurile, carbohidraţii rafinaţi, şi nu grăsimile de origine animală saturate, atenționează profesorul.
“Majoritatea medicilor spun: “Nu mâncaţi alimente grase cu grăsimi de origine animală pentru că acestea conţin acizi graşi saturaţi şi vă veţi îmbolnăvi de boli cardiovasculare sau cerebrovasculare”, explica medicul.
Este fals! Este o teorie care nu a fost niciodată verificată şi începută de prin anii 1950. Cercetările moderne au arătat că, din contră, ceea ce te îmbolnăveşte sunt zaharurile, carbohidraţii rafinaţi şi nu grăsimile de origine animală saturate, cum este grăsimea din lapte – untul – , cum sunt brânzeturile, slănina, grăsimile din carnea grasă de pasăre, porc, vită. Toate acestea s-au dovedit a fi chiar cardio-protectoare şi cu un efect împotriva apariţiei bolilor cu degenerescenţă, cum sunt Alzheimer sau Parkinson”, a explicat specialistul Ghe. Mencinicopschi.
Potrivit regretatului expert, postul fără produse de origine animală de două ori pe săptămână, dar și postul cu apă ori de câte ori este posibil. Și neapărat renunțarea la produsele de patiserie și la cele care abundă în zahăr.
Consumul de alcool trebuie limitat și sporit cel de apă. Și desigur, efort fizic zilnic, calea sigură spre o viață sănătoasă, recomanda celebrul cercetător.
Așadar, zahărul rămâne dușmanul numărul 1 al ficatului, și nu numai. Mai mult, zahărul îngrașă, îmbătrânește, face carii dentare, crește colesterolul în sânge, scade imunitatea. Afectează grav rezistența organismului la boli.
Aceste informații sunt confirmate și de celebrul medic nutriționist Mihaela Bilic.
„Un studiu făcut de Universitatea Loma Linda din California a arătat că o doză de băutură răcoritoare, ce conține 7 lingurițe zahăr (30g), declanșează după numai 5 minute o scădere cu 35% a capacității de fagocitoză a globulelor albe responsabile de apărarea imunitară, efect ce durează câteva ore. Consumul a 100g zahăr, cât conține un litru de suc, duce la o scădere dramatică de 97% a răspunsului imun!
Concluzia: zahărul rafinat nu conține nici nutrienți, nici oligoelemente, ci doar calorii goale. El favorizează procesele oxidative și inflamatorii, crește nivelul de aciditate din organism, fragilizează țesuturile și sistemul imunitar. Deci nu ne face viața mai dulce, ci doar ne “ruginește” mai repede”, a explicat Mihaela Bilic, pe un cont de socializare.
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…