Din cuprinsul articolului
O cauză nebănuită de atac cerebral ar fi depresia, spun cercetătorii. Depresia afectează aproximativ 280 de milioane de oameni din întreaga lume. Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA (CDC), depresia este aproape de două ori mai frecventă la femei decât la bărbați, afectând aproximativ 10,4% dintre femeile din Statele Unite.
Simptomele psihologice ale depresiei includ starea de spirit persistent depresivă, sentimentele de inutilitate, pierderea interesului pentru activitățile plăcute, dificultăți de concentrare și chiar gânduri de sinucidere.
În plus, depresia poate provoca simptome fizice, cum ar fi oboseala, lipsa poftei de mâncare, dureri de cap, dureri cronice și probleme digestive.
Cercetările au asociat de asemenea, depresia și bolile cardiovasculare (CVD), un studiu care a constatat că depresia a crescut riscul de mortalitate la pacienții cu boală coronariană.
Acum, un studiu internațional, publicat în Neurology, a descoperit că persoanele cu simptome depresive au un risc crescut de accident vascular cerebral ischemic și hemoragic și o recuperare mai proastă după un accident vascular cerebral.
Dr. Curtis Benesch, director medical al Centrului de AVC din cadrul Universității Rochester, care nu este implicat în acest studiu, a comentat rezultatele pentru Medical News Today:
„Această lucrare descrie un studiu observațional bine realizat. Totuși, se bazează pe simptomele auto-raportate ale depresiei și există o oarecare subiectivitate în asta. […] Cu toate acestea, autorii au făcut o treabă excelentă în generarea impactului potențial al unui accident vascular cerebral anterior prin potrivirea cazurilor cu controale care oglindesc vârsta, alți factori de risc, rasa și etnia și, într-o oarecare măsură, locația.”
Studiu amplu, internațional
Cercetarea a investigat 26.877 de adulți din studiul INTERSTROKE. Participanții provin din 32 de țări din Europa, Asia, America de Nord și de Sud, Orientul Mijlociu și Africa. Aveau o vârstă medie de 62 de ani.
Peste 13.000 de participanți au suferit un accident vascular cerebral. Cercetătorii au comparat vârsta, sexul și identitate rasială sau etnică cu un alt grup de peste 13.000 de participanți care nu au avut un accident vascular cerebral. Toate chestionarele completate au inclus date despre factorii de risc cardiovascular, cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul.
Cercetătorii au colectat informații despre simptomele depresive în anul care a precedat studiul. Ei au întrebat participanții dacă s-au simțit triști sau deprimați timp de 2 sau mai multe săptămâni consecutive în acele 12 luni. De asemenea, au înregistrat dacă participanții au luat vreodată antidepresive.
Risc crescut de accident vascular cerebral
Cei care au avut un AVC au avut mai multe șanse de a prezenta simptome depresive (18%) decât cei care nu au avut un AVC (14%). Cei care au raportat că au „renunțat la îmbunătățirea vieții” au avut un risc mai mare de accident vascular cerebral.
Când cercetătorii au ajustat datele în funcție de vârstă, sex, educație, activitate fizică și alți factori de stil de viață, persoanele cu simptome de depresie au avut un risc cu 46% mai mare de accident vascular cerebral față de cei care nu aveau astfel de simptome.
Cercetătorii au descoperit că asocierea dintre simptomele depresive și accidentul vascular cerebral a fost consecventă în cazul tuturor nivelurile de venit din țară.
Persoanele cu patru sau mai multe simptome de depresie au avut un risc mai mare de accident vascular cerebral decât cele cu mai puține simptome.
Dr. Benesch a comentat această descoperire, observând că „[această] asociere între depresia mai severă și riscul de accident vascular cerebral este cu siguranță demnă de explorat mai pe larg și ar putea fi semnificativă din punc de vedere clinic.”
Studiul a mai constatat că, deși persoanele cu simptome depresive nu au avut accidente vasculare cerebrale mai severe, au avut rezultate mai proaste la 1 lună după ce au suferit un accident vascular cerebral.
Studii ample care arată legătura dintre depresie și AVC
„Aceste constatări, cel puțin, ar trebui să genereze investigații suplimentare asupra acestei asocieri între cele două afecțiuni. Dacă începem să înțelegem cauzalitatea, atunci putem începe să vorbim despre strategii de atenuare.”
– Dr. Curtis Benesch
Mai multe studii au asociat anterior depresia cu bolile de inima si accidentul vascular cerebral.
O meta-analiză din 2011 care a cuprins 17 studii a arătat că depresia a crescut semnificativ riscul de accident vascular cerebral și că creșterea a fost probabil independentă de alți factori de risc, cum ar fi hipertensiunea sau diabetul. Cu toate acestea, acest studiu nu a putut determina dacă a existat un efect cauzal.
O meta-analiză mai amplă publicată în același an, care a analizat 28 de studii de cohortă prospective, a concluzionat că depresia este asociată prospectiv cu un risc semnificativ crescut de a dezvolta un accident vascular cerebral.
Un alt studiu, din 2020, a descoperit că persoanele care au prezentat simptome de depresie sunt mai predispuse să dezvolte boli de inimă sau să aibă un accident vascular cerebral.
Deși asocierea a fost modestă, a fost prezentă chiar și la persoanele ale căror simptome erau sub nivelul unei tulburări depresive.
De ce ar putea depresia să crească riscul de atac cerebral
Acest studiu nu a identificat mecanismele prin care depresia ar putea crește riscul de accident vascular cerebral, iar studiile anterioare nu au putut face acest lucru.
Mai multe studii au observat că depresia urmează în mod obișnuit unui accident vascular cerebral, dar există puține cercetări pentru a stabili dacă depresia ar putea crește probabilitatea apariției unui accident vascular cerebral.
Un studiu a sugerat chiar că ar putea exista o cauzalitate inversă – că un accident vascular cerebral nediagnosticat anterior ar fi cauzat depresia.
Studiile au arătat, de asemenea, că depresia poate determina oamenii să se implice în comportamente dăunătoare pentru sănătate, cum ar fi fumatul și nerespectarea tratamentelor medicale. Aceste comportamente pot contribui la riscul de BCV și accident vascular cerebral.
Dr. Sandra Narayanan, neurolog vascular certificat și chirurg neurointervențional la Pacific Stroke & Neurovascular Center din Santa Monica, SUA, care nu este implicat în studiul actual, a sugerat o altă posibilitate.
„Simptomele depresive pot fi asociate cu creșterea stresului, care poate crește în mod independent inflamația, riscul pentru viitoare boli cardiovasculare și cerebrovasculare și morbiditate”, a spus neurologul.
Implicații terapeutice
Deși mecanismele care cresc riscul pot fi neclare, acest studiu arată că persoanele cu simptome de depresie au o probabilitate mai mare de accident vascular cerebral și o recuperare mai slabă după accident vascular cerebral. Aceste descoperiri sugerează posibile căi terapeutice care pot fi eficiente.
Persoanele care luau medicamente antidepresive nu au avut același risc crescut de accident vascular cerebral ca cei cu simptome de depresie care nu au fost tratați cu antidepresive.
Autorii sugerează că, prin urmare, tratamentul adecvat ar putea reduce riscul de accident vascular cerebral. Cu toate acestea, ei avertizează că aceste medicamente pot avea alte efecte nocive.
Pentru cei cu simptome de depresie mai puțin severe, ei sugerează că intervențiile psihologice ar putea fi o abordare eficientă.
Dr. Narayanan a menționat că „educarea pacienților care urmează un tratament pentru depresie, precum și screeningul celor cu risc de depresie cu privire la riscul viitor de accident vascular cerebral, este o strategie importantă de sănătate publică, bazată pe acest studiu.”