Sari la conținut

Cercetător român renumit: Se pot vindeca mai multe afecțiuni hematologice, metabolice sau imune cu ajutorul celulelor stem

celule stem
Sursă foto: doodlartdotcom/Pixabay
Cancerele de sânge | Transplantul salvează vieți

Celulele stem recoltate la nastere din sângele si cordonul ombilical reprezintă o zonă de mare interes în medicina actuală datorită potențialului lor de a regenera și repara țesutul deteriorat din organism.

Unii dintre cei mai implicați profesioniști români în studiul și tratamentul cu celule stem este Dr. Felician Stăncioiu, medic și cercetător român, cu vastă experiență în SUA, care în prezent coordonează primul studiu clinic pentru tratarea autismului cu celule stem în România.

Recoltarea celulelor stem, beneficii

Dr. Stăncioiu ne-a acordat un interviu în cadrul căruia a vorbit despre recoltarea de celule stem, despre potențialul folosirii de celule stem în diferite maladii, dar și despre rezultatele pe care le-a obținut până acum în tratarea cu celule stem a copiilor cu autism.

Înainte de a vorbi despre tratament, este important să vorbim despre recoltare: în opinia dvs, există riscuri pentru o astfel de procedura la nașterea copilului? Care sunt beneficiile recoltării de celule stem la naștere?

Dr. Felician Stăncioiu: Procedura de recoltare a sângelui din cordonul ombilical, iar în unele cazuri a sângelui venos placentar și a țesutului de cordon ombilical (gelatina Wharton) se efectuează imediat după nașterea copilului, respectiv după externalizarea placentei și tăierea cordonului ombilical, deci practic nu există riscuri pentru sănătatea mamei sau a copilului (sunt lucruri complet separate).

În plus, în cazul majorității nașterilor (peste 90%) aceste țesuturi sunt pur și simplu aruncate, iar în unele țări se recoltează și păstrează în bănci publice pentru utilizarea la transplanturi cu donatori compatibili. De altfel, lipsa donatorilor compatibili pentru transplanturi a dus în anii ’90 la începerea recoltării și stocării sângelui de cordon ombilical.

Astăzi celulele stem se utilizează și în afara transplanturilor propriu-zise, în medicina regenerativă și numeroase alte afecțiuni – în special neurologice -, cu perspectiva de a crește substanțial atât numărul patologiilor cât și al pacienților care pot beneficia de tratamente cu celule stem.

Din informațiile pe care le aveți până în prezent, câte maladii pot fi vindecate/ameliorate cu ajutorul celulelor stem? În care dintre aceste boli s-au înregistrat cele mai bune rezultate și în ce au constat acestea?

Dr. Felician Stăncioiu: Celulele stem hematopoietice din măduva osoasă sunt folosite cu succes pentru vindecarea unor afecțiuni hematologice începând cu anii ‘60, iar prima beneficiară a unui astfel de transplant efectuat cu succes pentru tratarea anemiei Fanconi cu celule stem recoltate de la fratele geamăn a trăit o viață fără restricții peste 50 ani (probabil încă trăiește, există o fotografie din 2017).

Sunt multe afecțiuni hematologice care pot fi tratate cu succes prin transplant de celule stem hematopoietice – anemie aplastică, anemii refractare, hemoglobinurie paroxistică nocturnă, trombocitopenie congenitală, beta-talasemie, histiocitoză X, etc. De asemenea, tulburări ereditare ale metabolismului – boala Gaucher, Niemann-Pick, Krabbe, sindroame Hunter, Hurler, Schele sau patologii ale sistemului imun – sindrom DiGeorge, Omenn, imunodeficiență combinată severă, șamd.

Numeroase boli oncologice pot fi tratate cu celule stem

În cazul bolilor hematologice, metabolice sau imune congenitale practic se poate vindeca afecțiunea respectivă prin înlocuirea celulelor bolnave cu unele sănătoase, și astfel se obține un organism chimeric, care are simultan material genetic propriu și alogen.

Afecțiunile oncologice tratate cu celule stem hematopoietice după chimioterapie cu doză mare sunt o opțiune de ultimă instanță, în special astăzi când anticorpii monoclonali oferă posibilitatea de vindecare la unii pacienți.

Lista de afecțiuni oncologice tratate este de asemenea lungă, astfel că pot fi enumerate în total circa 70-80 patologii tratate azi cu celule stem. Trebuie spus însă că există în cazul transplantului cu celule stem și un risc vital, adică posibilitatea că pacientul să nu supraviețuiască procedurii, iar acest risc variază între 1-20% funcție de patologie și particularitățile pacientului.

În opinia dvs, terapia cu celule stem poate substitui total anumite tratamente sau reprezintă doar un tratament care ajută terapiile tradiționale?

Dr. Felician Stăncioiu: E greu de făcut afirmații general aplicabile în medicină, pentru că în afara diferențelor individuale care fac ca majoritatea tratamentelor să nu fie 100% eficace, există considerente logistice și economice – în afară de faptul că un transplant costă mai mult de 150.000 euro, iar un tratament cu celule stem cel puțin 2500 euro, experiența, dotarea și disponibilitatea clinicilor sunt factori importanți.

România e implicată în studii clinice cu celule stem

La acestea se adaugă creșterea estimată a calității vieții după procedura (index QOL) care justifică eforturi mai mari din partea familiei și societății pentru tratamentul unui copil (a cărui contribuție la societate poate fi transformată radical timp de decenii) decât al unei persoane la vârsta a treia, la care profilaxia și tratamentul adecvat al afecțiunilor cronice este mult mai important. În linii mari se poate spune că azi tratamentele cu celule stem mezenchimale sunt administrate ca tratamente de ultima instanță, după ce tratamentele medicamentoase sau chirurgicale nu au produs îmbunătățiri.

În același timp există deja mai multe companii care dezvoltă tratamente cu celule stem mezenchimale sau hematopoietice. În SUA sunt câteva produse terapeutice din sânge de cordon ombilical aprobate de FDA, iar în UE există terapii celulare care au primit aprobarea ATMPE.

Tendința este că în baza experienței avute cu tratamentele convenționale – adică știm care sunt limitările tratamentelor existente în ameliorarea patologiilor respective și considerăm posibilitatea reacțiile adverse – și având un profil de siguranță bine stabilit, tratamentele cu celule stem să poată fi folosite în urmă evaluării medicului curant ca tratament principal. Pentru a ajunge însă în punctul acesta trebuie efectuate mai multe studii clinice, iar la acest efort științific contribuim și noi in România prin studii clinice, serii de cazuri și publicațiile care fac cunoscute rezultatele obținute.

Celule stem pentru tratarea autismului

Sunteți implicat în primului studiu clinic pentru tratarea autismului cu celule stem în România. Ce vizează acest studiu și în ce constă acesta?

Dr. Felician Stăncioiu: Demersurile pentru acest studiu au început la scurt timp după primul tratament cu celule stem efectuat la Spitalul Angiomedica în aprilie 2018, anume la insistența părinților unei fetițe care avea recoltate celulele la naștere. Recunosc faptul că am fost sceptic în privința șanselor de succes și am insistat ca înainte de asta să administrăm alte tratamente, care din păcate nu au dat rezultate.

Văzând însă rezultatele promițătoare obținute la Duke University am conceput acest studiu clinic în cadrul căruia se administrează celule recoltate la naștere din propriul cordon ombilical, precum și anumite suplimente care acționează asupra modificărilor care se cunosc că există la copii cu TSA (tulburări din spectrul autist) – inflamație, disfuncție mitocondrială sau modificare receptor oxitocină și pe care le evidențiem și le monitorizăm prin trei seturi de analize efectuate înainte și după cele două tipuri de tratamente.

Am început administrarea celulelor stem din cordon ombilical decriogenat la Spitalul Angiomedica împreună cu Dr Marius Floroiu – ATI, iar prima pacienta tratată a furnizat o imensă surpriză plăcută prin progresul înregistrat începând cu săptămâna a treia după administrarea celulelor stem. Copilul următor, cu mai mulți ani și greutate corporală mai mare nu a avut însă îmbunătățiri, iar ulterior a trebuit să facem schimbări logistice în desfășurarea studiului.

Din fericire însă am întâlnit colegi entuziasmați de posibilitatea de a îmbunătăți viața copiilor cu acest tip de tratament și am continuat studiul clinic la Spitalul Medicover unde sunt foarte bucuros să colaborez cu Dr. Radu Dumitrescu și Dr. Raluca Bogdan, și mai recent la Spitalul Ponderas – cu Dr. Mihaela Agache și Dr. Laura Ion.

În plus, sunt foarte bucuros și optimist în legătură cu perspectivele colaborării cu banca de celule stem Biogenis reprezentată în țară de Dr. Bogdan Bulumac. Biogenis – Banca de Celule Stem este parte a grupului FamiCord din Polonia, cel mai mare grup de bănci ce celule stem din Europa, în cadrul căruia s-au efectuat deja mii de tratamente cu celule stem mezenchimale și suplimentar a obținut aprobarea ATMPE pentru o linie de celule stem mezenchimale. De asemenea, sunt rezultate bune prin utilizarea acestor celule în diverse patologii iar colaborarea cu Biogenis este acum cea mai pragmatică direcție de dezvoltare.

Ce ați făcut până acum în cadrul acestui studiu și care sunt rezultatele preliminarii? Rezultatele tratamentului cu celule stem sunt unele imediate sau unele pe termen mediu și lung?

Dr. Felician Stăncioiu: Sunt deja rezultate îmbucurătoare la unii copii tratați în cadrul studiului, până acum 15 copii au primit tratamentul cu celule stem recoltate la naștere, iar rezultatele preliminare sunt pozitive în sensul că nu am avut reacții adverse moderate sau severe și s-au constatat îmbunătățiri mai mari sau mai mici la o majoritatea – circa 70% – dintre participanți.

Cei mai mulți au avut îmbunătățiri sesizate de părinți și terapeuți la 2-4 săptămâni după administrarea celulelor. Avem și excepții – un copil care a oferit surprize plăcute chiar la trei zile după administrare, și bineînțeles sunt și trei copii fără nicio îmbunătățire.

Pe termen mediu (1-3 ani) sunt rezultate foarte bune la o fetiță care la doi ani după administrarea celulelor și la aproape 4 ani după inițierea psihoterapiei nu mai are nevoie de acest tip de terapie, și mai sunt încă doi copii cu progrese în acest interval de timp. Pe termen lung (5 ani și peste) există doar experiența administrării terapiei cu celule stem la Duke University (începând cu 2015 – 2016) și din câte știu este una pozitivă.

Când se va încheia acest studiu?

Dr. Felician Stăncioiu: Nu am stabilit încă o dată fermă pentru încheierea acestui studiu clinic în special că după începerea studiului în 2019 au intervenit unele restricții și întârzieri legate de pandemie, însă estimăm că vom atinge numărul minim de participanți pe care ni l-am propus inițial în 2019 – 20 pacienți – până la sfârșitul lui februarie 2022.

Credeți că pe viitor tratamentul cu celule stem ar putea fi normal în tratarea anumitor boli și dacă da, cum ar putea sistemele medicale să integreze astfel de terapii?

Dr. Felician Stăncioiu: Cred că există un potențial extraordinar în utilizarea celulelor stem și încă suntem departe de a fi realizat acest potențial. Continuarea studiilor clinice și a cercetărilor de laborator cu celule stem este esențială și sunt convins că vor fi progrese considerabile în utilizarea lor, iar noi încercăm să contribuim la acest lucru. Introducerea pe scala largă sau ca tratament curent depinde însă de mai mulți factori, în special economici și logistici.

Logistică utilizării celulelor stem presupune utilizarea laboratoarelor, și din fericire avem bănci de celule stem în România unde se poate face acest lucru, iar unele din aceste bănci deja fac demersuri în acest sens. Factorul economic – costurile tratamentului – poate fi, de asemenea, adresat cu succes, iar disponibilitatea pe scară mai largă a acestui tip de tratament duce la scăderea costurilor prin distribuirea costurilor fixe pe un număr mai mare de tratamente (conceptul bine știut “economies of scale”).

Astfel, dacă în urmă cu câțiva ani administrarea celulelor stem în Tailanda sau Turcia se făcea în cadrul unei internări de o lună, cu 3 administrări și un cost de circa 50.000 euro, acum se fac în Germania, Austria sau Ucraina administrări unice la un preț de circa 10-15.000 euro, iar în Polonia, in cadrul grupului FamiCord reprezentat in Romania de Biogenis – Banca de Celule Stem, costul unui tratament cu celule mezenchimale este de aproximativ 2.500 euro, similar cu ce facem și noi în București.

În ce alte proiecte care vizează cercetarea/tratamentul cu celule stem va propuneți să vă implicați?

Dr. Felician Stăncioiu: Am administrat celule stem mezenchimale până acum cu succes, adică în condiții de siguranță și evidențierea unor progrese ale pacienților, pentru mai multe afecțiuni: accident vascular cerebral, tetrapareză spastică, boala de neuron motor (scleroză laterală amiotrofica), spondilită ankilozanta, retinopatie pigmentară.

Am adus deja îmbunătățiri – unele deja publicate – prin utilizarea unei subpopulații de celule stem mezenchimale cu proprietăți superioare celulelor stem mezenchimale “clasice” (CD 70+, 93+, 105+), respectiv CD271+ dar și prin utilizarea simultană de linii multiple de celule stem – ex. CD271+, CD34+ și considerăm că aceasta este principala direcție de dezvoltare pentru a obține rezultate mai bune în condițiile în care nu apelăm la inginerie genetică.

În viitor încercăm să extindem aria patologiilor tratate la retinopatie pigmentară, degenerescentă maculară, în domeniul patologiilor neurologice la traumatisme de coloană, însă am avut și solicitări neașteptate pe care o să le adresăm la un moment dat – alte tulburări de dezvoltare, limfedem, miopatie, etc. Direcțiile de dezvoltare depind însă în mod covărșitor de obținerea unor surse de finanțare adecvate care pot să facă tratamentele cu celule stem atât mai eficace, cât și mai accesibile.

Dr. Felician Stăncioiu a început să lucreze cu celule stem ca cercetător și proaspăt absolvent de Medicină (Universitatea Carol Davila) în 1995 în clinica Stem Cell Sciences din New York, sub directa îndrumare a profesorului Niculae Ciobanu, la recomandarea profesorului Mihai Coculescu.
Apoi a lucrat în sfera medicinei interne în Brooklyn (1995-1997) și New York (1997-1998), a fost cercetător studii clinice la Georgetown University în Washington DC (1999-2001), Sage Memorial Hospital (2003-2006), Ozone Laboratories (2007-2008) și Fundatia Bio-Forum (2013-prezent).”
Mulți ani mai târziu, după ce am revenit în țară, a revenit la domeniul celulelor stem, fructificând experiența dobândită la New York. Cu materiale comandate din SUA, Germania și Franța a efectuat primul tratament cu celule stem mezenchimale în aprilie 2018 pentru o tânără de 14 ani în stare neurovegetativă, cu rezultate bune. Ulterior a efectuat peste 50 astfel de tratamente și a publicat primele rezultate anul trecut. Focusul activității curente este administrarea celulelor stem din cordonul ombical la copii cu tulburari din spectrul autist in cadrul unui nou studiu clinic.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel