Din cuprinsul articolului
Neurologul și consultantul Emily McDonald, care este și un popular creator de conținut pe rețeaua de socializare TikTok, a oferit câteva sfaturi despre obiceiurile pe care încearcă să le evite, deoarece consideră că acestea ar putea fi dăunătoare pentru sănătatea creierului.
Pentru început, ea a spus că unul dintre principalele comportamente dăunătoare este verificarea telefonului mobil imediat ce oamenii se trezesc.
„De fiecare dată când te trezești dimineața, undele tale cerebrale trec de la theta la alfa. Acest lucru înseamnă că subconștientul tău se află într-o stare mai ușor de programat. Conținutul pe care îl consumi în această perioadă va avea un impact mai mare asupra mentalității tale”, a explicat McDonald.
De asemenea, el a precizat că poate genera o creștere a dopaminei (hormonul care este activat de recompense și motivație), ceea ce îi poate determina pe oameni să petreacă mai mult timp conectați la telefoanele lor în cursul restului zilei.
Aceste afirmații au fost reluate și de alți experți. De fapt, Tristan Harris, fost designer Google și fondator al Center for Humane Technology, a subliniat că verificarea telefonului din momentul în care o persoană se trezește poate duce la un fel de „deturnare mentală”, deoarece oamenii pot începe să petreacă ore întregi verificând aplicații, ceea ce, la rândul său, poate duce la stres în timpul zilei.
În al doilea rând, neuroștiința McDonald a spus că evită, de asemenea, să vorbească cu ea însăși în termeni răi. „Ceea ce îți spui este important și cu cât îl pui mai mult în creier, cu atât mai mult se conectează și apoi iese”, a spus ea.
Un ghid al Ministerului spaniol al Sănătății care vizează îmbunătățirea sănătății mintale a copiilor și tinerilor subliniază, de asemenea, importanța acestui concept.
„Gândurile sunt limbajul nostru interior de sine: gândim cu ajutorul cuvintelor. Cuvintele generează emoții. Sentimentele sunt acele emoții, pe care le trăim în interiorul nostru și care afectează toate experiențele noastre, ceea ce vedem, ceea ce auzim (…), iar baza acestor emoții se află în evaluarea (gândirea) pe care o facem”, spune ghidul.
În final, neuroștiința McDonald s-a referit la importanța unei alimentații bune pentru a obține nutrienții și vitaminele de care creierul are nevoie pentru a funcționa corect, în această măsură, ea a subliniat că există unele alimente care pot fi foarte dăunătoare pentru sănătatea neuronală.
Ceea ce mănânci îți afectează creierul
„Există acum o mulțime de dovezi științifice care susțin că ceea ce mănânci îți afectează creierul, dar în special alimentele foarte procesate duc la îmbătrânirea creierului și nu ne dorim acest lucru”, a spus ea pe contul ei de TikTok.
Într-adevăr, știința a găsit tot mai multe dovezi că alimentele ultraprocesate sau care conțin substanțe dăunătoare pentru sănătatea organismului au, de asemenea, o influență negativă asupra creierului.
Aceasta a fost concluzia cercetătorilor de la Universitatea Zhejiang din China, care și-au propus să afle care sunt efectele alimentelor prăjite asupra sănătății pacienților. Mai exact, ei au descoperit o posibilă legătură între consumul acestor alimente și tulburările mentale.
Aportul frecvent de alimente prăjite
„Aportul frecvent de alimente prăjite, în special consumul de chipsuri, este puternic asociat cu un risc crescut cu 12% și, respectiv, 7% de anxietate și depresie”, au declarat autorii cercetării, care au adăugat că substanța asociată cu aceste efecte ar putea fi acrilamida, care apare în unele alimente atunci când acestea sunt gătite.
Riscurile, potrivit datelor pe care le-au documentat, au crescut atunci când subiecții studiului erau de sex masculin sau mai tineri.
„Împreună, aceste rezultate, atât din punct de vedere epidemiologic, cât și mecanic, oferă dovezi solide pentru a desluși mecanismul anxietății și depresiei induse de acrilamidă și subliniază importanța reducerii consumului de alimente prăjite pentru sănătatea mintală”, au concluzionat cercetătorii.