Utilizeaza uleiuri esentiale si coloizi pe baza de apa extrasi din plante, pentru sustinerea sanatatii, a echilibrului fizic, emotional si spiritual.
În aromoterapie, extractele simple sau combinate pot fi vaporizate în aerul inspirat sau folosite în uleiurile pentru masaj ori adaugate în apa de baie.
Moleculele inhalate din aceste extracte stimuleaza nervul olfactiv, trimitând mesaje sistemului limbic al creierului (centrul memoriei, al învatarii si al emotiei) care se presupune ca induce reactii fiziologice de raspuns (de exemplu, eucaliptul are efect decongestionant, iar lavanda produce relaxare).
Medicina clasica pune sub semnul întrebarii efectele fiziologice independente, considerând ca rezultatele pozitive sunt datorate mai degraba reflexelor conditionate pe care mirosurile le accentueaza sau le genereaza. S-a demonstrat ca uleiurile si solutiile folosite au anumite efecte, dar rezultatele nu sunt omologate. Printre putinele riscuri posibile sunt reactiile alergice.”
Unele plante au proprietati aromatice speciale cu efect direct asupra psihicului, sanatatii sau chiar vietii individului. Aromele pot fi folosite sub forma de uleiuri esentiale (pentru baie, masaj, comprese, inhalatii), esente volatile (elibereaza arome prin vaporizare in lampi odorizante), betisoare parfumate sau ierburi uscate(elibereaza arome prin fumigatii). Esenta degajata prin vaporizare sau fumigatii actioneaza asupra nervului olfactiv care transmite creierului un semnal ce declanseaza, in replica, un impuls asupra organismului sau psihicului. Esentele folosite pentru bai sau masaje actioneaza si direct, prin absorbtia lor in piele, potrivit acvaria.com.
Uleiurile esentiale sunt lichidele volatile obtinute prin distilarea diferitelor parti ale plantelor: frunze, scoarta, seminte, fructe, radacini, flori, rasini.
Poti beneficia de efectele benefice ale aromaterapiei prin mai multe variante, in functie de disponibilitatea ta de a te dedica acestei proceduri placute.
1. Cea mai accesibila este aromaterapia prin inhalare. In magazine specializate se gasesc sticlute cu esente parfumate. Simpla inhalare a aromei dupa deschiderea capacului sticlutei sau inhalarea in apa calda in care s-au picurat 2-3 picaturi de ulei volatil au efect aromatic puternic asupra psihicului sau organismului dv. Inspirati adanc vaporii degajati.
Chiar si simpla mirosire a florilor, a rasinii copacilor in padure sau a fructelor la piatra… e tot o forma de aromaterapie!
2. Daca ai la dispozitie o lampă odorizanta, poti folosi si aromoterapia prin vaporizare. In magazinele specializate poti gasi lampi pentru aromaterapie din portelan, sticla, ceramica sau adevarate aparate electrice pentru asta.
Lampile simple sunt formate din doua recipiente: o cupa in care se toarna o cantitate mica de apa plus cateva picaturi de esente volatile, si un recipient in care se aseaza o lumanare care va incalzi amestecul de mai sus. Atentie: nu sunt recomandabile lumanarile pe baza de ceara de albine din cauza fumului cu miros emis de flacara, deci foloseste doar lumanari pe baza de stearina sau parafina.
Toarna apa in vasul de aromoterapie.
Aprinde o lumanare pe baza de stearina pe care o asezi la baza vasului de aromoterapie. Pune 1-2 picaturi in apa (sau atatea picaturi cate sunt recomandate pe eticheta produsului). In cateva secunde apa incalzita va degaja vapori ale aromei in incapere. Te poti bucura de aromaterapie si cu ajutorul lumanarilor parfumate. Unele lumanari au esente parfumate continute in parafina, parfum care se degaja odata cu topirea lumanarii. Totusi efectele nu sunt la fel de puternice ca cele ale esentelor vaporizate in lampi speciale de aromoterapie iar unele parfumuri pot fi artificiale.
Nu toate lumanarile colorate sunt si parfumate!Baia generală in care picuri 10 picaturi de ulei volatil au efect benefic. Nu turna esenta pana ce nu ai umplut cada si ai oprit robinetul, ca picaturile sa ramana neatinse la suprafata. E recomandabila pentru relaxare, detensionare, anti-stress, sau in perioadele in care te cam paste raceala. Cateva picaturi de eucalipt fac minuni la raceala, iar cele de lavanda te-ar pueta duce in alte lumi relaxante… Dar: nu turna picaturi de esenta de menta, altfel senzatia de rece te va obliga sa iesi mai repede din cada. Nu e nevoie sa umpli cada pentru o baie parfumata. Poti face si baie partiala, la fel ca mai sus, dar intr-un recipient unde vei introduce numai mainile sau numai picioarele. ATENTIE: E recomandabil ca baia de aromaterapie sa nu aiba loc in acelasi timp cu baia de spalare, deci nu combina sapunul cu esentele in acelasi timp.
Se stie ce placut e masajul, dar unul cu uleiuri esentiale speciale, are efecte si mai grozave! Se folosesc cateva picaturi de esenta in cazul unui masaj complet sau a presarii unor puncte speciale de presopunctura.
Nu orice ulei esential – si mai ales nu in orice concentratie – este recomandabil pentru masaj. Unele uleiuri pot da senzatii de usturime sau chiar de arsura, de aceea trebuie diluate conform indicatiilor.
Si compresele cu uleiuri esentiale sunt recomandabile. Popit picura 5 picaturi de esenta intr-un vas cu apa calda. Lasa o compresa sa se imbibe cu aceasta apa si apoi lasa compresa in locurile dureroase sau tensionate. Recomandabil mai ales la dureri musculare sau la migrene.
Foarte accesibila este aprinderea de betisoare parfumate. In magazinele specializate exista cutii cu diverse esente de betisoare. Cele mai bune sunt cele de origine indiana. Se aprind betisoarele parfumate in suporturi speciale si se lasa sa arda pana la capat sau doar pentru cateva minute. Betisorul se poate stinge si aprinde din nou. Sunt folosite cel mai des in magazine de produse esoterice sau naturiste, in cabinete de masaj, de terapii alternative sau in timpul meditatiei.
Unele esente pot fi foarte puternice iar fumul poate fi inecacios, de aceea trebuie sa incerci mai intai capacitatea de toleranta la fumul parfumat.
O alta forma de aromaterapie este cea care foloseste produse de fumigatii. Pe langa efectul terapeutic, folosirea acestor produse reprezinta si o forma de purificare a casei, a locuintei, a spatiului de lucru, a cabinetuluide terapii inainte sau dupa sosirea pacientilor, dar si a cristalelor, a instrumentelor de lucru in divinatie (pendul, ansa, carti), a produselor care contin seminte de Rudraksha.
In recipiente speciale se aprind ierburile, rasinile sau produsele naturale folosite in acest sens, cum ar fi tamaia, lemn de palo-santo, conuri parfumate, salvie uscata, cedru uscat, ierburi aromatice etc. În unele cazuri, fumul poate fi inecacios. Persoanele cu probleme respiratorii îl pot tolera mai greu.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…