Sari la conținut

Centru nou de combatere a afecțiunilor oncologice. Rafila: Va reprezenta o piesă importantă

Cancer
Sursa foto: decisepoate.ro
alimentul care poate determina apariția cancerului

Centru nou de Tratament. Ministerul Sănătății a anunțat că România va avea primul Centru de Tratament cu Protonoterapie. Se estimează un cost de 120 de milioane de euro, cu finanțare asigurată din fonduri europene.

În cadrul unui workshop organizat de Ministerul Sănătății, împreună cu Comisia Europeană (DG Reform) și cu participarea experților în protonoterapie (ingineri radiologi, medici, organizații profesionale specializate), ministrul Sănătății Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila și secretarul de stat Alexandru Rogobete au declarat că licitația pentru primul Centru de Excelență pentru Diagnosticarea și Tratamentul cu Protonoterapie ar putea începe în luna august, iar investiția estimată în acest moment este de 120 de milioane de euro.

Alexandru Rafila: Protonoterapia este o soluție inovatoare

Ministrul Sănătății, prof. univ. Alexandru Rafila a subliniat că Centrul de Protonoterapie va reprezenta o piesă importantă din sistemul de combatere a afecțiunilor oncologice și ar putea fi inclus în Planul Național de Combatere și Control al Cancerului (PNCC).

Ministrul Sănătății
sursa foto: Facebook

”Protonoterapia este o soluție inovatoare de tratament a afecțiunilor oncologice și eu cred că trebuie să facă parte din pachetul nostru de răspuns, strategic, pentru combaterea cancerului în România”, a declarat Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila.

”Pentru pacienți, accesul la o terapie cu grad mare de eficiență și grad minim de efecte adverse este crucial. În același timp ne asigurăm că putem pregăti aici viitoarele generații de specialiști care pot să opereze cu acest tip inovator de tehnologie”, a continuat acesta.

Workshopul cu experți în radioterapie/protonoterapie, ingineri radiologi, medici, organizații profesionale specializate (resurse umane etc.) a vizat subiecte precum:

  • aspecte tehnice legate de construcţia şi dotarea unui astfel de centru
  • aspecte financiare: finanţarea proiectelor, riscuri în implementare
  • securitate cibernetică și digitalizare
  • modele de finanțare din alte state membre/modele de management etc.
  • componenta de resurse umane: structura organizatorică
  • telemedicină/teleradiologie

Secretarul de Stat, Dr. Alexandru Rogobete a declarat că în urma studiilor de piață estimează costuri de 120 de milioane de euro pentru proiectarea și execuția noului centru de protonoterapie. Licitația ar urma să înceapă în lunile următoare.

Alexandru Rogobete: Mizăm pe finanțarea acestui obiectiv din fonduri Europene

„Avem nevoie de protonoterapie în România, fără doar și poate. La fel ca orice proiect crucial din sănătate ne confruntăm cu două provocări macro: factorul timp și factorul financiar. În termeni de timp, mizez pe o organizare cu celeritate a procedurilor de licitație, care ar putea începe chiar în august sau în lunile următoare. În termeni de provocări financiare suntem foarte onorați și recunoscători să avem alături de noi Comisia Europeană, pentru că mizăm pe finanțarea acestui obiectiv din fonduri Europene nerambursabile”, a subliniat secretarul de stat Alexandru Rogobete.

La evenimentul organizat de Ministerul Sănătății au participat reprezentanți ai Comisiei Europene (DG Reform), CNAS, ANMCS, CNCAN, ANAP, Banca Mondialǎ, CNI, precum și experți din cadrul Institutului de Oncologie București și San Donato.

Protonoterapia este o formă avansată de terapie pentru tratarea cancerului, care utilizează particule de protoni pentru a furniza doze precise de radiație către tumori. Această tehnică este diferită de radioterapia convențională, care folosește raze X sau radiație cu fotoni.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel