Sari la conținut

Centru de vaccinare anti-HPV, deschis la Spitalul Sf. Pantelimon din București

HPV
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Vaccinul anti-HPV

Un centru de vaccinare anti-HPV a fost inaugurat în incinta Spitalului Clinic de Urgență Sf. Pantelimon din București, cu scopul de a simplifica accesul la vaccinare.

Noul centru de vaccinare din cadrul spitalului funcționează ca un one-stop-shop, oferind consultație, rețetă și vaccinare în aceeași zi, pentru a facilita și eficientiza procesul. Centrul este deschis zilnic, de luni până duminică, între orele 10:00 și 18:00, în incinta spitalului, la parter, în cadrul Compartimentului de Prevenire și Control al Infecțiilor Nosocomiale.

În România, adolescenții fete și băieți cu vârsta între 11-18 ani au acces gratuit la vaccinarea anti-HPV, iar femeile între 19 și 45 ani beneficiază de vaccinul anti-HPV în regim compensat 50%.

Vaccinarea anti-HPV poate preveni apariția formelor de cancer, condiloamelor genitale și a altor afecțiuni asociate infecțiilor cu virusul Papiloma uman (HPV), ce afectează atât femeile, cât și bărbații.

Mai puţină birocraţie

Persoanele care doresc să se vaccineze anti-HPV beneficiază de un parcurs simplificat, având nevoie doar de un bilet de trimitere de la medicul de familie și de o singură vizită la centrul de vaccinare, pentru consultație de specialitate, rețetă și administrare.

„Prevenția cancerului de col uterin, cu o incidență încă nefiresc de mare în România, poate fi făcută prin vaccinarea anti-HPV, eficiența fiind dovedită. Suntem bucuroși să fim al doilea spital de stat care poate oferi această alternativă doamnelor și partenerilor lor, contribuind astfel la sănătatea globală. Prevenția reprezintă varianta mult mai ieftină și, de departe, mai puțin traumatică, în lupta cu această afecțiune”, a declarat dr. Bogdan Socea, managerul Spitalului Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București, citat într-un comunicat al unității medicale.

80% dintre bărbaţi și femei au risc de infectare cu HPV

Infecția cu HPV este cea mai frecventă și mai răspândită infecție virală cu transmitere sexuală. Potrivit studiilor, aproximativ 80% dintre bărbaţi și femei se vor infecta cu HPV pe parcursul vieții, iar ratele de infecție persistentă cresc odată cu vârsta atât la femei, cât și la bărbați.

Cancerul de col uterin este cel mai frecvent tip de cancer ginecologic diagnosticat în România și al treilea cel mai comun tip de cancer în rândul femeilor din țara noastră, însă al doilea cel mai frecvent în segmentul 15-44 ani.

La nivelul Uniunii Europene, România înregistrează cea mai mare incidență și cea mai mare rată a mortalității. Incidența este de 2,5 ori mai mare decât media UE, iar rata mortalității de peste 4 ori mai mare.

Vaccinul anti-HPV
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

3.400 de românce, diagnosticate anual cu cancer de col uterin

În fiecare an, aproape 3.400 de femei din România primesc diagnosticul de cancer de col uterin și 1.805 femei își pierd viața din cauza acestei maladii.

În ciuda rezultatelor pozitive obținute prin vaccinarea grupelor de vârstă tinere, adulții nevaccinați activi sexual rămân susceptibili la infecție, constituind un rezervor semnificativ ce favorizează circulația în continuare a virusului în populație.

Potrivit specialiștilor, imunizarea prin vaccinare a persoanelor de vârstă adultă ar putea contribui la reducerea transmisiei HPV în populație și, implicit, să contribuie la reducerea prevalenței infecției cu HPV, ceea ce conduce la accelerarea impactului vaccinării anti-HPV asupra reducerii incidenței afecțiunilor cauzate de infecția cu HPV, atât maligne, cât și benigne.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel