Celulita, cunoscută și drept coajă de portocală ca urmare a aspectului pe care îl conferă pielii, poate afecta ambele sexe, însă este mai comună la femei, din cauza distribuției diferită a straturilor de grăsime, mușchi și țesut conjunctiv.
Fiind o problemă întâlnită atât de frecvent, de-a lungul timpului au circulat o serie de păreri mai mult sau mai puțin adevărate cu privire la cauzele care duc la apariția ei și metodele de tratamentul. Domnul doctor Laurențiu Vlădău, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, a explicat care dintre ele sunt susținute și de dovezi științifice și merită luate în considerare.
Cauza exactă a celulitei nu este cunoscută, dar se pare că rezultă dintr-o interacțiune între țesutul conjunctiv de la suprafața pielii și stratul de grăsime care se află chiar sub el. “La femei, țesutul adipos și țesutul conjunctiv sunt dispuse pe verticală, iar dacă celulele grase ies prin stratul de piele, acest lucru conferă aspectul de celulită. La bărbați, țesutul are o structură încrucișată, ceea ce poate explica de ce sunt mai puțin susceptibili decât femeile să prezinte celulită”, explică specialistul dermatolog.
Iată câteva dintre cele mai comune teorii cu privire la această problemă a pielii:
Celulita este cauzată de toxinele din corp – MIT
Unele produse anticelulitice promit să ajute la ameliorarea celulitei prin eliminarea impurităților și toxinelor din organism, însă eficiența lor nu este susținută de dovezi științifice. “Celulita apare atunci când depunerile de grăsime subiacente încep să se împingă prin straturi de fibre de colagen, sau țesut conjunctiv, cel mai adesea în zona feselor și a coapselor, dar și pe brațe sau abdomen. Țesutul conjunctiv poate fi slăbit ca urmare a unui dezechilibru hormonal, în lipsă de exerciții fizice și tonus muscular, din cauza excesului de grăsime și a circulației slabe, dar siguranță nu din cauza prezenței toxinelor în organism”, explică domnul doctor Laurențiu Vlădău.
Celulita se agravează odată cu vârstă – Adevărat
Pe măsură ce femeile îmbătrânesc, corpul lor produce mai puțin estrogen – un hormon care ajută la menținerea unei bune circulații a vaselor de sânge. “Mai puțin estrogen înseamnă o circulație mai slabă, ceea ce poate însemna și o scădere a producției de colagen și descompunerea țesutului conjunctiv vechi, factori care favorizează apariția celulitei”, spune specialistul dermatolog.
Persoanele slabe nu au celulita – Mit
Cu cât stratul adipos este mai mare, cu atât este mai probabil aspectul de coajă de portocală a pielii. Însă celulita este o problemă cu care se confruntă femeile de toate formele și dimensiunile, chiar și cele foarte slabe, care fac mișcare și au o alimentație foarte sănătoasă.
Exercițiile fizice pot reduce aspectul de celulita – Adevărat
Din păcate, nici măcar exercițiile fizice nu vor îndepărta celulita definitiv – dar în multe cazuri mișcarea poate ajuta la prevenirea sau îmbunătățirea aspectului acesteia. Celulita apare atunci când fibrele conjunctive aflate sub piele își pierd elasticitatea, dar întinderea și întărirea lor, pe lângă eliminarea excesului de grăsimi, poate fi de ajutor.
„Consolidarea și tonifierea mușchilor din zonele predispuse la apariția celulitei va ajuta la crearea unui aspect mai neted al pielii, dând iluzia că celulita este mai puțin vizibilă. Exercițiile care vizează fundul și coapsele sunt indicate, precum și antrenamentele de forță, care construiesc mușchii și stimulează circulația”, recomandă domnul doctor Laurențiu Vlădău.
Cremele sunt eficiente în tratarea celulitei – Parțial adevărat
Studiile au descoperit că produsele care conțin retinoizi pot aduce anumite efecte temporare în tratamentul celulitei, la fel ca și cremele sau scruburile cu ingrediente stimulante, cum ar fi cofeina, ghimbirul și ceaiul verde sau negru, cu efect benefic în îmbunătățirea circulației și descompunerea depozitelor de celule grase.
Procedurile neinvazive sunt eficiente în tratarea celulitei – Adevărat
Tratamentele laser, radiofrecvența și masajul anticelulitic au fost folosite de câțiva ani pentru a reduce aspectul de coajă de portocală a pielii și deși rezultatele lor nu sunt permanente, aceste proceduri noninvazive sunt eficiente pe termen scurt. „În general, aceste tratamente vor funcționa mai bine decât produsele de îngrijire care promit aceleași efecte, dacă se efectuează numărul necesar de ședințe și tratamentele lunare de întreținere”, spune specialistul dermatolog.
Fumatul poate afecta aspectul celulitei – Adevărat
Există dovezi științifice care susțin faptul că fumatul îngreunează circulația vaselor de sânge, ceea ce va avea efecte și asupra aspectului pielii. “Fumatul poate afecta formarea fibrelor de colagen, ceea ce favorizează întinderea și deteriorarea mai rapidă a țesutului conjunctiv al pielii, permițând ca grăsimile subiacente să devină vizibile. În plus, efectele dăunătoare ale fumatul asupra frumuseții nu se opresc aici: acest obicei favorizează apariția ridurilor și a îmbătrânirii premature, lasă pielea uscată și ternă și este un factor important în apariția de vergeturi”, spune domnul doctor Laurențiu Vlădău.