Categories: Ştiri sănătate

Celulele stem, eficiente în tratarea afecțiunilor pulmonare la copiii nascuți prematur – studiu

Nașterea prematură, definită ca nașterea care are loc înainte de 37 de săptămâni de sarcină, prezintă numeroase provocări pentru sănătatea nou-născuților. Afecțiunile pulmonare sunt printre cele mai importante preocupări față de copiii născuți înainte de termen, deoarece plămânii lor subdezvoltați sunt slab pregătiți pentru tranziția către lumea exterioară.

Un nou studiu, însă, aduce noi perspective și mai multă speranță în legătură cu această problemă. La finalul lunii septembrie, cu ocazia Zilei Mondiale a Plămânilor (25 septembrie), Dr. Bernard Thébaud a făcut public primul său studiu clinic mondial, care utilizează o terapie cu celule stem pentru a ajuta la prevenirea dezvoltării displaziei bronhopulmonare (BPD), o boală pulmonară cronică la bebelușii născuți prematur. Până acum, opt bebeluși au fost tratați ca parte a studiului de siguranță și, ce este cel mai important – primii dintre aceștia au putut să meargă acasă cu părinții lor – ceea ce reprezintă o piatră de temelie semnificativă pentru Dr. Thébaud și echipa sa.

Ce este displazia bronhopulmonară și cum afectează copiii născuți prematur

Displazia Bronhopulmonară (BPD) este o boală pulmonară cronică care apare la copiii născuți prematur. Când bebelușii se nasc înainte de 28 de săptămâni de sarcină sau cu 12 săptămâni înainte de data nașterii, plămânii lor continuă să crească, dar nu sunt complet dezvoltați. Acești bebeluși au adesea nevoie să fie ventilați mecanic și asistați cu o mașină care le oferă presiune suplimentară și oxigen. Chiar dacă această intervenție îi menține în viață, ea provoacă și un anumit grad de rănire.

BPD este una dintre cele mai frecvente complicații ale nașterii premature. Și motivul pentru care este o problemă atât de importantă, care merită să fie abordată, este că bebelușii care au BPD sunt adesea expuși riscului de orbire sau deficiențelor de dezvoltare neurologică.

Rolul celulelor stem în tratamentul displaziei bronhopulmonare

„Celule stem au numeroase proprietăți regenerative, iar acestea pot fi izolate din cordonul ombilical, chiar la naștere, și din el putem extrage o mulțime de celule stem mezenchimale. Acestea sunt celule multipotente, având abilitatea de a se reînnoi prin formarea de diverse tipuri de țesut și ajută inclusiv la reducerea inflamației”, explică Conf. Dr. Filimon Nicoleta, biolog MedLife Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

BPD are o componentă inflamatorie și de aceea se consideră că aceste celule pot fi benefice în tratamentul și prevenirea BPD. Au fost făcute studii ample în laborator pentru a arăta că prin injectarea acestor celule în modele care imită BPD se pot proteja plămânii și se reușește atenuarea inflamației. Se estimează că, pe lângă atenuare, aceste celule pot susține și creșterea plămânilor.

„Spre deosebire de o terapie farmacologică, cum ar fi un antibiotic, de exemplu, sau un medicament pentru hipertensiune arterială, celulele stem sunt organisme vii. Ele sunt ca elementele de bază ale corpului nostru. Și, spre deosebire de medicamentele farmacologice, aceste celule minuscule trimit semnale și interacționează cu alte celule din organism, având proprietăți suplimentare pe care medicamentele farmacologice nu le au.

Ele se pot adapta și pot repara mai bine organele, de exemplu, și deci aceasta este o paradigmă complet nouă în terapia medicală. A durat mult pentru a înțelege ce pot face aceste celule și încă lucrăm la asta, desigur, dar terapia celulară este unică. Medicina regenerativă are într-adevăr potențialul de a revoluționa medicina în următorii 20 de ani.“, afirmă Dr. Bernard Thébaud.

Rezultatele de moment

Studiul se află în faza preliminară, de siguranță și fezabilitate, astfel că nu se pot contura încă răspunsuri despre eficacitate. Există totuși semnale importante din acest studiu de fază 1 care sugerează nu numai că celulele sunt sigure, ci și că pot îmbunătăți rezultatele. Până în acest moment toți bebelușii sunt bine, existând un rezultat notabil al unui copil care, după ce a primit terapia celulară cu celule stem, nu a avut nevoie de steroizi post-natali, ceea ce este de obicei nemaiauzit pentru bebelușii extrem de prematuri eligibili în studiul condus de dr. Bernard Thébaud și echipa sa. Un alt caz de succes este exemplul unui bebeluș care s-a născut la 23 de săptămâni, care în mod normal ar fi rămas în secția de terapie intensivă până la 44 de săptămâni, dar acest copil a putut pleca acasă la 37 de săptămâni, fără necesitatea de oxigen suplimentar. În mod clar, acest lucru este impresionant.

Celulele stem dețin un potențial imens în domeniul medicinei regenerative și s-au arătat promițătoare în tratarea a peste 80 de afecțiuni. Terapiile pe bază de celule stem au fost utilizate cu succes pentru boli precum: leucemia, limfomul și alte afecțiuni ale sângelui, prin refacerea sângelui și a sistemului imunitar.

Există, de asemenea, rezultate încurajatoare în tratamentul anumitor tipuri de cancer, tulburări neurologice precum Parkinson și boala Alzheimer și afecțiuni degenerative, cum ar fi osteoartrita și leziunile măduvei spinării. În timp ce cercetarea cu celule stem și aplicațiile clinice sunt încă în evoluție, potențialul de a trata o listă largă de boli continuă să crească pe măsură ce oamenii de știință și profesioniștii din domeniul medical explorează noi căi pentru valorificarea puterii acestor celule versatile.

Recent Posts

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

20 de minute ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

50 de minute ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

o oră ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

2 ore ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

11 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

12 ore ago

Citeste si: