Din cuprinsul articolului
Silvio Garattini, oncolog și fondator al Institutului „Mario Negri” din Milano, subliniază importanța activității fizice și a mersului pe jos în menținerea sănătății. La 96 de ani, el se angajează zilnic în plimbări rapide de cel puțin cinci kilometri.
În cartea sa recentă, „Vivere bene” („Trăiește bine”), Garattini oferă sfaturi despre viața sănătoasă și evidențiază rezultatele cercetărilor Institutului Negri, punând accent pe activitatea fizică ca o componentă esențială a unei vieți echilibrate.
Importanța pentru sănătate a mersului pe jos
Silvio Garattini a spus, într-un interviu, că iubește să meargă pe jos. „Încerc să fac cel puțin 5 kilometri pe zi”, a precizat acesta pentru Corriere della Sera, citat de Rador.
„Trebuie să fie un ritm relativ rapid, altfel nu există efect aerobic. Trebuie să existe o oarecare oboseală, care constă în a respira greu și a avea un ritm cardiac crescut. Mersul pe jos pentru a privi vitrinele magazinelor nu este activitate fizică”, mai spune oncologul Italian, care mai susține că atunci când termină de mers pe jos, se simte „mult mai bine și, în special, mă ajută să gândesc”.
Iar o viață sănătoasă oferă liniște tuturor, atât acelei persoane, cât și familiei sale.
„Obișnuințele bune de viață ne avantajează în primul rând pe noi înșine, și aduc și multe alte avantaje. Dacă ne este bine, nici familiile noastre nu suferă, este un act de generozitate față de oamenii dragi noștri. În plus, este un ajutor pentru economie și, de asemenea, pentru Serviciul Național de Sănătate, care este împovărat de atât de multă muncă, care ar fi evitată, dacă toată lumea ar avea stiluri de comportament sănătoase”, consideră Garattini.
„A mânca puțin este un factor de longevitate”
Pe lângă sport, pentru o viață sănătoasă ai nevoie și de o dietă corectă.
„Trebuie să fie variată și moderată. Variată înseamnă că trebuie să mâncăm puțin din toate, pentru a obține micro și macronutrienții de care avem nevoie. În plus, astăzi, deoarece alimentele sunt poluate, a mânca o varietate de lucruri, înseamnă a evita acumularea unui anumit poluant. Însă, varietatea trebuie să fie însoțită de moderație. Cum spuneau bătrânii noștri: trebuie să ne ridicăm de la masă cu puțină foame. Cercetările au arătat că, cu o scădere cu 30% a alimentelor, trăim cu 20% mai mult. A mânca puțin este un factor de longevitate”, a mai precizat acesta.
Expertul spune că este bine să mâncăm puțin, dar des: „Repet, ceea ce contează este să mâncăm puțin, chiar dacă o facem de cinci ori pe zi, important este totalul”.
Cartea sa este foarte practică, fiind un fel ghid chiar și pentru cei care vor să se apuce de mișcare. „Este scrisă într-un mod foarte simplu, pentru a ne adresa tuturor. Am încercat să evităm termenii tehnici sau am încercat să îi explicăm”, a conchis oncologul italian.