Din cuprinsul articolului
Dr. Shigeaki Hinohara, expert în longevitate, medic şi preşedinte emerit al Universităţii St. Luke, care a murit recent, la vârsta de 105 ani, a lăsat în urmă cele mai importante reguli care l-au ajutat să aibă o viaţă sănătoasă, scrie aleteia.org.
„Ne amintim cu toţii cum era în copilărie când ne jucam şi uitam de multe ori să mâncăm sau să dormim. Eu cred că putem păstra această atitudine şi în viaţa de adulţi. Cel mai bun lucru este să nu ne obosim corpul cu prea multe reguli, cum ar fi ora pentru prânz şi cină“, spunea medicul.
Dr. Shigeaki a contrazis multe din ideile promovate de alţi specialişti din domeniu. Cu toate acestea, ceea ce medicul a spus pare să aibă sens: fiţi activi, distraţi-vă şi mâncaţi pentru a trăi, nu trăiţi pentru a mânca.
Activitatea intensă, unul din criteriile promovate de medicul japonez
A fi activ nu este un lucru deloc greu în epoca mişcării, însă este important de stabilit priorităţile pentru a se evita suprasolicitarea. Dr. Hinohara îşi planifica întotdeauna activităţile, avea un calendar pentru programul consultaţiilor, programându-şi în mod constant cursuri publice în şcoli şi companii. Medicul era de părere că schimbul de informaţii era esenţial pentru următoarea generaţie, dar şi pentru el însuşi. Cel mai adesea le spunea pacienţilor săi să se distreze la maxim. Medicul insista asupra faptului că spitalele au uitat acest lucru – „nevoia de bază a pacienţilor“ -, implementând programe de muzică, terapie cu animale şi cursuri de artă.
„Mâncaţi pentru a trăi, nu trăiţi pentru a mânca“
În privinţa alimentaţiei, medicul spunea adesea: „Mâncaţi pentru a trăi, nu trăiţi pentru a mânca“. Acesta amintea de nenumăratele tabele cu alimente toxice sau benefice, modul în care ar trebui să fie combinate şi la ce oră ar trebui să le consumăm, fiind de părere că aceste reguli devin de multe ori imposibil de urmat. Dr. Hinohara avea un meniu extrem de simplu: suc de portocale şi cafea la micul dejun, lapte şi prăjituri la prânz (contrar a ceea ce ar spune orice nutriţionist), iar la cină – legume, peşte, orez şi uneori carne.
Trei sfaturi importante
În concluzie, lucrurile nu sunt atât de complicate, dacă principiile medicului japonez ar funcţiona de fiecare dată: „fiţi activi, distraţi-vă şi mâncaţi pentru a trăi, nu trăiţi pentru a mânca“. Shigeaki Hinohara a fost cel mai longeviv medic practicant din lume. Deşi i se sugerase de mai multe ori să iasă la pensie, acesta a refuzat de fiecare dată. Organiza cursuri, conferinţe, consulataţii la spital şi posta deseori pe blogul personal. A murit la vârsta de 105 ani.