Botulismul este o boală rară însă poate deveni mortală, dacă nu este tratată rapid. Botulismul este cauzat de o toxină produsă de bacteria Clostridium botulinum.
Există mai multe tipuri de botulism: cauzat de alimente contaminate cu toxina, răni infectate cu bacteria care produce toxina botulinică sau botulism infantil, cauzat de mierea de albine. Toate cele trei forme de boală sunt extrem de periculoase și necesită tratament rapid.
Pentru a preveni botulismul respectați aceste trei reguli:
Cum se manifesta botulismul?
Manifestarile care apar la persoanele care suferă de botulism sunt :
– lipsa puterii,
– gura uscată,
– dificultăţi la înghiţire, respectiv vorbire,
– vedere dublă sau înceţoşată şi
– paralizie. Caracteristică este paralizia simetrică, descendentă, ce se manifestă prin diplopie (vedere dublă), disartrie (tulburări de vorbire) şi/sau disfagie (dificultate la înghiţit); apoi progresează, deseori rapid, de la nivelul capului, cuprinzand gâtul, braţele, toracele şi membrele inferioare şi care poate duce la insuficienţă respiratorie şi la deces.
-Ptoza palpebrală (căderea pleoapelor) este frecventă şi la jumătate din pacienţi se observă pupile dilatate sau fixe. –Greaţa, vărsăturile şi durerile abdominale pot aparea înainte sau după debutul paraliziei iar constipaţia şi retenţia de urină fac parte adesea din tabloul clinic.
-Sunt frecvente simptome ca ameţeala, vederea încetoşată, gura uscată şi uneori durere şi uscaciunea în gât. Pacienţii sunt în general alerţi şi orientati, însă pot fi şi somnolenţi, agitaţi şi anxiosi.
– Tipic, febra este absentă.
La sugari, semnele sunt mai greu de observat şi includ :constipaţie, lipsa poftei de mâncare, plâns slab sau lipsa puterii.
Cum apare?
La adulţi, manifestarile apar de obicei după 12 sau 36 de ore de la consumul de alimente infectate. La sugari, acest interval este de 3 până la 30 de zile. În cazul botulismului contactat prin răni, simptomele se instalează între 4 şi 14 zile.
Cum se diagnosticheaza boala?
Organismele care generează boala pot fi identificate în probe de scaun sau în limfă. Se poate solicita electromiografia – măsurarea activităţii electrice a muşchilor. Scanarea creierului şi examinarea lichidelor spinale pot fi, de asemenea, de ajutor în diagnosticare.
Cum se trateaza botulismul?
Diagnosticarea şi tratamentul în stadiul precoce al bolii sunt extrem de importante. Botulismul generat de alimente şi cel contactat prin răni poate fi tratat cu ajutorul antitoxinelor – blocheaza acţiunea toxinelor în sânge. Antitoxinele nu pot repara răul deja făcut, dar pot opri sau preveni o eventuală evoluţie a bolii.
Atunci când botulismul produce dificultate la înghiţire, se recurge la tratamentul injectabil.
În cazul în care intervin probleme în respiraţie, se poate folosi un aparat pentru respiraţie artificială.
Obisnuinta de a folosi antibioice poate determina o şi mai mare absorbţie de toxine, din moment ce sporii sunt distruşi în intestine. Multe persoane au reacţii alergice la antitoxine.
Printr-un tratament adecvat, organismul este adesea capabil să se vindece în câteva luni.
Dacă botulismul nu este tratat, persoanele pot să paralizeze sau să nu mai poată respira. Chiar şi cu tratament, însănătoşirea poate dura mult timp, în special în cazul botulismului infantil. Se poate ajunge la complicaţii cauzate de paralizie, cum ar fi pneumonia sau alte infecţii.
Elena Lasconi, după ce sondajele exit-poll. Candidatul USR a avut parte de o ascensiune fulminantă…
Horoscop 25 noiembrie. Multe zodii manageriază excelent problema banilor. Cu toate acestea, există și nativi…
Răspunsurile pe care le așteaptă ROMÂNIA! Exit poll alegeri prezidențiale 2024. Cine merge în turul…
Ce spune despre tine grupa de sânge.Descoperirea personalității în funcție de grupa sanguină este un…
Mâncăruri simple de post. Postul poate fi o perioadă provocatoare pentru mulți, dar cu rețetele…
Remedii naturale pentru stări de vomă și diaree. Stările de vomă și diaree pot fi…