Din cuprinsul articolului
Cancerul la plămâni poate fi prevenit aproximativ 80% din timp, conform NHS. Iată cele patru moduri de a reduce riscul de apariție a bolii mortale.
Chiar dacă cazurile de cancer pulmonar și decesele cauzate de boală sunt în scădere, mai avem un drum lung de parcurs pentru a învinge boala. Din fericire, de cele mai multe ori poți preveni cancerul pulmonar. Cele patru moduri simple de a preveni cancerul pulmonar.
Riscul de a dezvolta cancer pulmonar depinde de o serie de factori, de la vârstă și genetică până la factori de expunere și stilul de viață.
Sună înfricoșător, dar nivelul tău de risc este de fapt mai controlabil decât ai crede.
Prevenirea cancerului pulmonar este mult mai bună decât încercarea de a-l trata, deoarece doar una din 10 persoane diagnosticate cu boala va trăi 10 ani sau mai mult.
Deci, ce schimbări în stilul de viață puteți face pentru a vă îmbunătăți șansele de a evita boala?
În Marea Britanie, mai mult de șapte din 10 cazuri de cancer pulmonar sunt cauzate de fumat.
Fumatul de țigări este cel mai mare factor de risc pentru cancerul pulmonar, deoarece fumul de tutun conține peste 60 de substanțe toxice și cancerigene diferite.
Potrivit NHS, dacă fumezi mai mult de 25 de țigări pe zi, ai de 25 de ori mai multe șanse de a face cancer pulmonar decât un nefumător.
Dietă
Aproximativ nouă la sută din cancerele pulmonare sunt cauzate de factori dietetici.
Deși nu există dovezi care să sugereze că un singur aliment cauzează cancer pulmonar, există unele care sugerează că carnea roșie, carnea procesată și consumul de alcool ar putea crește riscul de cancer pulmonar.
De asemenea, ar trebui să evitați să mâncați prea mult zahăr, deoarece nivelul ridicat de zahăr din sânge crește riscul de alte tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de sân și cel colorectal.
Asociația Americană a Plămânilor a sfătuit pe toată lumea să mănânce o cantitate rezonabilă de fructe proaspete, legume și cereale integrale, multe dintre ele bogate în antioxidanți precum fructele de pădure, legumele de culoare verde închis, ovăzul și peștele pentru a preveni cancerul pulmonar.
Unii experți au susținut că a fi activ nu reduce riscul de cancer pulmonar, dar alte dovezi sugerează că o face.
Un studiu din 2011 a constatat că activitatea fizică joacă un rol în reducerea riscului de cancer pulmonar.
De fapt, majoritatea studiilor susțin faptul că activitatea fizică totală și recreativă reduce riscul de cancer pulmonar cu 20 până la 30% pentru femei și cu 20 până la 50% pentru bărbați.
Exercițiul ar putea îmbunătăți funcția pulmonară, reduce concentrațiile de agenți cancerigeni în plămâni, crește funcția imună, reduce inflamația, crește capacitatea de reparare a ADN-ului, modifică nivelurile factorului de creștere și poate provoca interacțiuni gene-activitate fizică.
Aproximativ cinci la sută din cazurile de cancer pulmonar din Marea Britanie sunt cauzate de radiații ionizante, 13 la sută de expunerea la locul de muncă și opt la sută de poluarea aerului.
Radonul este un gaz radioactiv natural care provine din cantități mici de uraniu prezente în toate rocile și solurile. Uneori poate fi găsit în clădiri.
Dacă inhalați radon, vă poate afecta plămânii, mai ales dacă sunteți fumător.
Cu toate acestea, nu trebuie să vă faceți griji prea mult în legătură cu acest lucru, deoarece gazul radon provoacă un număr mic de decese prin cancer pulmonar în Anglia.
Expunerea la anumite substanțe chimice și substanțe utilizate în ocupații și industrii (gândiți-vă că arsenul, azbest, cărbune, silice și nichel) vă poate crește riscul de cancer pulmonar.
Există reglementări în vigoare pentru a proteja lucrătorii împotriva expunerii profesionale la aceste substanțe, așa că, din nou, nu este cel mai mare factor de care să vă faceți griji.
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…