Categories: Ştiri sănătate

Cele patru boli care omoară cei mai mulți oameni

Cancerul, bolile cardiovasculare, afecțiunile respiratorii și diabetul sunt cele patru boli care fac cele mai multe victime, la nivel mondial. 

Potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite, în jur de 80% dintre oameni mor din cauza cancerului, bolilor cardiovasculare, bolilor respiratorii cronice și a diabetului.

În ciuda numeroaselor descoperiri din ultimele decenii şi a terapiilor inovatoare apărute împotriva cancerului, numărul românilor cu boli oncologice creşte alarmant, de la an la an. O arată un raport al Agenţiei Internaţionale de Cercetare a Cancerului – GLOBOCAN 2018, potrivit căruia, în ţara noastră, au fost estimate peste 83.000 de cazuri de cancer nou diagnosticate, în anul 2018, şi peste 50.000 de decese din această cauză.

Pe primele locuri în ceea ce privește incidența se află cancerul pulmonar, colorectal, cancerul de sân la femeie și cel de prostată la bărbaţi, dar şi leucemiile – tipuri de neoplazii care se găsesc și printre primele cinci locuri în privința mortalității.

În România, 58% dintre decese sunt provocate de bolile cardiovasculare, acestea fiind principala cauză de mortalitate. Un studiu publicat anul trecut arată că rata de mortalitate din cauza insufieinţei cardiace cronice este estimată pentru România la 40/100.000 de persoane, de două ori mai mare decât în în alte ţări ale UE. De asemenea, se estimează că 4,7% din populaţia peste 35 de ani a României suferă de insuficienţă cardiacă, ceea ce reprezintă circa 560.000 de pacienţi. În fiecare oră, apar în medie cinci cazuri noi de insuficienţă cardiacă, ceea ce duce la o medie de circa 45.000 cazuri noi/an. Factorii de risc ai bolilor cardiac sunt în primul rând, fumatul, valorile ridicate ale tensiunii arteriale şi ale colesterolului, obezitatea, diabetul, consumul excesiv de alcool şi stresul.

Diabetul crește de 26 de ori riscul bolilor de inimă

Diabetul, în special cel de tip 2, este foarte răspândit la noi în țară, deși ar putea fi prevenit printr-un stil de viață sănătos. Studiul Predatorrarată o prevalenţă a diabetului de 11%, ceea ce înseamnă că la aproximativ zece români unul are diabet zaharat. Foarte important este faptul că la fiecare pacient cunoscut cu diabet zaharat mai există o persoană care are diabet zaharat, dar nu ştie că îl are sau nu îl tratează în mod corect. Previziunile de viitor sunt sumbre – la nivel mondial o creştere în următorii 20 – 25 de ani cu 50% a diabetului zaharat, iar în Europa undeva la 16%” Prezenţa diabetului creşte de 26 de ori riscul de boli cardiovasculare, creşte riscul de insuficienţă cardiacă.

Incidența afecțiunilor respiratorii a crescut, în ultimii ani, în România, iar aceste boli au ajuns să omoare 150 de mii de români, în ultimul deceniu.

Recent Posts

Murăturile s-au înmuiat deja? Evitați aceste 7 greșeli frecvente

Murăturile s-au înmuiat deja?  Murăturile sunt o garnitură perfectă pentru mâncărurile grase pe care le…

9 minute ago

Aceste zodii au parte de miracole până la Crăciun. Sunt apărați de Dumnezeu

Deși pentru unele zodii Crăciunul reprezintă un sezon de sărbătoare care le aduce nu doar…

19 minute ago

Vitamina care ajută la reglarea tensiunii arteriale

Vitamina C - sau acidul ascorbic - este un nutrient esențial pentru oameni, deoarece are…

39 de minute ago

Motivul pentru care Prințul George ar refuza Coroana Britanică

Coroana britanică respectă regula conform căreia primul născut este moștenitorul tronului, iar încă din copilărie…

60 de minute ago

Medic român: Ați auzit de imunobiotice? Au un efect pe care nu-l poate asigura niciun medicament!

Medic român: Ați auzit de imunobiotice? Un medic renumit din România ne explică cum ne…

2 ore ago

Prognoza meteo ANM, 18 octombrie: Vine frigul în România. Temperaturi prea reci

Prognoza meteo. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza pentru vineri, 18 octombrie. Specialiștii…

2 ore ago

Citeste si: