Categories: Ştiri sănătate

Frumoase, dar periculoase! Cele mai toxice plante pe care le ținem în casă

Frumoase, dar periculoase! Cele mai toxice plante pe care le ținem în casă.

În spatele celor mai îndrăgite plante decorative, se ascund uneori pericole nebănuite. Directorul Laboratorului de Genetică şi Ameliorare din cadrul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău, ing. Costel Vânătoru, a făcut un top cu cele mai toxice plante.

Crăciunița

Des întâlnită în locuințele românilor, crăciunița este o plantă ornamentală care înflorește în preajma Crăciunului. Are flori roz și frunzulițe roșii, foarte toxice însă.

Înghițirea frunzelor provoacă stări violente de diaree și erupții cutanate. Strivirea frunzelor între degete poate genera, în cazul în care ducem mâna respectivă la ochi, pierderea temporară a vederii!

Leandrul

Înalt de până la cinci metri, cu frunze lanceolate și cu flori albe, roșii sau gălbui, frumos mirositoare. Leandrul este un arbust din familia apocinaceelor. Lemnul, scoarța și frunzele se folosesc în medicină.

Nu consumați însă frunze sau semințe de leandru! Sunt extrem de toxice, provoacând stări de greață, arsuri intestinale, atacuri cerebrale, comă și chiar moartea!

Azaleea

Foarte apreciate în întreaga lume, azaleea este o plantă cu flori și miresme încântătoare. Ar trebui, însă, să vă mulțumiți cu adulmecarea florilor ei albe, roz sau roșii. Pentru că, din păcate, frunzele, înghițite, sunt mortale. Procesul debutează cu groaznice dureri abdominale, înțepături, paralizia mâinilor și a picioarelor. Ți se poate sfârși cu coma urmată de deces.

Iedera

Este una dintre plantele cățărătoare extrem de iubite în Europa, inclusiv în România. Sunt foarte multe case care au cel puțin un perete exterior acoperit de această plantă prolifică. Atenție însă! Frunzele ei, mestecate sau înghițite, generează halucinații, stări de leșin, delir, mai ales în cazul copiilor.

Aloe vera

Este o plantă cultivată în special pentru proprietățile sale medicinale. Incașii o foloseau la tratarea arsurilor. Cu toate acestea, aceștia cunoșteau cum anume să folosească această plantă. Știau faptul că doar tulpina și seva dinăuntru nu sunt toxice, membrana care desparte aceste straturi provocând, în schimb, amețeli, dureri de cap, febră, erupții cutanate, colorarea urinei în roșu.

Dieffenbachia

Chiar dacă numele nu vă spune nimic, dieffenbachia este des întâlnită în locuințele românilor. Este o plantă specifică pădurilor tropicale și este apreciată pentru aspectul plăcut, având frunze mari, ovale, alungite, modelate în desene albe.

Aceste frunze sunt însă extrem de otrăvitoare. Mestecarea lor provoacă amețeli, stări de vomă, febră, iritații ale pielii, incapacitatea de a mai articula cuvinte.

Recent Posts

Boala epocii moderne capătă amploare. Îngreunează calea către un diagnostic precis

Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…

21 de minute ago

Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism: Ne protejează de cancer, diabet și depresie

Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism! În ultimii ani, auzim și citim din ce în…

51 de minute ago

Performerii din sănătate prezentați de Revista Capital

Sănătatea este un fundament al vieții noastre, un fir invizibil care leagă trupul, mintea și…

51 de minute ago

Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Capital. Ce premiu a obținut

Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Performeri din Sănătate 2024. Premiile Speciale au…

o oră ago

Nu mai arunca cojile de măr! Ajută cel mai solicitat mușchi din corp

Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…

o oră ago

Nu puneți recipiente de plastic în cuptorul cu microunde: Te poți îmbolnăvi grav

Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…

2 ore ago

Citeste si: