Din cuprinsul articolului
Cele mai sigure locuri în caz de atac nuclear. Iată harta unde, teoretic, am fi la adăpost în caz de … Doamne, ferește! Ca back up, avem pastile de iod…
Conflictul armat dintre Rusia și Ucraina este un subiect tot mai fierbinte din februarie iar recent a cunoscut o nouă escaladare prin anunțul Kremlinului privind anexarea a patru regiuni din estul Ucrainei.
Rusia amenință că ar putea folosi arme nucleare dacă noile teritorii ruse vor fi atacate, iar președintele Zelenski a demarat o procedură accelerată de aderare la NATO.
„Nimeni nu câștigă războiul nuclear”, spun toți actorii din conflict, dar istoria este întotdeauna imprevizibilă.
Despre un posibil atac nuclear se vorbește tot mai des, oficialii români semnalând importanța pastilelor de iod și cum trebuie administrate.
De asemenea, șeful DSU, Raed Arafat, a vorbit despre măsuri ce trebuie luate în caz de atac nuclear.
Poate că, în mod realist, există doar o mică șansă ca războiul dintre Rusia și Ucraina să se transforme într-o conflagrație nucleară, dar dacă se întâmplă, atunci este important să știi dinainte care sunt opțiunile pe care le mai avem la dispoziție.
Proactivă, publicația Daily Star a întocmit o listă a celor mai sigure zone în care să fugi în caz de război nuclear. Iată așadar o listă de locații cu cele mai sigure locuri de pe Pământ în cazul începerii celui de-al treilea război mondial, potrivit Daily Star:
Antarctica
Ei bine, grație Tratatului Antarctic, Antarctica ar putea fi clasificată drept unul dintre cele mai sigure, dacă nu chiar cel mai sigur loc de pe planetă.
În iunie 1961, 12 țări s-au reunit pentru a semna un acord care a clasificat zona drept „rezervație științifică”, ceea ce însemna că orice activitate militară este interzisă aici.
Primii semnatari au fost Argentina, Australia, Belgia, Chile, Franța, Japonia, Noua Zeelandă, Norvegia, Africa de Sud, Uniunea Sovietică, Marea Britanie și Statele Unite.
Au urmat multe altele de atunci, inclusiv Brazilia, China, Germania, Coreea de Nord și Polonia. În cazul unui război nuclear, nimeni nu s-ar atinge de continentul antarctic.
Colorado
Un alt loc sigur ar putea fi Muntele Cheyenne din Colorado, SUA. Situat pe munte, care se găsește în comitatul El Paso, Colorado, este un buncăr masiv care conține porți de protecție de 25 de tone.
În interior se află Comandamentul de Apărare Aerospațială din America de Nord (NORAD) și cartierul general al Comandamentului Nordic al Statelor Unite – ceea ce îl face un loc foarte sigur de ascundere.
Când a fost construit, în 1966, a fost construit pentru a rezista bombardierelor sovietice cu rază lungă de acțiune, rachetelor balistice și unui atac nuclear din Rusia.
Islanda
În cazul în care nu vă place o călătorie pe munte, atunci încercați o excursie pitorească în posibilul rai sigur al Islandei.
Are o populație mică, rămâne în afara problemelor politice internaționale și are un guvern neutru.
Este o țară extrem de frumoasă, curată și, pentru cei care suferă de frig, sunt străzi cu încălzire… Da, așa cum este sistemul de încălzire prin pardoseală, Islanda are pe unele străzi. Adio, gheață și alunecat din cauză că primăria nu a curățat strada după zăpăda!
Șansele ca cineva să lanseze un atac nuclear în care să includă Islanda în planurile de distrugere sunt foarte mici – și ați avea la dispoziție și o rezervă aproape nelimitată de pește, aliment foarte sănătos și recomandat în dietele hipocalorice.
Guam
Dacă îți place la căldură, Guam ar putea fi opțiunea ideală.
Micuța insulă din Oceanul Pacific are o populație de aproximativ 168.000 de locuitori, mult spațiu și nu are dușmani.
Are o armată foarte mică, formată din doar 1.300 de membri, cu doar 280 dintre ei cu normă întreagă, așa că viața este destul de war-free aici.
Guam nu reprezintă o amenințare pentru nimeni și ar fi un refugiu ideal pentru oricine fuge de război.
Perth, Australia
Capitala Australiei de Vest este atât de îndepărtată de orice centru politic din lumea civilizată încât ar fi sigur să presupunem că nu va fi inclusă pe lista de distrugere a nimănui.
Are o populație de peste 2 milioane și suficient spațiu pentru a găzdui multe alte milioane.
Populația este formată din oameni din multe țări diferite, inclusiv 40% englezi, 9,2% scoțieni și chiar 1% galezi- așa că aproape toată lumea este binevenită acolo.
Israel
Ultima țară din listă, în cazul în care izbucnește războiul nuclear, este Israelul. Motivul?
Țara sfântă conține cele mai importante locații religioase ale aproape tuturor religiilor mondiale majore (creștinism, iudaism, islamism) și este probabil ca națiunea din Orientul Mijlociu să fie ferită de pe lista distrugerii.
Viața într-o epocă post-nucleară nu ar fi tocmai de dorit, așa că cel mai indicat ar fi ca amenințările nucleare să rămână doar pe hârtie, potrivit kanald.ro.
Poate ar mai fi și Bucegii locul sigur care ne-ar putea apăra de un conflict nuclear, dar poate că cei de la Daily Star nu au aflat încă de munții noștri și de legendele străvechi…