Din cuprinsul articolului
Cele mai sănătoase tipuri de ulei. Uleiurile presate la rece au o serie de avantaje deloc de neglijat pentru sănătate. Fitoterapeutul Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie precizează că uleiurile presate la rece sunt transformate în energie şi ajută la dezvoltarea celulelor. În plus, aceste „grăsimi bune” sunt benefice în lupta cu colesterolul cel rău. Mai puţin procestae, aceste grăsimi au efecte revigorante folosite în salatele de crudităţi.
Uleiul de floarea-soarelui, foarte bogat în vitamina E, este considerat o sursă importantă de protecţie pentru artere şi pentru inimă. Această vitamină are un puternic efect antioxidant, previne îmbătrânirea celulară, stimulează sistemul imunitar şi asigură dezvoltarea normală a nervilor. Uleiul de floarea-soarelui este valoros şi pentru aportul de grăsimi polinesaturate şi de vitamina A, care ajută la creşterea oaselor şi a dinţilor, previne infecţiile de tot felul şi este responsabilă de perceperea luminii. În stare naturală, uleiul din floarea-soarelui, presat la rece, este util în alimentaţia celor cu ateroscleroză şi cu hipertensiune.
Cele mai sănătoase tipuri de ulei
Uleiul de măsline, atât de bogat în acizi graşi nesaturaţi, în numeroase substanţe antioxidante şi în săruri minerale, este foarte gustos şi eficient în tratamentul unei game largi de afecţiuni, de la colici hepatice, gută, reumatism, hemoroizi şi până la combaterea cancerului. De asemenea, consumul frecvent de ulei de măsline presat la rece are puterea să protejeze inima, colonul, să ţină în frâu hipertensiunea arterială şi, nu în ultimul rând, ajută la evacuarea calculilor biliari. Dieta mediteraneană are succes pentru că foloseşte măslinele şi uleiul obţinut prin presarea acestora la rece, alimente valoroase pentru sănătatea sistemului cardiovascular.
Uleiul de nucă este un alt protector al bolilor de inimă. Când este administrat consecvent (câte 20-40 g pe zi), efectul său este considerabil, pentru că previne procesul de dereglare a pereţilor arteriali. Mai mult, prin aportul de minerale şi acţiunea sa hipogliceminată, acest tonic poate fi folosit de diabetici, de anemici, de persoanele cu un program de muncă foarte încărcat, dar şi de cele marcate de instabilitate emoţională. Pentru că este foarte sensibil şi poate să râncezească foarte repede, sticlele cu acest ulei se păstrează la rece.
Uleiul de susan
Uleiul de susan conţine, ca şi celelalte sortimente de uleiuri, vitamina E, acizi graşi esenţiali, dar şi lecitină şi minerale, pentru a enumera doar câteva dintre elementele componente cu o mare putere terapeutică. După exemplul orientalilor care folosesc frecvent acest ulei în preparatele gastronomice, această grăsime a fost importată şi de alte ţări. Nu de multă vreme, preţioasa grăsime a fost introdusă şi în gastronomia românească pentru savoarea sa, iar nutriţioniştii care o recomandă la asezonarea salatelor asortate au în vedere efectele sale terapeutice în prevenirea bolilor degenerative (artrita, ateroscleroza şi Alzheimer) şi în creşterea imunităţii.
Uleiul extras din sâmburi de strugure s-a dovedit valoros pentru industria alimentară, apoi s-au descoperit extraordinarele lui proprietăţi terapeutice care acţionează ca un puternic stimulent imunitar. De aceea specialiştii recomandă un consum zilnic de minimum 20 de grame. Acest remediu obţinut din sâmburi prin presare la rece conţine cantităţi importante de vitamine E şi F, de minerale precum zincul, cuprul, seleniul şi de procianidine, o substanţă care are proprietăţi antiîmbătrânire, fiind de 50 de ori mai puternică decât vitamina E şi de 20 de ori mai puternică decât vitamina C.
Cele mai sănătoase tipuri de ulei
Când este folosit în dieta zilnică, adăugat în salatele de crudităţi, uleiul din sâmburi de strugure presat la rece previne apariţia bolilor vasculare, cum ar fi ateroscleroza, fragilitatea vasculară sau arterita. Specialiştii spun că aceste atuuri se datorează grăsimilor nesaturate prezente în compoziţia uleiului, dar şi unor substanţe care împiedică procesele degenerative ale vaselor de sânge.
Specialiştii precizează că acest ulei trebuie consumat zilnic, pentru a preveni apariţia tulburărilor circulatorii, cum ar fi temuta hipertensiune arterială şi tensiunea arterială oscilantă. Un astfel de regim alimentar, cu o porţie zilnică de două linguri de ulei din acest sortiment, trebuie urmat în special de persoanele care consumă frecvent multă carne sau grăsimi rele cum ar fi uleiurile rafinate, margarinele şi alimentele prăjite.
Luptă cu boala Alzheimer
S-a constatat că în zonele unde se consumă acest ulei (în Franţa şi Italia), bolile cardiovasculare nu sunt o ameninţare pentru populaţie. Locuitorii din aceste ţări nu au probleme nici cu sistemul nervos, iar substanţele antioxidante din sâmburii de strugure sunt eficiente, deoarece opresc procesele degenerative ce afectează creierul la vârstnici. Studiile pe această temă demonstrează că dieta cu acest ulei este un antidot promiţător împotriva bolii Alzheimer.
O altă virtute a acestui sortiment de ulei este aceea că îmbunătăţeşte vederea, astfel că vasele de sânge din ochi să funcţioneze mai eficient. Cura cu acest ulei se recomandă persoanelor cu tulburări de vedere datorate vârstei sau din cauza unor probleme circulatorii.
Uleiul de cocos. Acest ulei este semi-solid la temperatura camerei si are un mare avantaj: poate fi depozitat la temperatura camerei pentru luni sau chiar ani fara sa devina ranced. Uleiul de cocos contine peste 90% acizi grasi saturati, ceea ce il face foarte rezistent la temperaturile ridicate din procesul de gatire. Grasimile mononesaturate sunt in proportie de 6%, iar cele polinesaturate la 1,6%.