Pe lângă faptul că dau o savoare deosebită mâncărurilor, condimentele precum scorțișoara, piperul sau muștarul au nenumărate beneficii.
Muștarul, armă anticancer şi antidemenţe
Chiar dacă de multe ori e văzut doar ca un condiment fără cine ştie ce valoare, muştarul are beneficii “ascunse”. Seminţele de muştar conţin fitonutrienţi ce împiedică dezvoltarea celulelor canceroase şi previn apariţia cancerului gastrointestinal.
În unele studii, se arată că substanţele din muştarul galben pot preveni chiar şi maladia Alzheimer.
Piperul poate înlocui cu succes medicamentele hipotensive
Pentru a vă ridica nivelul tensiunii arteriale fără a apela la medicamente chimice, leacul cel mai simplu este să vă condimentați alimentele cu piper.
Alte beneficii ale piperului:
– are efect antidepresiv și de stimulare a funcțiilor cognitive;
– inhibă dezvoltarea adipocitelor, celulele țesutului gras, contribuind la controlul greutății corporale;
– crește absorbția intestinală și efectele anumitor fitonutrienți și medicamente;
– stimulează imunitatea datorită polizaharidelor pe care le conține
Tumericul ”programează” celulele canceroase să se autodistrugă
Turmericul, cunoscut şi sub numele de curcuma sau de şofran indian, este o plantă cultivată de sute de ani în Asia, în special în India şi în Indonezia. Portocaliul intens e culoarea specifică acestei plante, iar mirosul şi aroma puternice sunt asemănătoare ghimbirului.
Recent, cercetătorii de la Department of Surgery, Dalhousie University, Halifax, Nova Scotia, Canada au descoperit că substanța activă din tumeric-cucurmina- poate programa celulele canceroase să se autodistrugă.
Scorțișoara ”ascute” mintea
Scortisoara se folosește în medicina tradițională chineză pentru îmbunătățirea circulației și tratarea hipertensiunii.
Este eficientă în scăderea colesterolului și trigliceridelor, dar și în stabilizarea nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, îmbunătățește memoria. Chiar și numai mirosirea acestui condiment „ascute” mintea.
Cuișoarele întârzie îmbătrânirea
Antioxidanţii din cuişoare neutralizează radicalii liberi, încetinesc procesul de îmbătrânire şi previn cancerul..
Cuişoarele conţin 15%-20% ulei esenţial, dar şi flavonoide, taninuri, steroli şi glicozide sterolice, ulei gras (10%) şi acizi polifenolcarboxilici (acid galic, acid protocatehic).