Categories: Stil de viaţă

Cele mai răspândite MITURI de VARĂ care duc la INTOXICAȚII alimentare

Intoxicațiile alimentare vin la pachet cu sezonul cald, iar motivul pentru care fac atât de multe victime este că oamenii au percepții total greșite despre cum trebuie depozitate corect alimentele. Printre cele mai comune mituri legate de mâncare în timpul verii se numără ideea conform căreia este în regulă să consumăm alimente dacă au stat în lada frigorifică sau că mâncarea alterată are miros și gust respingător.

Potrivit Departamentului de Siguranță Alimentară din SUA, intoxicațiile alimentare „lovesc” cel mai tare în perioada mai-septembrie, odată cu sezonul picnicurilor și al grătarelor. Iată câteva mituri care perpetuează boala:

  1. Mâncarea nu este la loc sigur nici măcar într-o ladă frigorifică. “Viața bacteriilor începe la 40 de grade. Dacă lada frigorifică nu face față temperaturilor de afară, microorganismele se vor multiplica în voie”, spune Bethany Thayer, dietetician și purtător de cuvând al Academiei de Nutriție din America. Acesta spune că pericolul poate fi evitat dacă lada se va umple numai în proporție de 75% cu alimente, un strat generos de gheață și abia apoi restul de 25% de produse. Ulterior, lada va stat la răcoare și umbră, nicidecum în soare.
  2. Mâncarea nu a fost contaminată dacă a stat doar 1-2 ore la temperatura camerei. “La o temperatură mai mare de 32 de grade, nu putem lăsa alimentele decât sub o oră”, arată Ximena Jimenez, de asemenea membră a Academiei de Nutriție din SUA.
  3. Alimentele stricate miros și au gust urât. Nimic mai neadevărat, arată Jimenez. Cea mai simplă regulă, spune ea, este a timpului: “Dacă nu-ți mai amintești de cât timp stă în frigider, aruncă-l!”. E mare ajutor sunt și termometrele de frigider, iar temepratura optimă este de 4,4 grade celsius.
  4. Îți poți da seama cât de pătrunsă este carnea de pe grătar uitându-te la ea sau apăsând-o cu degetele. Greșit. Chiar și cei mai experimentați bucătari folosesc un termometru alimentar, pe care-l înfing în cea mai groasă parte a cărnii, pe lângă oase și grăsime. Fripturile sunt gata la circa 76 de grade celsius, carnea tocată la 71, iar cea de porc la 62 de grade.
  5. Fructele și legumele nu trebuie spălate, atâta vreme cât sunt curățate de coajă. În realitate, avocado, castraveții, pepenele și multe alte produse proaspete nu pot fi consumate în siguranță decât dacă au fost spălate, chiar și după curățare.“Cuțitul este purtător al bacteriei E.coli, pe care o introduce înapoi în fruct”, atrag atenția specialiștii.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

8 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

9 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

9 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

10 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

10 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

10 ore ago

Citeste si: