Sari la conținut

Cele mai rare culori de ochi din lume. Aceste persoane sunt speciale

ochi
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
culoare ochi

Cele mai rare culori de ochi din lume. Mai mult de 50 % din populația lumii are ochii căprui, așadar nu este de mirare când privim cu o curiozitate aparte la alte culori de ochi.

Dar trebuie să știți că, în ce privește culoarea ochilor, există multe tonuri de albastru, dar și culori precum negru, violet sau chiar roșu. Iată care sunt cele mai rare culori de ochi din lume.

Ochii verzi

Doar 2% din populația lumii are această culoare care se datorează unei proporții scăzute de melanină (ton albăstrui) și a multor lipocromi (un pigment gălbui). Acestea dau nuanța verde a ochilor.

Curios, acest ton este mai frecvent la femei decât la bărbați și apare de obicei în proporție mai mare în Europa continentală. Deși este o culoare rară, nu este chiar atât de rară într-o țară precum Ungaria unde 20% din populație se bucură de această nuanță. Totuși, regina ochilor verzi e Islanda unde 80% din populație are ochi verzi.

Ochii negri

Ochii negri sunt rezultatul unei cantități foarte mari de melanină în iris, făcând ochii căprui să se întunece până când par negri. Această culoare reprezintă 1% din populația lumii și este, de obicei, dată de cetățenii de origine africană.

Ochii violet

Această culoare nu există ca atare, deoarece este un amestec ciudat de tonuri de cupru și reflexii de albastru care creează această culoare albăstruie aproape violetă. Poate apărea cu o intensitate mai mare sau mai mică în funcție de persoană și de luminozitate. Acesta a fost cazul celebrei actrițe Liz Taylor, care a avut și două linii de gene, particularități care au făcut-o să pară una dintre cele mai cunoscute din istorie.

Ochii de culoare mierii

Aur, chihlimbar, miere – această culoare este greu de definit, dar nu este maro sau maro deschis sau alun. Ochii în culoarea mierii seamănă cu cele ale lupilor și sunt mai frecvente în țări precum Brazilia și anumite zone din Asia. Genetic, nu există nicio explicație pentru această nuanță, dar se știe că persoana în cauză are nivelul de lipocromi ridicat.

Ochii albaștri

Este culoarea cea mai puțin rară dintre rare, dar chiar și așa ocupă un loc în clasament. Potrivit ultielor investigații, toate persoanele cu ochi albaștri au în comun un strămoș care a trăit în Peninsula Iberică acum 10.000 de ani.

De atunci, această genă recesivă a reușit să fie transmisă din generație în generație creând această tonalitate frumoasă de culoare, o sarcină complicată dacă avem în vedere că numai în ultimele opt generații ale familiei tale ai 128 de strămoși.

 

 

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel