Sari la conținut

Cele mai puternice antibiotice se află chiar la tine în bucătărie. Iată o listă de „medicamente” anti-infecțioase!

honey,garlic and lemon as natural medicine

Panacee naturale pentru răceala de început de toamnă

Ana Maria Nițu

Toamna este cel mai roditor anotimp, cu fructele sale gustoase, cu spectacolul de culori, dar este și anotimpul în care sistemul imunitar este afectat. Trecerea de la temperatura de vară la ploile reci de toamnă se face cu debutul unei răceli. Infecțiile sunt mult mai ușor de contactat din cauză că sistemul de apărare al organismului este slăbit. Dacă primul instinct este să te duci la farmacie și să ceri o cutie de antibiotice pentru orice fel de infecție, trebuie să încerci în altă parte – în bucătărie. Există panacee naturale pe care le ai chiar pe rafturile din frigider. Sunt alimente cu proprietăți anti-infecțioase. Am stat de vorbă cu Alice Popescu, medic primar medicina familiei, care ne-a vorbit despre proprietățile fiecărui aliment.

Echinaccea.  „Echinaccea are efect imunostimulator și imunomodulator, adică stimulează capacitatea organismului de a lupta împotriva bacteriilor. În general, acestea sunt sub formă de pastile, dar există și sub formă de tinctură care se recomandă în doze destul de mari, de 30 de picături”

Usturoiul și ceapa. „În Roma Antică, soldaților romani le erau date rații de usturoi și ceapă tocmai pentru efectul anti-infecțios”, povestește doctorița. Un alt leac împotriva ră- celii învățat de la bunica sunt cataplasmele cu ceapă și usturoi lăsate peste noapte lângă pat. Mirosul te ajută să lupți împotriva infecției.

Uleiul de oregano. Uleiul de oregano este cunoscut pentru proprietățile sale de a distruge bacterii: „Uleiurile volatile au efect anti-infecțios, anti-bacterial, anti-fungic. Toate plantele care conțin cantități mari de uleiuri volatile au acest efect anti-infecțios. La fel este și în cazul măghiranului și al cimbrului, cel mai puternic din familia plantelor”, spune medicul.

Mierea. Mierea are efect antiseptic și „se folosește la păstrarea alimentelor pentru a inhiba creșterea bacteriilor”, adaugă specialistul. Legenda lui Alexandru cel Mare, spune că trupul lui a fost conservat în miere, atunci când a fost adus în țara de origine. De asemenea, mierea și lă- mâia sunt remedii folosite pentru roșul în gât. Taie câteva bucățele de lămâie și pune-le în 2-3 lingurițe de miere. Consumă o linguriță din acest amestec o dată la câteva ore și las-o să-și facă efectul.

Ghimbirul. „Ghimbirul, la fel ca uleiul de oregano, conține cantități mari de ulei volatil și este foarte sănătos”.

Cartoful. „Cartoful este mai degrabă un emolient, decât un antibiotic. Acesta se folosește în infecții cutanate și în tratamentul furunculelor, dar efectul este acela de a favoriza spargerea și evacuarea colecției purulente. Înmoaie țesuturile și reduce inflamația”. Pentru ameliorarea răcelii se folosește o metodă din popor – se iau câțiva cartofi cruzi, se pun într-un tifon și se leagă în zona gâtului peste noapte. Tusea ar trebui să se liniștească

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel