Există anumite soiuri de pește care ar trebui evitate, din cauza poluării ce afectează apele în care trăiesc aceștia, fapt ce duce la o creștere a nivelului de mercur.
Specialiștii spun că nu există soi de pește care să nu conțină mercur. Totul depinde însă de cantitate. În cazul unor sortimente de pește, este acceptabilă. În cazul altora, nu. De aceea, este bine să consumi cât mai puțin din următoarele tipuri de pește:
Rechinul
Este în topul lanțului trofic al oceanelor. Asta înseamnă că ei mănâncă alți pești, care conțin, la rândul lor, diverse substanțe periculoase.
Prin urmare, în carnea de rechin se acumulează nu doar substanțele periculoase pe care el le înghite din ocean, ci și pe cele din alți pești. Printre acestea mercurul, care este un element ce nu se descompune, ci este absorbit în carnea vietăților subacvatice. Deci, în carnea de rechin se regăsește cea mai mare cantitate de mercur.
Macroul uriaș
Nici în cazul acestui soi de pește lucrurile nu stau prea bine. Cantitatea de mercur din pește este direct proporțională cu mărimea acestuia. Există autorități care cred că dacă peștele este mai mic de 4 kilograme, ar putea fi mai sigur pentru consumul uman. Situația este oarecum similară și în cazul macroului spaniol. Întrucât trăiește în ape mai apropiate de țărm, macroul spaniol acumulează substanțe periculoase ajunse în ocean în urma activității oamenilor.