Din cuprinsul articolului
Roșiile țuguiate sunt un real pericol pentru sănătate. Cu toate că unii agricultori afirmă că acel moț ar fi specific unei varietăți bulgărești de roșii, specialiștii susțin că ar putea indica o coacere forțată cu diferite substanțe chimice.
„Sunt foarte puține soiuri de cultură care în mod natural produc acest mucron dat de o genă, gena B. Practic, este un caracter de soi, așa cum este la Prekos. Dar, trebuie știut că cele care au un țugui foarte pronunțat au primit stimulatori, fie de polenizare, fie de maturare forțată a fructelor”, declară Costel Vânătoru, cercetător la SCDL Buzău.
Specialistul precizează că o mare parte din aceste roșii sunt crescute în serele sau în grădinile legumicultorilor care utilizează substanțe periculoase, cum ar fi Ethrel sau 2,4-D, cândva interzise tocmai pentru că erau utilizate în exces, pentru a accelera coacerea.
„Putem vorbi de stimulatori aprobați, pe care pot să-i utilizeze cultivatorii, dar și interziși, care sunt mult mai concentrați. Aceștia provoacă formarea acelui mucron foarte dezvoltat. Se folosea în trecut și încă se mai folosește, din păcate, 2,4-D, un erbicid care a fost folosit mult timp ca stimulent pentru polenizare, chiar pentru maturare forțată a fructelor”, spune Vânătoru.
Costel Vânătoru a povestit cum se desfășoară întregul proces de coacere forțată a tomatelor.
„Se stropește planta sau se aplică la codiță cu un tampon cu vată îmbibată în aceste substanțe. Acolo unde este aplicat Ethrel sau 2,4-D, se produce o strangulare ce blochează alimentarea cu substanțe nutritive, cu hrană, a plantei, oprește fructul din creștere și grăbește coacerea. Se practică, din păcate, pentru a prinde preț, să valorifice mai devreme recolta”, mai spune cercetătorul Costel Vânătoru.
Practicile de forțare a coacerii prin utilizarea de tot felul de substanțe au efecte negative pentru sănătatea oamenilor, pentru că substanțele respective riscă să rămână în roșiile consumate. Din acest motiv, este esențial să fiți atenți la aspectul roșiilor achiziționate și să alegeți produse crescute în mod natural, fără folosirea excesivă de substanțe chimice.
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…