Cele mai periculoase roșii pentru sănătatea românilor: „Se oprește fructul din creștere și se grăbește coacerea”

Roșiile țuguiate sunt un real pericol pentru sănătate. Cu toate că unii agricultori afirmă că acel moț ar fi specific unei varietăți bulgărești de roșii, specialiștii susțin că ar putea indica o coacere forțată cu diferite substanțe chimice.

„Sunt foarte puține soiuri de cultură care în mod natural produc acest mucron dat de o genă, gena B. Practic, este un caracter de soi, așa cum este la Prekos. Dar, trebuie știut că cele care au un țugui foarte pronunțat au primit stimulatori, fie de polenizare, fie de maturare forțată a fructelor”, declară Costel Vânătoru, cercetător la SCDL Buzău.

Specialistul precizează că o mare parte din aceste roșii sunt crescute în serele sau în grădinile legumicultorilor care utilizează substanțe periculoase, cum ar fi Ethrel sau 2,4-D, cândva interzise tocmai pentru că erau utilizate în exces, pentru a accelera coacerea.

Cele mai periculoase roșii pentru sănătatea românilor

„Putem vorbi de stimulatori aprobați, pe care pot să-i utilizeze cultivatorii, dar și interziși, care sunt mult mai concentrați. Aceștia provoacă formarea acelui mucron foarte dezvoltat. Se folosea în trecut și încă se mai folosește, din păcate, 2,4-D, un erbicid care a fost folosit mult timp ca stimulent pentru polenizare, chiar pentru maturare forțată a fructelor”, spune Vânătoru.

Costel Vânătoru a povestit cum se desfășoară întregul proces de coacere forțată a tomatelor.

„Se stropește planta sau se aplică la codiță cu un tampon cu vată îmbibată în aceste substanțe. Acolo unde este aplicat Ethrel sau 2,4-D, se produce o strangulare ce blochează alimentarea cu substanțe nutritive, cu hrană, a plantei, oprește fructul din creștere și grăbește coacerea. Se practică, din păcate, pentru a prinde preț, să valorifice mai devreme recolta”, mai spune cercetătorul Costel Vânătoru.

Practicile de forțare a coacerii prin utilizarea de tot felul de substanțe au efecte negative pentru sănătatea oamenilor, pentru că substanțele respective riscă să rămână în roșiile consumate. Din acest motiv, este esențial să fiți atenți la aspectul roșiilor achiziționate și să alegeți produse crescute în mod natural, fără folosirea excesivă de substanțe chimice.

Recent Posts

Cinci zodii care vor avea norocul vieții lor în luna octombrie

Zodii norocoase în octombrie. Luna octombrie aduce o nouă energie și oportunități de transformare pentru…

6 ore ago

Nu mânca prune dacă suferi de aceste boli. Pot deveni extrem de periculoase

Prunele sunt printre cele mai iubite fructe de toamnă, apreciate nu doar pentru gustul lor…

7 ore ago

Ritualul paharului cu apă elimină energia negativă din casa ta și atrage abundența

Ritualul paharului cu apă este una dintre cele mai simple și eficiente metode pentru a…

7 ore ago

O nouă variantă Covid se răspândește rapid în Europa. Cum se manifestă

Oamenii de știință au emis un avertisment cu privire la o nouă variantă de Covid,…

8 ore ago

Tratamentul anti-cancer secret pe care l-ar fi urmat Kate Middleton. ”Nu a fost chimioterapie”

Recent, Kate Middleton a surprins lumea cu un videoclip emoționant în care apărea alături de…

8 ore ago

De ce apar stările de anxietate și melancolie toamna

Melancolie și anxietate din cauza venirii toamnei. Pe măsură ce zilele devin mai scurte și…

9 ore ago

Citeste si: