Din cuprinsul articolului
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), valoarea normală a glicemiei la adulţi este cuprinsă între 70 şi 100 mg/dl, a jeun (dimineaţa, pe nemâncate) şi între 101 şi 140 mg/dl la 2 ore după masă (postprandial).
Specialiștii recomandă monitorizarea hemoglobinei glicozilate anual sau de fiecare dată când este nevoie. Deşi în majoritatea cazurilor nu sunt prezente simptome, nivelul crescut al zahărului din sânge poate să ducă la sete excesivă, urinare frecventă, vedere neclară sau oboseală prelungită.
Factori de risc
Există o serie de factori de risc, precum greutatea excesivă, vârsta de peste 45 de ani și sedentarismul, care pot duce la diabet de tip 2. Pentru aceşti bolnavi, medicii recomandă o dietă strictă, cu alimente sărace în carbohidraţi şi zaharuri.
Un studiu al oamenilor de știință de la Harvard reiterează nocivitatea produselor bogate în zaharuri, cum sunt băuturile carbogazoase, dar nu numai. Timp de 18 ani și jumătate, specialiştii au studiat efectele a 8 băuturi populare în cazul persoanelor diagnosticate cu diabet de tip 2. Aceştia au observat obiceiurile alimentare a aproape 16.000 de diabetici.
În mod previzibil, cea mai dăunătoare băutură pentru diabetici sunt sucurile carbogazoase. În timpul studiului, oamenii de știință au înregistrat o creștere cu 20% a mortalității în rândul diabeticilor din diverse cauze.
Un alt pericol pentru persoanele cu diabet este laptele cu un conținut normal de grăsimi. Sucurile de fructe au avut și mai puțin efect, reducând mortalitatea cu doar 2%.
Alternative sănătoase
În același timp, oamenii de știință au descoperit că ceaiul, cafeaua, apa și laptele degresat pot reduce mortalitatea la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 și chiar pot preveni complicaţiile bolii.
În urma studiului, experţii susţin că pacienții cu diabet ar trebui să aleagă cafeaua, ceaiul, apa plată sau laptele degresat, care sunt alternative sănătoase pentru ei.