Cele mai periculoase 12 alimente pentru creierul tău

Cele mai periculoase 12 alimente pentru creierul tău.

Când vine vorba de sănătatea dvs. și a familiei dvs., alegerea corectă a alimentelor este o prioritate. Mâncarea este benefică pentru organism, dar poate fi și dăunătoare. Alegând mâncarea potrivită vă puteți simți mai bine atât fizic, cât și mental.

Deși poate fi ușor să observați alimente sănătoase, cum ar fi legume, fructe, nuci și cereale integrale, nu este întotdeauna ușor să vă dați seama care sunt alimentele nesănătoase sau chiar de-a dreptul periculoase. Pentru a vă menține corpul sănătos și a ști ce alimente trebuie evitate, am întocmit o listă cu cele mai proaste 12 alimente pentru creierul dvs.

Cele mai periculoase 12 alimente pentru creierul tău: 1. Aditivi alimentari

Aditivii alimentari prelucrați sunt pretutindeni precum laptele pentru cafea, înghețată și lapte pe bază de nuci. Pentru a evita aditivii periculoși, va trebui să înțelegeți ce citiți pe etichete. Poate părea un lucru greu, dar odată ce stabiliți acest nou obicei, acesta va deveni a doua natură.

Doi dintre cei mai răi aditivi sunt polisorbat-80 și carboximetilceluloză. Ele pot fi deosebit de dăunătoare pentru creierul tău. Potrivit Forbes, „cercetările au arătat că acești aditivi pot determina inflamația și perturba metabolismul”.

S-a demonstrat că boala Alzheimer este legată de modificările metabolismului creierului, ceea ce sugerează că acești aditivi alimentari ar trebui evitați. Pentru a vă ușura munca, căutați alimente întregi care nu au fost procesate sau ambalate pentru a vă asigura că vă protejați de aditivi.

2. Ulei de canola

Uleiurile de gătit sunt o modalitate excelentă de a obține grăsimi sănătoase în dieta ta. Mulți oameni le folosesc la salate, la prăjirea legumelor și la gătitul cărnii. Uleiul de canola este un ulei vegetal ieftin care provine din rapiță. Versatilitatea și nivelurile scăzute de grăsimi saturate îl fac o alegere populară printre mulți oameni conștienți de sănătate.

Cu toate acestea, noi cercetări au arătat că nu este cea mai bună opțiune atunci când ne uităm la sănătatea creierului. Cercetătorii au analizat modul în care uleiul de canola a afectat învățarea și memoria la șoareci și rezultatele nu au fost pozitive.

„Comparativ cu șoarecii hrăniți cu o dietă normală, cercetătorii au descoperit că șoarecii hrăniți cu o dietă bogată în ulei de canola au înregistrat creștere în greutate și o memorie de lucru semnificativ mai slabă”, relatează Medical News Today.

Vă sugerăm să schimbați uleiul de canola pentru o opțiune mai sănătoasă pentru creier, cum ar fi uleiul de avocado sau uleiul de măsline.

3. Zahărul

Cine nu iubește puțin zahăr în mâncare !? Bomboane, fursecuri, gogoși, cereale zaharate, toate sunt delicioase. Nu este surprinzător că prea mult zahăr vă poate afecta cu adevărat creierul și corpul.

Zahărul adăugat în dieta noastră face ca pancreasul nostru să lucreze ore suplimentare producând hormonul care reglează glucoza din sânge și poate provoca inflamații în organism.

Ce este și mai rău, prea mult zahăr poate „… face ca hipocâmpul, centrul de control al memoriei creierului, să se inflameze, ceea ce înseamnă că nu poate funcționa la 100%”, spune Women`s Health.

Sursa raportează, de asemenea, că cantități mari de zahăr din dietă au fost legate de depresie. Înțelegem că este greu să eliminați complet zahărul din dieta dvs., dar ar putea fi timpul să renunțați la orice produse cu zahăr adăugat.

Cele mai periculoase 12 alimente pentru creierul tău: 4. Grăsimi saturate

Grăsimile saturate sunt grăsimi care rămân solide la temperatura camerei, precum uleiurile de grăsime animală, palmier și nucă de cocos. Puțină grăsime saturată în dietă este în regulă, problema apare atunci când aportul urcă atât de mult încât creierul tău poate suferi.

Atunci când consumi prea multe grăsimi saturate, scazi „capacitatea creierului de a combate formarea plăcii cerebrale legate de Alzheimer”, spune Women’s Health.

Revista relatează, de asemenea, că grăsimile saturate vă pot împiedica capacitatea de a crea noi amintiri.

5. Fast Food

Deși este cea mai convenabilă și accesibilă, fast food-ul este, de asemenea, una dintre cele mai slabe alegeri alimentare pentru sănătatea noastră. Acest aliment este adesea prăjit și bogat în carbohidrați nesănătoși care acționează pentru a încetini corpul atât fizic, cât și mental.

Fast Food-ul („mâncarea rapidă”, n.e.) poate părea satisfăcătoare atunci când ți-e foame, dar cu siguranță nu va oferi nicio hrană, în special creierului. Aportul frecvent de fast-food a fost legat de depresie.

Grăsimile saturate adăugate, zahărul, sodiul și alte componente procesate fac din alimentele rapide unul dintre cele mai proaste alimente pentru creierul tău. Pentru a ajuta la reducerea poftei, purtați o pungă de nuci sau fructe uscate. Eliminarea mâncărurilor rapide poate fi dificilă, dar cu cât rămâi mai mult fără ea, cu atât pofta dispare.

6. Carbohidrați procesați

Dacă ți-e foame și ai nevoie de o gustare, pâinea și cerealele procesate sunt o alegere ideală. Cu toate acestea, boabele foarte rafinate, cum ar fi pâinea albă, vă pot afecta negativ creierul. Studii multiple au arătat că acest tip de alimente provoacă inflamații ale creierului.

Potrivit Healthline, episoadele repetate de inflamație pot provoca boli degenerative ale creierului, cum ar fi boala Alzheimer. Pentru a vă menține sănătatea creierului și a corpului, căutați alimente neprelucrate care au un indice glicemic scăzut (IG). Indicele GI clasifică carbohidrații de la 0 la 100 pe baza modului în care cresc, ridică nivelul zahărului din sânge.

Alimentele care nu vă vor crește semnificativ glicemia sunt cerealele integrale, legumele, fructele și fasolea.

Cele mai periculoase 12 alimente pentru creierul tău: 7. Grăsimi trans

Nu cu mult timp în urmă, grăsimile trans erau un subiect foarte discutat. Deși este posibil să-și fi pierdut din interes, este totuși la fel de important ca oricând să-l păstrați în afara dietei. Grăsimile trans pot fi găsite în mod natural în unele produse de origine animală și în uleiurile procesate artificial numite uleiuri hidrogenate.

Aceste grăsimi trans procesate artificial trebuie evitate. Potrivit Healthline, „studiile au constatat că atunci când oamenii consumă cantități mai mari de grăsimi trans, tind să aibă un risc crescut de boală Alzheimer, o memorie mai slabă, un volum mai scăzut al creierului și un declin cognitiv”.

Veți găsi grăsimi trans în glazură, fursecuri și margarină. Schimbați alimentele preambalate pentru gustări de casă. Ne place să folosim făină integrală de grâu pentru a ușura rețetele. Încercați ulei de avocado în loc de unt sau margarină. Și înghețarea de casă cu zahăr pudră și puțin lapte poate fi un substitut ușor și delicios.

8. Aspartam

Alimentele și băuturile cum ar fi soda dietetică, guma de mestecat și înghețata pot conține îndulcitorul artificial numit aspartam. Merge după numele de marcă Equal sau NutraSweet. Aspartamul conține fenilalanină, metanol și acid aspartic.

Healthline raportează, „fenilalanina poate traversa bariera hematoencefalică și ar putea perturba producția de neurotransmițători. În plus, aspartamul este un factor de stres chimic și poate crește vulnerabilitatea creierului la stresul oxidativ”.

Veți găsi studii medicale care pretind atât siguranța, cât și pericolele aspartamului. Dacă doriți să vă mențineți în limitele siguranței, încercați să evitați îndulcitorul artificial. Folosiți în schimb cantități mici de zahăr real sau folosiți îndulcitori naturali precum miere sau sirop de arțar. Acestea vă vor oferi dulceața dorită, fără potențialele efecte adverse asupra creierului.

9. Alcoolul

Nu este un secret că prea mult alcool poate fi dăunător sănătății dumneavoastră. Cei care consumă câteva băuturi ar putea avea vorbirea incoerentă, timp de reacție slab sau dificultăți de mers. Acestea sunt de obicei reacții de scurtă durată și dispar după ultima băutură.

Cu toate acestea, acest lucru arată clar cum chiar și câteva băuturi alcoolice vă pot schimba creierul. Dacă consumul de alcool devine ridicat atât în ​​frecvență, cât și în volum, se pot produce leziuni permanente ale creierului.

The National Institute of Alcohol Abuse and Alcoholism din America (Institutul Național pentru Abuzul de Alcool și Alcoolism, n.e.) spune că două afecțiuni care pot rezulta din alcoolism sunt o „afecțiune de scurtă durată și severă numită encefalopatie Wernicke și o afecțiune de lungă durată și debilitantă, cunoscută sub numele de psihoza lui Korsakoff”.

Este înfricoșător să crezi că alcoolul poate duce la consecințe atât de grave. Dar cunoașterea tuturor posibilităților te împuternicește să iei deciziile corecte și să primești ajutorul de care ai nevoie, dacă este necesar.

Cele mai periculoase 12 alimente pentru creierul tău: 10. Alimente bogate în mercur

Mercurul este o neurotoxină găsită la unii pești. Prea mult mercur poate avea efecte devastatoare asupra femeilor însărcinate și a copiilor mici. Poate afecta dezvoltarea creierului și poate dăuna celulelor creierului dezvoltate.

Alimentele cu conținut ridicat de mercur sunt pești precum rechinul și peștele-spadă, tonul, peștele-țiglă și macrouul raportează Healthline.

Copiii și femeile însărcinate ar trebui să limiteze sau chiar să evite consumul de pește cu conținut ridicat de mercur. Adulților sănătoși li se recomandă să mănânce două până la trei porții pe săptămână de pește.

Dar dacă peștele este etichetat cu un conținut ridicat de mercur, atunci o porție pe săptămână este cea mai recomandată de Healthline. Peștele este o sursă excelentă de proteine ​​și alți nutrienți, așa că nu lăsați mercurul să vă sperie de la consumul de pește. Faceți cercetările înainte de a vă cumpăra peștele pentru a vă asigura că al vostru este sigur pentru întreaga familie.

11. Popcorn la microunde

Probabil nu v-ați așteptat să vedeți floricele la microunde pe această listă! Acest aliment preferat de întreaga familie, care este adesea folosit pentru gustări în timpul unui film, poate fi periculos pentru creier.

„Popcornul la microunde conține diacetil, o substanță chimică care poate crește plăcile de amiloid din creier. Cercetările au legat o acumulare de plăci amiloide de boala Alzheimer „, afirmă Alzheimer`s Net.

A-ți face propriul popcorn acasă în loc să cumperi pachetele cu microunde este o opțiune ușoară, sigură și ieftină. Sau chiar mai bine, încercați să tăiați ardei grași sau morcovi pentru a vă satisface pofta crocantă oferindu-vă în același timp un bonus nutrițional suplimentar.

12. Carne procesată

Până acum, probabil că ați observat o temă. Majoritatea acestor alimente sunt procesate într-un fel. După câte se pare, și carnea este un alt aliment care, atunci când este procesat, poate fi rău pentru creierul tău.

Carnea procesată, cum ar fi slănina, curcanul afumat și șunca afumată, conțin nitrozamine. Potrivit Alzheimers.net, nitrozaminele declanșează ficatul pentru a produce grăsimi care pot fi toxice pentru creier.

Când cumpărați carne, citiți etichetele. Este posibil să găsiți carne de delicatese care nu conține nitrozamine. De asemenea, puteți opta pentru achiziționarea cărnii direct de la o măcelărie sau a unei delicatese, mai degrabă decât să optați pentru opțiuni preambalate sau procesate. Există, de asemenea, mai mulți înlocuitori ai cărnii din soia și alte produse pe bază de plante. Asigurați-vă că substituenții cărnii nu sunt umpluți cu zahăr și alte alimente procesate!

Recent Posts

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

15 minute ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

45 de minute ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

o oră ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

2 ore ago

Spitalul Județean Mehedinți, judecat pentru ucidere din culpă

La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…

2 ore ago

Decizia care i-a salvat viața unui român în mijlocul inundațiilor din Spania. „Altfel n-aș fi supraviețuit”

Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…

3 ore ago

Citeste si: