Sari la conținut

Cele mai noi soluții pentru combaterea atacului cerebral și a demenței

Un european din trei suferă de afecţiuni neurologice şi psihiatrice, de la tulburări de somn până la boli vasculare cerebrale sau neurodegenerative.

Accidentul vascular cerebral este cea mai frecventă patologie neurologică, urmată de demenţa Alzheimer. România se află printre ţările cu cea mai mare incidenţă a accidentelor vasculare cerebrale (AVC). Îngrijorător este faptul că astfel de accidente au crescut în rândul categoriei de vârstă sub 30 de ani.

În prezent peste 31% din numărul total de pacienţi cu AVC au vârstă cuprinsă între 20-26 de ani, comparativ cu 25% în 1990. Accidentul vascular cerebral reprezintă a treia cauză de mortalitate în România după bolile cardio vasculare şi cancer. Rata mortalităţii este de 300 de cazuri la suta de mii de locuitori în România, faţă de 200 la suta de mii de locuitori cât este media europeană.

Statisticile arată că, din cei aproximativ 65.000 de români care suferă anual un AVC (178 cazuri/zi), o treime rămân cu diverse grade de dizabilitate. Pentru aceştia din urmă, dar şi pentru toţi cei cu deficite neurologice din alte cauze, neuroreabilitarea reprezintă o şansă de reîntoarcerea la o viaţă cât mai apropiată de cea normală.

Neuroreabilitarea este un proces terapeutic complex prin care o persoană cu un anumit grad de dizabilitate, indiferent de etiologia ei, îşi poate redobândi capacităţile fizice, cognitive, emoţionale şi pshio-sociale in limitelele determinate de tipul şi complexitatea leziunii, precum şi de rezerva biologică individuală, a precizat prof. dr. Dafin F. Mureşanu, preşedinte al Societăţii de Neurologie din România (SNR) şi al Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN).

Strategiile terapeutice în neuroreabilitare s-au schimbat radical în ultimele decade, spun specialiştii. Astăzi se pune accent nu numai pe componenta fizică ci şi pe cea cognitivă şi emoţională, această abordare integrată generând rezultate clinice net superioare celei clasice. Fiecare domeniu vizat în cadrul acestui proces holistic a beneficiat de progresul tehnologiilor actuale: terapii asistate de roboţi, noi strategii farmacologice şi nonfarmacologice (stimularea magnetică şi electrică, etc) de stimulare a neuroplasticităţii, programe bazate pe utilizarea principiilor “realităţii virtuale” ca să menţionăm doar câteva dintre acestea. Înţelegerea profundă a mecanismelor de protecţie şi regenerare a sistemului nervos a permis accesul la o viziune personalizată asupra terapiiilor specifice ce se pot adresa suferinţelor unui pacient.

Prin urmare, soluţii există, iar rezultatele cercetărilor în domeniul neuroreabilitării, precum şi cele mai avansate standarde terapeutice, vor fi prezentate în cadrul celui de-al 4-lea Curs European de Neuroreabilitare, care are loc la Cluj Napoca, în perioada 26-28 iunie a.c. Evenimentul, ce aduce în România vârfuri ale medicinei şi cercetării ştiinţifice, este organizat de Fundaţia Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN), împreună cu Societatea de Neurologie din România (SNR) şi Universitatea de Medicină si Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, sub egida Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare(EFNRS) şi a Federaţiei Mondiale de Neuroreabilitare (WFNR).

Prioritatea cursului din acest an este extinderea programelor educaţionale spre ţările din estul geografic al Europei precum şi cele învecinate acestora. Avem înscrişi peste 170 de participanţi din România şi străinatate până în acest moment. Aşa cum se poate vedea din programul cursului, ponderea lectorilor din ţara noastră este mai mare decât în anii trecuţi.

Cu acest prilej va fi prezentat şi “RoNeuro”, cel mai complex şi modern Centru de Cercetare şi Diagnostic al Bolilor Neurologice din România. “RoNeuro” își propune să devină un centru de excelență în România și Europa de Est dedicat cercetării și diagnosticului bolilor neurologice. Conceptul aparține Prof. Dr. Dafin F. Mureșanu, care coordoneazăîntreg personalul medical și de cercetare al clinicii.   „Abordarea medicală este una de tip integrativ, dictată în mod primordial de nevoile pacientului. Suntem preocupați de sănătatea comunității în care trăim și dorim să contribuim esențial la dezvoltarea unei societăți mai sănătoase”, a precizat prof dr Dafin Mureşanu. Întreaga activitate medicală și de cercetare este construită după modelul celor mai avansate organizații “not for profit” din Statele Unite ale Americii.

„Dorim să dezvoltăm neuroreabilitarea în România într-un context modern, interdisciplinar în care neurologul, specialistul în medicină fizică şi recuperatorie, psihologul, logopedul, kinetoterapeutul, ergoterapeutul şi asistentul medical lucrează în echipă şi generează rezultatul optim pentru bolnav. În viitorul apropiat vom încerca să aducem în zona operaţională şi o competenţă în domeniu neuroreabilitării, o curriculă la nivel european fiind deja în curs de dezvzoltare. Neuroreabilitarea este un domeniu interdisciplinar aflat în plin avânt în Europa. Multe societăţi naţionale se formează sub ochii noştri, desigur liderii rămân societăţile naţionale din Germania, Italia, Olanda, Austria. România este activă în acest domeniu prin cele două societăţi de neuroreabilitare, a afirmat prof. dr. Dafin F. Mureşanu.

Chiar dacă este un domeniu mai puţin cunoscut publicului larg, neuroreabilitarea devine din ce în ce mai importantă deoarece consecinţa tratamentului specific în faza acută este nu doar creşterea numărului de supravieţuitori ci indirect şi creşterea numărului persoanelor cu dizabilităţi. Specialiştii trebuie să fie atenţi şi la calitatea vieţii acestora, la integrarea lor socială şi profesională.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel