Din cuprinsul articolului
Este important să avem un ficat sănătos deoarece acest organ vital al corpului uman reduce riscul de obezitate, atenuează oboseala cronică, durerile de cap, afecțiunile digestive sau alergiile.
Oamenii de știință de la Brigham and Women’s Hospital, SUA, au dezvăluit care băuturi sunt cele mai periculoase pentru ficatul femeilor . Datele au fost prezentate în urma unui amplu studiu realizat timp de două decenii, pe un lot de 100.000 de femei cu vârsta cuprinsă între 50 și 79 de ani.
De ce creşte cu 85% riscul de a dezvolta boli hepatice
100.000 de femei care consumau periodic băuturi răcoritoare îndulcite artificial – băuturi carbogazoase, băuturi energizante, ceai cu gheață etc. – au acceptat să participe la experiment. După 20 de ani de cercetări, experții au examinat datele privind incidența cancerului hepatic și mortalitatea prin boli hepatice – fibroză, ciroză sau hepatită cronică.
Riscul de a dezvolta boli hepatice crește cu 85% periculos la femeile care beau una sau mai multe băuturi dulci pe zi. Potrivit studiului, cele care au băut mai puțin de trei băuturi dulci pe lună au avut un risc cu 68% mai mare.
Băuturile carbogazoase sunt deosebit de dăunătoare. Atenţie! Combinația dintre gaze, zahăr și coloranți are un efect de trei ori mai nociv pentru țesutul hepatic!
Potrivit medicilor citaţi de actualno.com, băuturile alcoolice obligă organismul să muncească de două ori mai mult decât în mod normal, iar dacă alcoolul este combinat cu băuturi carbogazoase, încărcătura crește și mai mult.
Din cauza alcoolului etilic, hepatocitele (celulele parenchimului hepatic, care reprezintă 60% până la 80% din ficat) mor și se acumulează un produs toxic al descompunerii alcoolului. Ca urmare, se dezvoltă inflamația și începe înlocuirea celulelor hepatice cu țesut conjunctiv, iar organul în sine crește în dimensiune.
Potrivit cercetărilor oamenilor de știință chinezi, consumul excesiv de sare are un efect dăunător asupra țesutului hepatic. Un exces din acest produs crește moartea celulară și crește riscul de fibroză.
Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), nu este recomandat un consum mai mare de 5 grame de sare de masă pe zi. Dar această recomandare este dificil de pus în practică, în condiţiile în care o mare parte din sare provine de la alimentele procesate, precum cârnați, afumaturi, brânzeturi, conserve, chipsuri și multe alte produse.
Zahărul este, de asemenea, rău pentru sănătatea ficatului. La urma urmei, se găsește în majoritatea produselor alimentare. Este inclus în sosuri, alimente procesate, produse lactate, pâine, sucuri din magazin, gustări instant, deserturi (produse de patiserie, prăjituri).