Sari la conținut

Cele mai nocive băuturi şi alimente pentru ficatul femeilor. Nu doar alcoolul poate provoca ciroză!

consumul de alcool
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Consumul de alcool la femeile de peste 50 de ani

Este important să avem un ficat sănătos deoarece acest organ vital al corpului uman reduce riscul de obezitate, atenuează oboseala cronică, durerile de cap, afecțiunile digestive sau alergiile.

Ficatul este singurul organ care are capacitatea de regenerare, mai mult, acesta este foarte important pentru sănătatea generală, o adevărată uzină, cu peste 500 de funcții, printre care  funcția de procesare și de stocare a glucidelor, proteinelor, lipidelor, vitaminelor și mineralelor sau transformarea substanțelor toxice în produși netoxici, care sunt eliminați prin bilă, precum și metabolizarea alcoolului și sprijin pentru sistemul imunitar.

Oamenii de știință de la Brigham and Women’s Hospital, SUA, au dezvăluit care băuturi sunt cele mai periculoase pentru ficatul femeilor . Datele au fost prezentate în urma unui amplu studiu realizat timp de două decenii, pe un lot de 100.000 de femei cu vârsta cuprinsă între 50 și 79 de ani.

De ce creşte cu 85% riscul de a dezvolta boli hepatice

100.000 de femei care consumau periodic băuturi răcoritoare îndulcite artificial – băuturi carbogazoase, băuturi energizante, ceai cu gheață etc. – au acceptat să participe la experiment. După 20 de ani de cercetări, experții au examinat datele privind incidența cancerului hepatic și mortalitatea prin boli hepatice – fibroză, ciroză sau hepatită cronică.

Riscul de a dezvolta boli hepatice crește cu 85% periculos la femeile care beau una sau mai multe băuturi dulci pe zi. Potrivit studiului, cele care au băut mai puțin de trei băuturi dulci pe lună au avut un risc cu 68% mai mare.

Băuturile carbogazoase sunt deosebit de dăunătoare. Atenţie! Combinația dintre gaze, zahăr și coloranți are un efect de trei ori mai nociv pentru țesutul hepatic!

Potrivit medicilor citaţi de actualno.com, băuturile alcoolice obligă organismul să muncească de două ori mai mult decât în mod normal, iar dacă alcoolul este combinat cu băuturi carbogazoase, încărcătura crește și mai mult.

Din cauza alcoolului etilic, hepatocitele (celulele parenchimului hepatic, care reprezintă 60% până la 80% din ficat) mor  și se acumulează un produs toxic al descompunerii alcoolului. Ca urmare, se dezvoltă inflamația și începe înlocuirea celulelor hepatice cu țesut conjunctiv, iar organul în sine crește în dimensiune.

Potrivit cercetărilor oamenilor de știință chinezi, consumul excesiv de sare are un efect dăunător asupra țesutului hepatic. Un exces din acest produs crește moartea celulară și crește riscul de fibroză.

ficat bolnav
Sursă foto: Getty Images

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), nu este recomandat un consum mai mare de 5 grame de sare de masă pe zi. Dar această recomandare este dificil de pus în practică, în condiţiile în care o mare parte din sare provine de la alimentele procesate, precum cârnați, afumaturi, brânzeturi, conserve, chipsuri și multe alte produse.

Zahărul este, de asemenea, rău pentru sănătatea ficatului. La urma urmei, se găsește în majoritatea produselor alimentare. Este inclus în sosuri, alimente procesate, produse lactate, pâine, sucuri din magazin, gustări instant, deserturi (produse de patiserie, prăjituri).

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel