Sari la conținut

Cele mai naturale surse de antioxidanţi pe perioada verii

alimente

Antioxidanții sunt produși în mod natural de către organism sau se regăsesc în alimente pe care le includem în dietă. Aceștia contribuie la regenerarea celulară și, implicit, la încetinirea procesului de îmbătrânire a organismului.

Afine, mure, zmeură

Specialiștii în nutriție susțin că un pahar plin cu fructe de pădure este suficient pentru a oferi organismului necesarul de antioxidanți.

Fructele din spectrul violet-albastru-roșu-vișiniu-portocaliu, precum afinele, murele și zmeura, toate bogate în vitamina C, fier, calciu și magneziu, au efect antioxidant, anti-inflamator și de reglare a tensiunii.

Unele dintre substanțele fitochimice care se găsesc în fructe de pădure sunt: ​​

  • antocianine (se găsesc în fructele de pădure albastre și violete), care sunt substanțe fitochimice care ajută la reducerea inflamației și vă protejează creierul
  • acid elagic, care are proprietăți antitumorale și ajută la neutralizarea substanțelor care provoacă cancer
  • pterostilben, care este un antioxidant puternic și ajută la reducerea inflamației

De asemenea, fructele de pădure sunt bogate în antioxidanți și nutrienți recunoscuți pentru eficiența lor împotriva cancerului.

Fructele goji

Totodată, goji sunt fructele cu cel mai puternic efect antioxidant dintre toate produsele alimentare din lume. Sunt o bogată sursă de vitamină C şi de caroten, practic ele au mai mult caroten decât orice alt produs alimentar.

Specialiștii în nutriție consideră că doza ideală de fructe de goji pentru persoanele care vor să îşi mențină starea optimă de sănătate este de 16 g pe zi, iar cei care vor să trateze o anumită afecţiune nu ar trebui să depăşească 100 g de pe zi.

Vinetele sunt legume de sezon bogate în antioxidanți care se regăsesc în cea mai mare parte în coajă. În plus, datorită unui conținut redus de calorii și a unui conținut ridicat de apă (aproximativ 93%), vinetele reprezintă alimentul ideal pentru zilele de vară.

Fiind bogate în fibre și sărace în grăsimi, acestea sunt indicate și persoanelor care urmează o cură de slăbire, deoarece oferă senzația de sațietate. Cei mai importanți nutrienți care se regăsesc în vinete sunt vitaminele B1 și B6, cuprul și manganul, ce ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi.

Atenţie la suplimentele din farmacii!

Cercetătorii atrag atenţia că este o mare deosebire între antioxidanţii pe care corpul îi preia din fructe şi legume şi cei luaţi sub formă de suplimente de la farmacie. suplimente farmaceutice de antioxidanţi precum vitaminele A, C şi E scot la iveală un pericol de care mulţi nu sunt conştienţi: în loc ca aceste vitamine să prevină cancerul şi bolile de inimă, e mai probabil ca unele dintre ele să dăuneze organismului.

Ingerarea de antioxidanţi în exces poate duce la scăderea concentraţiei radicalilor liberi, pe care celulele îi folosesc pentru a comunica unele cu altele şi pentru alte funcţii, iar consecinţele asupra organismului pot fi severe.

Astfel, dozele mari de vitamina A pot afecta grav ficatul, iar mai multe studii realizate în Canada, SUA, Australia, Italia, Finalnda şi alte ţări au arătat că megadozele de antioxidanţi ca vitamina E, administrate unor pacienţi cu cancer pulmonar şi boli cardiovasculare, au stimulat stresul oxidativ, în loc să îl combată.

Stresul oxidativ apare atunci când există un dezechilibru între producţia de radicali liberi şi capacitatea organismului de a-i detoxifica sau de a repara vătămările produse de ei la nivel celular.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel