Este boala cea mai agravată de Covid-19 la pacienții care au decedat. Ce se întâmplă și la ce să ne așteptăm, mai ales că în România punctul culminant al pandemiei de COVID-19 încă nu a fost atins.
Se apreciază că în jur de 80% dintre victimele Coronavirusului în România au fost persoane care sufereau și de diabet.
România are date îngrijorătoare în ceea ce privește populația afectată de diabet. Prevalența estimată este de 11,6%. COVID-19 agravează mai multe boli cronice, însă cei cu diabet se pare că au fost cei mai afectați până acum.
În acest sens, evz.ro a discutat cu Mihaela Andreescu, medic hematolog la Spitalul Colentina din București, pentru a afla de ce diabeticii sunt atât de afectați.
„Mecanismul este simplu. Imunosupresia (n.m – diminuare a imunității organismului după iradiere, microbiene, toxine etc.) dată de diabet slăbește la rândul lui organismul, în sensul că-l lasă descoperit în fața unor viruși precum Sars-Cov-2. Bine, orice boală din gama cancerelor/leucemiilor, nu doar diabetul, sunt legate indestructibil de această slăbiciune, de această scădere a imunității”.
Dar asta nu este totul: „Diabetul, de cele mai multe ori, se însoțește și cu afecțiunile cardiovasculare. Și cum primul atac al virusului se concretizează într-o miocardită, lucrurile se complică grav și evoluează rapid. Diabetul, plus afecțiunea cardiovasculară șubrezesc organismul. Când se mai suprapune și acest virus, șansele de supraviețuire se reduc considerabil. Mai ales la pacienții în vârstă”, a încheiat Dr Mihaela Andreescu.
Ce-ar trebui să facă românii care suferă de diabet pentru a preveni aceste complicații grave?
Citiți întregul articol pe EVZ.RO, AICI