Sari la conținut

Cele mai mari mituri despre pensionare. Nu tot ceea ce știai este, de fapt, adevărat

pensionare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Pensionare pe caz de boala

Mituri despre pensionare. Pensionarea este o etapă importantă în viața fiecărui individ, dar adesea este însoțită de mituri și concepții greșite.

Deși fiecare tranziție spre pensionare este unic, există câteva teme principale care sunt răstălmăcite și, adesea, pot fi luate ca adevăr absolut.

Ce trebuie să știi, pentru început, este că vârsta standard de pensionare pentru femei este de 62 de ani și va crește treptat până la 63 de ani până în luna ianuarie 2030. Pentru bărbați, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Iată câteva dintre cele mai comune mituri despre pensionare și demontarea lor pentru a vă pregăti mai bine pentru această tranziție.

tce pot face pensionarii
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei

Mituri despre pensionare. Mitul 1: Pensionarea înseamnă sfârșitul activității în câmpul muncii

Realitate: Un număr tot mai mare de pensionari optează pentru o „pensie treptată”. Un studiu recent realizat de Merrill Lynch a constatat că aproape 72% dintre pensionari plănuiesc să lucreze și în timpul anilor de pensionare. Luați în considerare o tranziție treptată prin trecerea la munca cu jumătate de normă sau chiar pornirea unei afaceri.

Mitul 2: Pilonul I și Pilonul II au același regim de proprietate

Realitate: Pilonul I reprezintă pensia publică, plătită de stat din contribuțiile (impozitele) prezente ale populației active pentru pensionarii actuali. Pilonul II reprezintă pensia privată obligatorie, constituită pe baza contribuțiilor private obligatorii ale participanților la un fond de pensii private. Pensia privată (Pilon II) este proprietatea privată a participantului la fondul de pensii, iar acest drept este transferat moștenitorilor în caz de deces.

Mitul 3: Valoarea pensiei publice este sigură

Realitate: Deși dreptul la pensie publică este garantat conform Constituției, valoarea pensiei nu este garantată. Aceasta poate varia în funcție de legi și situația economică. Demografia și alte factori pot afecta sustenabilitatea sistemului de pensii publice. Soluțiile pot include majorarea taxării, creșterea vârstei de pensionare sau ajustarea valorii pensiilor.

Mituri despre pensionare. Mitul 4: Veți cheltui mai puțin la pensie

Realitate: Deși renunțarea la naveta zilnică economisește câțiva bani, alte cheltuieli te pot surprinde. Costurile asistenței medicale cresc adesea, hobby-urile costă bani și s-ar putea să fii tentat să risipești mai mult pe călătorii și experiențe noi. De fapt, cercetările sugerează că aproape jumătate dintre pensionari descoperă că, de fapt, cheltuiesc mai mult decât se așteptau. Urmăriți-vă cheltuielile timp de câteva luni pentru a identifica zonele potențiale de economisire a costurilor, potrivit capital.ro.

Mitul 5: Securitatea socială va acoperi toate nevoile

Realitate: Securitatea Socială nu a fost niciodată concepută pentru a fi singura sursă de venit la pensie. Este mai mult ca o plasă de siguranță. Valoarea reală a beneficiului depinde de o mulțime de factori și, pentru majoritatea oamenilor, este menită să înlocuiască doar aproximativ 40% din câștigurile de dinainte de pensionare.

pensie
Sursă foto: PhOnline

Mituri despre pensionare. Mitul 6: Te poți pensiona oricând vrei

Realitate: Doar într-o lume perfectă. Cu toate acestea, factori precum fluctuațiile pieței, problemele de sănătate neașteptate sau chiar obligațiile familiale pot deraia unele planuri de „pensie anticipată”. A avea strategii de rezervă poate atenua anxietatea de a te simți blocat într-o anumită dată de pensionare.

Mitul 7: Casa ta este cel mai mare activ

Realitate: Casa este un atu grozav, dar nu te baza pe ea. Veți avea nevoie de alt loc unde să locuiți, iar piețele imobiliare pot fi imprevizibile. În plus, există acele taxe pe proprietate și costuri de întreținere.

Mituri despre pensionare. Mitul 8: Sistemul public de pensii are randament

Realitate: Scopul sistemului public de pensii este solidaritatea socială. Contribuțiile actuale sunt insuficiente, iar deficitul este finanțat prin împrumuturi. Calculând “randamentul” Pilonului I, acesta este puternic negativ. Sistemul public de pensii nu are un randament financiar, ci se bazează pe principiul solidarității între generații.

Mitul 9: Trebuie să aplicăm pentru pensie

Realitate: Da, trebuie să cerem pensia. Trebuie să soliciți pensia în scris cu cel puțin trei luni înainte de a părăsi locul de muncă. Dacă o faci mai târziu, ai putea avea de pierdut. Pensia privată (Pilon II) este moștenită, iar dreptul de proprietate este confirmat de acest fapt.

Mituri despre pensionare. Mitul 10: Trebuie să plătim în fondul de pensii timp de 15 ani înainte de a primi o pensie

Realitate: În Germania, pentru a primi o pensie de la asigurările de pensii germane, angajații trebuie să plătească timp de cel puțin cinci ani. Se ține cont și de timpul petrecut cu creșterea copiilor, astfel încât mamele și tații să nu rămână cu mâinile goale

În concluzie, este important să fim informați și să ne pregătim pentru pensionare, evitând să cădem în capcana miturilor și concepțiilor greșite. Cu o planificare atentă și realistă, putem face tranziția către pensionare mai ușoară și mai sigură.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel