Categories: Ştiri sănătate

Cele mai mari greșeli alimentare în post. Medic: „nu te îndopa cu produse vegetale!” Ce ar fi indicat să mâncăm? ALERTĂ INFOCONS privind produsele vegetale

A început postul Paștelui, iar medicii și autoritățile atrag atenția asupra calității produselor vegetele și efectele pe care le au asupra sănătății.

Conform InfoCons, consumatorii care aleg să prepare o gustare de post cu pâine, pate vegetal, margarină, halva, un suc tip ceai sau lapte de soia și o gumă de mestecat vor consuma instant până la 50 de E-uri.

De pildă, pâinea conține până la 4 E-uri, pateul vegetal ajunge până la 13 E-uri, margarina atinge până la 6 E-uri, halvaua are până la 3 E-uri, un suc tip ceai atinge până la 8 E-uri, un lapte de soia are până la 5 E-uri, iar o gumă de mestecat ajunge până la 11 E-uri.

Reprezentanții InfoCons susțin că în această gustare cei mai des întâlniți aditivi alimentari (E-uri) sunt: Acidul Ascorbic (E300) – aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor, regăsit în mod natural în majoritatea fructelor şi legumelor, și Acidul Citric (E330), utilizat în industria alimentară deoarece conferă produselor un gust plăcut de acid.

Acesta este foarte solubil în apă, prin urmare poate fi adăugat și în sucuri, dulciuri, bomboane, jeleuri și fructe congelate. Utilizarea acidului citric este o necesitate pentru clarificarea enzimatică a sucurilor, pentru împiedicarea zaharisirii mierii de albine.

De asemenea, în această gustare de post compusă din pâine, pate de post, margarină, halva, lapte de soia și suc tip ceai se găsesc până la 5,58 grame de sare, în condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumarea pe zi a unei cantități de 5 grame de sare.

Astfel, într-o singură gustare de post, este consumată cantitatea de sare recomadată pe zi de Organizația Mondială a Sănătății, atrag atenția specialiștii.

Mihaela Bilic: Nu vă îndopați cu produse vegetale

Mihaela Bilic, nutriționist face câteva recomandări despre ce ar trebui să punem pe masă în perioada postului. Alimentele trebuie alese cu grijă, pentru a beneficia de toate proprietățile hrănitoare. Medicul avertizează că trebuie evitate produsele semipreparate din magazine, alegând în schimb preparate simple, făcute în casă.

„Fiți atenți la cantitate! Principiul de bază este să mănânci puțin, cât să supraviețuiești. Obiectivul postului este să experimentezi senzația de foame, nu să te îndopi cu produse vegetale. Evitați consumul de produse semipreparate, ambalate și ultraprocesate! Ca să aveți beneficii pentru sănătate, preparați mâncăruri simple, pe bază de cereale, legume și leguminoase. Evitați prăjelile, produsele de patiserie, tot ce este bogat în soia și grăsimi vegetale. Gătiți ciorbe, tocănițe, ghiveci de legume și multe salate”, explică medicul.

Dulciurile, un pericol major

De asemenea, și în perioada postului este important să nu facem excese, mai ales de dulciuri. Mihaela Bilic atrage atenția că acestea duc rapid la îngrășat din cauza amestecului de făină, zahăr și grăsimi vegetale pe care le conțin.

„Atenție la excesul de dulciuri! Postul religios nu interzice zahărul, deși acesta obosește ficatul și crește colesterolul din sânge. Dulciurile de post sunt un amestec de făină, grăsime vegetală și zahăr care duce rapid la îngrășat. Nici excesul de sare și ulei din alimentele procesate nu este benefic, solicită digestia și metabolismul. În post trebuie limitat consumul de grăsime, zilele cu dezlegare la ulei și vin sunt la fel de rare ca și zilele cu dezlegare la pește”, arată medicul.

Hidratarea, deosebit de importantă

În perioada postului, spune medicul, trebuie să creștem consumul de legume proaspete sau congelate. Cu cât mai diferite și mai colorate, cu atât mai bine.

„Pigmenții vegetali sunt fitonutrienți benefici pentru sănătate. Asigurați hidratarea optimă și beți apă sub diferite forme: apă cu lămâie, ceai verde, infuzii de plante, supe și ciorbe, cafea etc. Faceți pauze alimentare de 5-6 ore între mese, ca să-i dați organismului timp să digere și să proceseze masa anterioară. Postul înseamnă multă disciplină, este și un exercițiu psihologic, nu doar alimentar. Învățați moderația și limitați cantitatea de mâncare consumată. Dacă ții post cu adevărat, nu trebuie să te scoli sătul de la masă!, a precizat nutriționistul.

 

Recent Posts

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

4 minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

23 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

44 de minute ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

o oră ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

o oră ago

Bill Gates face o nouă profeţie terifiantă: O altă mare problemă va lovi omenirea

Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…

2 ore ago

Citeste si: