Cele mai mari beneficii pentru sănătate ale consumului de afine

Afinele fac parte din categoria fructelor care, dincolo de a fi foarte gustoase, sunt deosebit de sănatoase. Consumul acestuia oferă beneficii nutriționale importante și este de remarcat aportul vitaminei C, mai mare decât cel al altor fructe.

Cele mai mari beneficii pentru sănătate ale consumului de afine

Afinele sunt bogate in fibre, motiv pentru care contribuie la imbunatatirea tranzitului intestinal . De asemenea, sunt bogate în minerale precum potasiu și calciu, care beneficiază sistemele nervos și muscular.

Reduce colesterol „rău”

Recent, un nou studiu realizat de Universitatea din East Anglia (Regatul Unit) dezvăluie că includerea afinelor în dieta zilnică ar putea ajuta la îmbunătățirea memoriei și a funcției creierului, precum și la reducerea așa-numitului colesterol „rău”.

Potențialul neuroprotector al acestui aliment

Echipa de cercetare a analizat beneficiile consumului zilnic al unei căni de afine la persoanele cu vârsta cuprinsă între 50 și 80 de ani . „Ei speră că descoperirile lor pot avea implicații pentru prevenirea bolilor neurodegenerative, cum ar fi demența”, a spus universitatea într- un comunicat .

„Studiile anterioare au arătat că aportul mai mare de flavonoide dietetice este asociat cu rate mai lente de declin cognitiv și demență. Iar alimentele bogate în antociani și proantocianidine , care conferă fructelor de pădure roșu, albastru sau violet, îmbunătățesc memoria”, explică dr. David Vauzour.

În acest sens, fructele sunt bogate în acești micronutrienți și au puternice proprietăți naturale antiinflamatorii și antioxidante.

„Am vrut să știm mai multe despre modul în care afinele ar putea ajuta la reducerea neurodegenerării legate de vârstă”, explică ei.

Consumul zilnic de afine

Conform studiului, consumul de afine a îmbunătățit semnificativ memoria participanților, funcționarea neuronală și alimentarea cu sânge a creierului.

„Am descoperit că participanții care au consumat pudra de afine au arătat o performanță semnificativă îmbunătățită a memoriei episodice în combinație cu o mai bună circulație a nutrienților esențiali, cum ar fi oxigenul și glucoza în părți importante ale creierului”, a spus dr. Vauzou.

Pe de altă parte, grupul care a consumat afine „a prezentat o scădere semnificativă a nivelului de LDL sau colesterol „rău”, despre care se știe că contribuie la ateroscleroză, la îngroșarea sau întărirea arterelor”, adaugă expertul.

„ Consumul cronic de merișoare timp de 12 săptămâni îmbunătățește memoria episodică și perfuzia regională a creierului la adulții în vârstă sănătoși”, subliniază cercetarea, publicată în jurnalul Frontiers in Nutrition.

Recent Posts

Cum să îți dai seama dacă ți s-au făcut vrăji: 3 semne de avertizare

Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…

3 minute ago

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

34 de minute ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

o oră ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

2 ore ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

2 ore ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

3 ore ago

Citeste si: