Din cuprinsul articolului
Afinele fac parte din categoria fructelor care, dincolo de a fi foarte gustoase, sunt deosebit de sănatoase. Consumul acestuia oferă beneficii nutriționale importante și este de remarcat aportul vitaminei C, mai mare decât cel al altor fructe.
Cele mai mari beneficii pentru sănătate ale consumului de afine
Afinele sunt bogate in fibre, motiv pentru care contribuie la imbunatatirea tranzitului intestinal . De asemenea, sunt bogate în minerale precum potasiu și calciu, care beneficiază sistemele nervos și muscular.
Reduce colesterol „rău”
Recent, un nou studiu realizat de Universitatea din East Anglia (Regatul Unit) dezvăluie că includerea afinelor în dieta zilnică ar putea ajuta la îmbunătățirea memoriei și a funcției creierului, precum și la reducerea așa-numitului colesterol „rău”.
Potențialul neuroprotector al acestui aliment
Echipa de cercetare a analizat beneficiile consumului zilnic al unei căni de afine la persoanele cu vârsta cuprinsă între 50 și 80 de ani . „Ei speră că descoperirile lor pot avea implicații pentru prevenirea bolilor neurodegenerative, cum ar fi demența”, a spus universitatea într- un comunicat .
„Studiile anterioare au arătat că aportul mai mare de flavonoide dietetice este asociat cu rate mai lente de declin cognitiv și demență. Iar alimentele bogate în antociani și proantocianidine , care conferă fructelor de pădure roșu, albastru sau violet, îmbunătățesc memoria”, explică dr. David Vauzour.
În acest sens, fructele sunt bogate în acești micronutrienți și au puternice proprietăți naturale antiinflamatorii și antioxidante.
„Am vrut să știm mai multe despre modul în care afinele ar putea ajuta la reducerea neurodegenerării legate de vârstă”, explică ei.
Consumul zilnic de afine
Conform studiului, consumul de afine a îmbunătățit semnificativ memoria participanților, funcționarea neuronală și alimentarea cu sânge a creierului.
„Am descoperit că participanții care au consumat pudra de afine au arătat o performanță semnificativă îmbunătățită a memoriei episodice în combinație cu o mai bună circulație a nutrienților esențiali, cum ar fi oxigenul și glucoza în părți importante ale creierului”, a spus dr. Vauzou.
Pe de altă parte, grupul care a consumat afine „a prezentat o scădere semnificativă a nivelului de LDL sau colesterol „rău”, despre care se știe că contribuie la ateroscleroză, la îngroșarea sau întărirea arterelor”, adaugă expertul.
„ Consumul cronic de merișoare timp de 12 săptămâni îmbunătățește memoria episodică și perfuzia regională a creierului la adulții în vârstă sănătoși”, subliniază cercetarea, publicată în jurnalul Frontiers in Nutrition.