Ce alte rezultate ne relevă un ultim studiu pe probleme de sănătate ale românilor
Problemele de sănătate ale românilor sunt complexe și au fost prezentate într-un sondaj național de opinie publică efectuat la începutul lunii februarie a acestui an.
Biroul de Cercetări Sociale realizează în fiecare lună un sondaj de opinie publică la nivel național cu titlul ”Barometru politic național”, care are ca obiectiv măsurarea atitudinilor și credințelor oamenilor din țară față de diverse aspecte și teme politice, sociale și economice de interes public.
Sondajul de față a fost realizat în perioada 9 – 16 februarie 2019 pe un eșantion național de 1106 persoane, reprezentativ pentru populația adultă a României care locuiește în țară (au fost excluse din eșantion persoanele aflate în străinătate, precum și persoanele instituționalizate din mânăstiri, pușcării, spitale, aziluri, etc. – adică peste 25% din totalul alegătorilor).
Au fost realizate interviuri în 116 localități urbane și rurale din toate județele țării. Interviurile s-au desfășurat la domiciliul subiecților, cu ajutorul unei echipe de operatori de teren, nu prin telefon, email, facebook și nici pe stradă sau în instituții ori piețe. Persoanele intervievate au fost alese prin pas statistic, din 2 în 2 apartamente
sau case, pornind de la numărul 1 al fiecărei străzi selectate în eșantion. În cazul în care în apartamentele sau casele selectate nu răspundea nimeni (erau case părăsite, oamenii erau plecați sau refuzau să participe la cercetare), operatorii au ales următoarea a 2-a casă. În acest fel s-a păstrat principiul probabilist, fiind improbabil ca oamenii care domiciliază la apartamente cu numere impare să aibă opinii semnificativ diferite de cei care locuiesc la apartamente cu numere pare.
Sondajul a fost coordonat de Bruno Ștefan, sociolog ce a realizat peste 500 de sondaje în ultimii 29 ani atât în cadrul BCS (în perioada 1998-2019), cât și în cadrul CIS (în perioada 1991-1998), conferențiar la Departamentul de Formare pentru Cariera Didactică și Științe Socio-Umane din Universitatea Politehnica din București.
Răspunsurile sunt diverse și interesante. Aflăm că în ciuda epidemiei de gripă, 85% au răspuns că nimeni din familia lor nu a fost afectat.
83% nu s-au vaccinat antigripal, 75% nu au avut niciun caz de rujeolă la ei în familie, 46% sunt de părere că Ministerul Sănătății nu a trimis suficiente doze de vaccin antigripal către medicii de familie și dispensare. 53% nu cred promisiunea PSD că va fi reluată activitatea Institutului Cantacuzino.
62% dintre repondenți au spus că nimic nu s-a schimbat în ultimii ani în ceea ce privește dotările cabinetelor medicilor de familie pe care îi frecventează, 72% sunt revoltați că prețul medicamentelor a crescut în ultimii ani și doar 23% sunt de părere că s-au îmbunătățit condițiile din spitalele județene.
Pe o scară de la 1 la 10, nota medie a celor care au răspuns la întrebarea ”Unde ați situa sistemul de sănătate românesc” este de 5,7.
Mulți și-ar dori o relație mai bună cu medicul curant, iar 33% sunt de părere că guvernul poate, dar nu vrea să oprească exodul medicilor din țară.
Când a fost vorba să numească cea mai mare problemă din sistemul sanitar românesc, 24% s-au gândit la șpagă, 20% la infecții intraspitalicești, 12% investiții insuficiente, urmate de lipsa personalului calificat, lipsa dotărilor medicale, a prevenției.
La întrebarea ”Dvs. sunteți de acord cu legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex în România?”, 82% s-au declarat împotrivă, 10% pentru, iar 8% nu au știut ce să răspundă.
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…