În medie, 300 de instrumente chirurgicale sunt folosite în timpul unei operații și aproximativ 600 în cazul intervențiilor complexe. Printre obiectele care au fost lăsate în interiorul pacienților se numără scalpele, cleme, prosoape, foarfece, pense și spatule.
Nici măcar spitalele cu renume din vestul Europei nu sunt ferite de erori și neglijențe medicale. De exemplu, în Marea Britanie în 2011 s-au înregistrat 230 de greșeli grave dintre care în 161 din cazuri au fost uitate în interiorul pacientului ace, prosoape sau alte obiecte.
În 2006, Glenn Godecharle, un belgian de 50 de ani, a fost operat într-un spital din Anvers, pentru o ocluzie intestinală. Aparent, intervenția a fost un succes și pacientul a fost externat. Abia la un an de la operație, după ce s-a plâns de dureri crâncene Glenn a descoperit că avea în burtă două foarfeci chirurgicale de câte 16 cm.
Și în țara noastră a fost descoperit în 2008 un caz șocant de malpraxis: un pacient a murit după ce chirurgul care îl opera i-a măcelărit inima și plămânul drept.
În urmă cu 8 ani deja celebrul chirurg Naum Ciomu a tăiat penisul unui pacient în mai multe bucăți, în timpul unei intervenții chirurgicale.
Un caz asemănător s-a petrecut și în Mexic: medicul Francisco Javier Valentiny Ortiz i-a amputat accidental penisul unui pacient în timpul unei operații de circumcizie.
Medicii de la un spital din Lyon i-au extirpat sânul greșit unei femei bolnave de cancer mamar. Când și-au dat seama de eroare, chirurgii i-au tăiat și celălalt sân.
Iată care sunt informațiile pe care ar trebui să le soliciți înaintea unei operații:
• De ce am nevoie de această procedură acum?
• Cine mă va opera și de câte ori a mai efectuat chirurgul această operație?
• Care sunt cele mai comune complicații și ce e de făcut dacă apar?
• În ce va consta recuperarea?