Din cuprinsul articolului
Știi ce fructe și legume sunt încărcate cu pesticide? Anul trecut a fost atins un record de fructe și legume cu pesticide peste limita admisă, care au ajuns în România, în special din Turcia. 700 de tone au fost retrase de la consum, în urma analizelor, potrivit stirileprotv.ro.
Responsabilii promit să facă mai multe controale, în special în cazul alimentelor din zonele extra-comunitare.
Mai bine de jumătate din marfa cu probleme depistată în 2021 provine din Turcia – peste 475 de tone.
Pe lista celor mai infestate fructe și legume descoperite de inspectorii sanitari la transporturile provenite de la turci sunt:
Alte peste 225 de tone de fructe și legume găsite cu pesticide provin din celelalte țări din care importăm, în principal din Egipt, Argentina și Ecuador. Iar în aceste cazuri, portocalele, lămâile și bananele sunt cele la care s-au găsit cele mai multe nereguli.
Din păcate, cantitățile de alimente cu pesticide sunt mult mai mari în realitate, recunosc chiar autoritățile. Asa ca vor dubla verificările în graniță.
Astfel, controalele se vor face la 20% dintre transporturile de lămâi, portocale, clementine, mandarine și ardei.
Iar la foile de viță de vie vor fi și mai dese: la jumătate din cantitate.
Pe lângă controalele din vămi, autoritățile spun că și șefii magazinelor sunt obligați să facă analize suplimentare la un procent din produsele pe care le expun. Iar dacă probele întârzie sau nu fac aceste verificari, inspectorii sanitari vor să mărească amenzile.
„Trebuie să ne uităm pe ambalaj dacă există sau nu vreo etichetă sau dacă este inscripționat, de exemplu, că s-a aplicat un tratament la suprafață. Atunci trebuie să fim atenți și să nu consumăm coaja”, a explicat directorul pentru siguranța alimentelor non-alimentare.
În plus, la unele categorii de produse va trebui prezentat la intrarea în țară și certificatul sanitar.
Consumul regulat de fructe și legume care conțin pesticide poate implica anumite riscuri pentru sănătatea noastră. Expunerea prelungită la anumite substanțe chimice poate avea efecte asupra sănătății, în special atunci când acestea sunt consumate în cantități mari. Iată câteva riscuri potențiale ale consumului de fructe și legume care conțin pesticide:
Este important să reții că majoritatea fructelor și legumelor conțin urme mici de pesticide, care sunt adesea sub nivelurile maxime permise de siguranță. Cu toate acestea, dacă ești preocupat de expunerea la pesticide, poți lua măsuri pentru a reduce acest risc:
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…