Din cuprinsul articolului
Regenerarea și creșterea rapidă a părului. Potrivit medicului Alan Bauman, 20% dintre bărbaţi încep să-şi piardă podoaba capilară începând cu vârsta de 20 de ani. Deşi genetica joacă un rol important, există metode prin care căderea părului poate fi prevenită, una dintre acestea este alimentaţia.
,,Ca orice altă parte a corpului, părul are nevoie de o varietate de nutrienţi pentru a creşte şi a se menţine sănătos”, spune nutriţionistul Rania Batayneh. ,,Pentru că nutrienţii ajung prima dată la ţesuturile esenţiale, precum muşchii şi organele, înainte să ajungă la firele de păr este important să obţii suficienţi nutrienţi”, a adăugat ea.
Iată vitaminele şi mineralele de care ai nevoie pentru regenerarea și creșterea rapidă a părului
- Acizi graşi omega 3
Aceştia sunt buni atât pentru hidratarea scalpului cât şi pentru hrănirea firelor de păr şi stimularea creşterii acestora. În plus, redau elasticitate părului, prevenind ruperea şi uscarea vârfurilor.
Cele mai importante surse de omega 3: somon, ton, varză de Bruxelles, nuci, alune, seminţe de in, ulei de rapiţă.
- Zinc
Menţine scalpul sănătos şi stimulează creşterea şi repararea ţesutului. De asemenea, reglează hormonii (inclusiv testosteronul) şi menţine productivitatea glandelor de la nivelul scalpului, stimulând creşterea părului. Nu trebuie să exagerezi însă, deoarece un nivel crescut de testosteron poate cauza căderea părului. Potrivit Office of Dietary Supplements, 11mg pe zi este cantitatea de care ai nevoie.
Cele mai importante surse de zinc: carne de vită, ficat, stridii, năut şi germeni de grâu.
- Proteine
Atât muşchii cât şi părul au nevoie de proteine. Dacă mănânci prea puţine proteine, încărunţeşti, spune Bauman. Optează pentru o dietă bogată în proteine de bună calitate.
Cele mai importante surse de proteine: iaurt grecesc, gălbenuş de ou, alune, fasole, varză, mazăre, linte, tofu, carne de pui şi de curcan.
- Fier
Acest mineral este cheia către o ciruclaţie sanguină sănătoasă. Dacă ai o deficienţă de fier, nu va mai ajunge la scalp suficient sânge cu oxigen, esenţial pentru creşterea părului.
Cele mai importante surse de fier: vegetale verzi, cereale integrale, fasole, carne roşie, carne de curcan, scoici, midii, stridii şi gălbenuş de ou.
- Vitaminele A şi C
Ambele vitamine contribuie la producerea sebumului, substanţa uleioasă pe care o elimină foliculii de păr. Sebumul este un balsam natural care împiedică ruperea părului.
Vitamina C creşte cantitatea de fier din sânge, în timp ce vitamina A menţine sănătatea scalpului, potrivit lui Bauman.
Cele mai importante surse de vitamina A şi vitamina C: spanac, brocoli, cartofi dulci, dovleac.
Magneziul este al patrulea cel mi abundent mineral din organism şi este folosit în mai mult de 300 de reacţii biochimice, inlusiv creşterea părului, potrivit National Institute of Health. Însă cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Sud au demonstrat că 68% dintre adulţii americani nu primesc suficient magneziu, iar acest lucru contribuie la creşterea inflamaţiei în corp. Altă consecinţă? Pierderea părului.
Batayneh susţine că deficienţa de magneziu este asociată cu pierderea părului atât la bărbaţi cât şi la femei.
Cele mai importante surse de magneziu: migdale, spanac, caju, linte, orez brun.
- Seleniu
Un element important care ajută organismul să producă selenoproteine (care reglează metabolismul, sinteza ADN-ului şi imunitatea), seleniul stimulează şi creşterea părului.
Cele mai importante surse de seleniu: nuci de Brazilia, ton, şuncă, sardine, creveţi.
Cât păr e normal să pierdem zilnic
Cei mai mulți oameni pierd între 50 și 100 de fire de păr în fiecare zi, potrivit Academiei Americane de Dermatologie. În zilele în care părul este spălat, cad până la 250 de fire, însă nu e bine să evitați spălarea, fiindcă oricum părul o să cadă. Un indiciu care trădează o cădere anormală a podoabei capilare este și următorul: dimineață, la trezire, pe pernă veți observa o cantitate mai mare de fire, ca și la oglinda unde vă pieptănați.
În timp ce la bărbați căderea părului apare de la frunte către creștetul capului, la femei se manifestă mai degrabă subțierea firului de păr pe partea centrală a scalpului.
Sfatul medicului Mihaela Leventer pentru cei care sunt de părere că pierd părul într-o proporție exagerată: mergeți la o un dermatolog. „Acesta va stabili dacă este vorba de o afecțiune dermatologică sau dacă e o cădere fiziologică. Tot el va spune analizele necesare pentru a descoperi cauza”.
Tratamentele depind de motivul pierderii podoabei capilare: se administrează vitamine, mai ales cele din seria B și minerale, cum ar fi seleniul și zincul, pentru că ajută la revigorarea părului, dar, de cele mai multe ori, se dau medicamente specifice, ghidate de analize, adaugă medicul.
Cinci cauze ale căderii podoabei capilare
1. Stres
Variațiile mari de greutate, contraceptivele, dar și un divorț sau operațiile pot face părul să cadă.
2. Moștenirea genetică
Bărbații ai căror tați și bunici (și din partea mamei) au avut chelie au un risc mare să aibă aceeași problemă.
3. Schimbări hormonale Apar atât la femei tinere, cât și la cele aflate la menopauză. Se pot asocia cu seboreeași acneea.
4. Cauze infecțioase și autoimune
Artrita reumatoidă, diabetul de tip I, scleroza multiplă, psoriazisul.
5. Dieta precară
În special lipsa proteinelor și a fierului din alimentație poate amplifica diminuarea podoabei capului.