Cele mai importante sfaturi pe care le primesc părinții de la medicii „de dinți”

Nicolae Oprea

Atunci când copiii au probleme cu dințișorii, una dintre cele mai mari probleme pe care părinții o întâmpină este aceea de a-i convingă pe cei mici să meargă la medicul stomatolog

De foarte multe ori, cei mari recurg la „forță” și încearcă să-i constrângă pe „prichindei” să facă o vizită la un cabinet de stomatologie, ceea ce reprezintă o greșeală. Vizita la un astfel de medic nu este foarte plăcută și, indiferent de cât de blând este doctorul, intervenția se simte, fiind deseori dureroasă. De aceea, părinții trebuie să aibă foarte mult tact pentru rezolvarea acestei probleme.
„Se pot juca cu instrumentarul”
„Eu îi sfătuiesc pe părinții care vin la cabinetul stomatologic pentru a rezolva o problemă a lor, să vină, din când în când, și cu cei mici. Chiar dacă au 2 sau 3 ani și nu au probleme, copiii trebuie să fie familiarizați cu un astfel de mediu. În general, atmosfera dintr-un cabinet stomatologic nu este foarte prietenoasă cu cei mici, mai ales când vine vorba de instrumentar. Cele mai multe instrumente au un aspect înfricoșător chiar și pentru adulți și este indicat să-i lăsăm pe copii să se familiarizeze cu ele. De exemplu, să-i lăsăm să se joace cu o oglindă pe care o pot introduce în guriță și să prindă astfel încredere. Bineînțeles, asta presupune multă răbdare, atât din partea părinților, cât și din partea medicilor”, ne-a explicat dr. Olga Brașoveanu, medic primar stomatolog, coordonator al cabinetelor școlare de stomatologie din Sectorul 5 al Capitalei.
Nu-i mințim că nu-i doare
Pe lângă familiarizarea cu un astfel de mediu, esențială este și prima experiență stomatologică pe care o are copilul.
„Prima vizită la cabinetul stomatologic este cea care rămâne întipărită în memoria copilului. Dacă este urâtă și dureroasă, cu greu ne mai convingem fiica sau fiul să treacă pe la stomatolog. De aceea, trebuie comunicat foarte mult înainte de vizită și trebuie explicat că la doctor i se face un bine. Pe de altă parte, copilul nu trebuie mințit că nu-l doare. Orice intervenție poate fi neplăcută la un moment dat. Aici este foarte important și rolul medicului. Eu, de exemplu, nu le spun elevilor că nu-i doare. Nu-i mint pentru că-și pierd încrederea în mine”, mai spune dr. Olga Brașoveanu.
De cele mai multe ori, pentru copiii mici, de până în 6 ani, funcționează și tehnica recompensei. De exemplu, în atingerea scopului principal, respectiv eliminarea unei carii, părintele își poate „cumpăra” prichindelul, oferindu-i o recompensă după vizita la medic, cum ar fi cumpărarea unei jucării preferate sau îndeplinirea unei dorințe pe care copilul o are.

 

 

Recent Posts

Mare atenție! Boli netratate care pot duce la cancer: Trebuie obligatoriu să mergem la MEDIC

Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…

13 minute ago

Acest mineral trebuie consumat pentru combaterea demenței. Nu trebuie să lipsească din aportul zilnic!

În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…

43 de minute ago

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Companiile și oamenii valoroși din sistemul sanitar din România

Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…

53 de minute ago

Cum să îți dai seama dacă ți s-au făcut vrăji: 3 semne de avertizare

Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…

o oră ago

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

2 ore ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

2 ore ago

Citeste si: