Din cuprinsul articolului
Inima este unul dintre cele mai importante organe pentru corpul nostru. Aceasta este implicată într-o multitudine de procese, la nivelul întregului organism și, cel mai important, ne menține în viață.
Inima se formează încă din prima lună de dezvoltare a embrionului, intrauterin. Deși nu suntem mereu conștienți de asta, inima noastră bate constant, într-un ritm dat de impulsurile nervoase.
Iată câteva lucruri interesante despre inimă, dezvăluite de Dr. Vasi Rădulescu. Tu câte știai?
„Inima bate toată viața. La om, ea începe „munca” încă din prima lună de dezvoltare intrauterină. E primul organ funcțional. Funcția principală e de pompă: trimite sângele prin tot corpul. Fără această circulație nu putem trăi.
Inima mai are un rol: ea secretă niște hormoni care fac dilatație a vaselor de sânge sau stimulează diureza (producția de urină în rinichi).
În inimă există un mic centru ce conține niște celule speciale care emit singure impulsuri nervoase. Aceste impulsuri circulă prin toată inima și o coordonează, dictându-i când să se contracte și-n ce ordine. Inima are două camere superioare, numite atrii, respectiv două camere inferioare, numite ventriculi. O căsuță cu patru camere. Sângele circulă într-un sigur sens prin aceste camere, grație unor aparate valvulare. Valvele lasă sângele să treacă și-l împiedică să refuleze.
De inimă trebuie să avem grijă, că cele mai multe decese apar prin afectarea ei. Să mâncăm sănătos, să ne mișcăm, să dormim bine, să nu fumăm, să nu consumăm mult alcool. Sunt lucruri relativ simple, dar care contează enorm.
Curiozitate 1: inima nu e implicată direct în iubire. Toate substanțele secretate, care au legătură cu iubirea, vin din creier.
Curiozitate 2: la început, inima este lipită de creier și ambele stau în „capul” embrionului”, scrie Dr. Vasi Rădulescu pe o rețea de socializare.
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…