Din cuprinsul articolului
Cauze ale cancerului pulmonar la nefumători. Incidența cancerului pulmonar a crescut semnificativ în ultimii ani, iar numărul cazurilor este în continuare în creștere.
Pentru a înțelege răspândirea rapidă a acestei boli, trebuie conștientizate cauzele sale subiacente, ca urmare a acestei tendințe alarmante.
În ciuda credinței larg răspândite că fumatul este principala cauză a cancerului pulmonar, este important să identificăm că unele persoane pot dezvolta cancer pulmonar chiar dacă nu au fumat niciodată. Acești oameni pot considera că este complicat să accepte un diagnostic de cancer pulmonar, deoarece cauza este încă necunoscută.
Prin urmare, este esențial ca toată lumea să fie informată despre principalii factori care duc la apariția cancerului pulmonar la nefumători.
1. Poluarea crescută a aerului: Creșterea poluării aerului de la mașini, centrale electrice și alte instalații industriale este un factor major în creșterea ratei cancerului pulmonar. Expunerea pe termen lung la aerul murdar crește riscul de a face cancer pulmonar, potrivit profesioniștilor medicali. Sănătatea oamenilor este în special în pericol în zonele cu concentrații mari de particule PM2,5.
2. Gazul radon: Radonul, un produs secundar natural al degradarii uraniului, este un gaz inert din punct de vedere chimic. Se crede că una dintre principalele cauze ale cancerului pulmonar este expunerea la gazul radon. În ciuda faptului că gazul radon este prezent aproape universal, cei care inhalează niveluri ridicate de radon sunt mai susceptibili la cancer pulmonar. Specialiștii atrag atenția că locuințele care sunt bine izolate, bine sigilate și construite pe un sol bogat în elementele uraniu, radiu și toriu au niveluri mai ridicate de radon decât alte tipuri a locuintelor.
3. Fumatul secundar: Cert este că vei inspira fumul de țigară și te vei angaja în fumatul pasiv dacă vei petrece mult timp printre fumători. În comparație cu alți nefumători, nefumătorii care locuiesc cu un fumător au un risc mai mare de a dezvolta cancer pulmonar. În fumatul pasiv pot fi prezenți până la 7.000 de compuși, dintre care cel puțin 250 sunt cunoscuți a fi periculoși. Din acest motiv, guvernul a interzis fumatul în locuri publice.
4. Expunerea la substanțe chimice la locul de muncă: Mai multe companii au medii toxice cu toxine care ar putea duce la cancer pulmonar la angajați. Unii dintre acești agenți cancerigeni includ azbest, arsen, silice, gaze de eșapament diesel, pesticide, praf și fum. Prin urmare, se sugerează ca topitorii, dulgherii și angajații rafinăriilor să își reducă la minimum expunerea la astfel de materiale periculoase pentru a preveni cancerul pulmonar. Lucrătorii din industrii precum minerit, construcții și producție pot prezenta un risc mai mare.
5. Factor genetic: Un factor suplimentar poate fi legat de gena unei persoane (ADN). Numeroase studii au demonstrat că, dacă un nefumător are antecedente familiale de boală, la acea persoană se poate dezvolta și cancer pulmonar. La nefumători, dezvoltarea cancerului pulmonar poate fi influențată de factori ereditari. Un risc crescut poate exista pentru persoanele cu antecedente familiale de cancer pulmonar.
Alți factori care contribuie la cancerul pulmonar includ expunerea la radiații și afecțiunile pulmonare includ:
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…