Sari la conținut

Cele mai importante beneficii ale consumului moderat de alcool

Alcoolul poate face și bine… atunci când e consumat cu moderație. Unii cercetători înclină balanța înspre beneficiile consumului moderat de alcool ca metodă de prevenție în anumite boli, alții demonstrează că, indiferent de cantitatea de alcool ingerată pe termen lung, alcoolul afectează starea de sănătate.

Anumite studii au dovedit că un consum moderat pe termen lung este asociat cu efecte ireversibile asupra creierului.

Cercetările care prezintă o asociere între consumul moderat și regulat de alcool și diminuarea riscului apariței anumitor boli au avut în atenție:

  • Bolile cardiovasculare. Unii cercetători susțin că un pahar pe zi de alcool reduce cu 30% riscul apariției acestora la persoanele cu vârsta peste 60 de ani;
  • Accidentele vasculare cerebrale ischemice: s-a demonstrat că alcoolul crește colesterolul HDL ( High Density Lipoprotein)- colesterolul „bun” și previne formarea cheagurilor de sânge;
  • Bolile arteriale periferice deoarece un pahar pe zi previne apariția arterosclerozei prin vasodilatație;
  • Risc redus de calculi biliari deoarece s-a arătat în anumite studii că alcoolul acționează asupra acidului biliar și asupra HDL-ului – colesterolul bun.

Totodată, atunci când este consumat în exces, alcoolul reprezintă un risc de a dezvolta toate afecțiunile enumerate mai sus.

Aceste studii au fost realizate pe un eșantion limitat și rezultatele nu pot fi generalizate la întreaga populație. S-a luat în considerare consumul moderat de maxim 10 unități de alcool pe săptămână.

În cazul consumului moderat de bere s-a constatat 

  • Are efecte vasodilatatoare asupra arterelor si reduce riscul cardiovascular. Componenții fenolici ai berii scad biomarkerii inflamatori iar alcoolul ameliorează profilul lipidic la bărbații cu risc cardiovascular.
  • Reduce riscul de calculi renali deoarece este diuretică.
  • Un studiu norvegian al institutului Nord –Trondelag Helath Study arată că un pahar de bere ajută în prevenția depresiei, comparativ cu cei care nu consumă deloc sau consumă abuziv bere.

Experții în sănătate publică recomandă a nu se depăși 7 pahare de alcool pe săptămână, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, respectând două zile pe săptămână în care nu se consumă deloc alcool. Un pahar de alcool este echivalent cu 250 de ml de bere cu o concentrație de 5% alcool.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel