Din cuprinsul articolului
Analizele pentru ficat sunt esențiale pentru evaluarea sănătății acestui organ vital. Printre cele mai relevante analize se numără transaminaza glutamic-piruvică (TGP), cunoscută și sub numele de aminotransferaza alanină (ALAT).
Valorile ALAT pot indica dacă celula hepatică, hepatocitul, este afectată sau nu. În plus față de ALAT, bilirubina este un alt indicator important pentru funcția ficatului.
„Ficatul nu doare decât în cazuri rare, cum ar fi distensia rapidă a capsulei hepatice, care poate fi cauzată de hematoame subcapsulare sau tumori explozive. De obicei, senzația de disconfort pe care o persoană o resimte în zona ficatului este, de fapt, cauzată de alte afecțiuni, cum ar fi colita sau colica biliară”, a explicat dr. Carmen Manciuc de la Spitalul de Boli Infecțioase Iași.
În ceea ce privește analizele, trebuie menționat că o creștere a ALAT și a bilirubinei poate sugera existența unei hepatite virale acute sau a unui ficat gras. Pentru a confirma diagnosticul, este necesară o evaluare completă, inclusiv date clinice și investigații imagistice, precum ecografia abdominală. Acestea pot dezvălui dimensiunile ficatului, aspecte ale acestuia și alte afecțiuni asociate, cum ar fi pietrele la fiere sau problemele pancreatice.
Analizele pentru ficat sunt recomandate în mai multe situații, inclusiv:
În ceea ce privește frecvența analizelor pentru ficat, aceasta poate varia în funcție de starea de sănătate a fiecărei persoane și de recomandările medicului. În general, pentru persoanele sănătoase, este recomandat să facă analize pentru ficat o dată pe an sau la recomandarea medicului. Pentru persoanele cu afecțiuni hepatice sau cu factori de risc crescuți, analizele pot fi necesare mai des, conform recomandărilor medicului. Este important să consulți medicul pentru recomandări specifice în funcție de situația ta medicală individuală.
Faza lunii pe 5 noiembrie 2024. Sfaturi importante: Pe 5 noiembrie 2024, Luna crește, a…
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…