Din cuprinsul articolului
Cele mai frecvente tipuri de cancer. Cancerul cauzează milioane de decese în întreaga lume în fiecare an, în ciuda faptului că multe tipuri de cancer pot fi vindecate și tratate în mod eficient dacă sunt detectate devreme.
În 2020, cancerul a provocat aproape 10 milioane de decese în întreaga lume, conform estimărilor OMS.
Statisticile la nivel mondial arată că, în timp ce cancerul de sân a depășit numărul de cazuri noi de cancer cu 2,26 milioane de cazuri în 2020, cancerul pulmonar a cauzat cel mai mare număr de decese prin cancer în același an (1,80 milioane de decese).
Cele mai frecvente cinci tipuri de cancer raportate la nivel mondial sunt cancerele de sân, pulmonar, colorectal, de stomac și de prostată.
1. Cancerul de sân
Potrivit OMS, cancerul de sân este prima sau a doua cauză de deces prin cancer la femei în 95% din țări. Majoritatea deceselor cauzate de cancerul de sân au loc în țările cu venituri mici și medii. În luna februarie a anului 2023, OMS a lansat o nouă foaie de parcurs pentru a atinge obiectivele de salvare a 2,5 milioane de vieți de cancer de sân până în 2040.
2. Cancerul colorectal
Cancerul care afectează intestinul gros (colon) sau rectul (capătul colonului) se numește cancer colorectal. Excesul de greutate sau obezitatea, fumatul, consumul excesiv de alcool, diabetul de tip 2, stilul de viață sedentar, o dietă bogată în carne procesată sunt factori de risc ai cancerului de colon care pot fi evitați.
3. Cancerul pulmonar
Fumătorii au cel mai mare risc de a dezvolta cancer pulmonar, dar poate apărea și la persoanele care nu au fumat niciodată. Pe lângă fumat și expunerea la fumatul pasiv, factorii de risc pentru cancerul pulmonar includ antecedentele familiale de cancer pulmonar, radioterapie, expunerea la gaz radon, azbest și alți agenți cancerigeni.
4. Cancerul de prostată
Semnele și simptomele cancerului de prostată pot apărea atunci când această boală este mai avansată. Acestea includ probleme la urinare, sânge în urină, sânge în material seminal, dureri osoase, pierderea în greutate fără a încerca și disfuncția erectilă.
5. Cancer la stomac
Factorii de risc asociați cu cancerul de stomac, numit și cancer gastric, includ boala de reflux gastroesofagian, dieta bogată în alimente sărate și afumate, infecția cu Helicobacter pylori, gastrita, fumatul, polipii din stomac și antecedentele familiale de cancer de stomac.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…