Sari la conținut

Cele mai frecvente mituri legate de boala tiroidiană! Toate femeile ar trebui să știe!

Tiroidita Hashimoto
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Tiroidita Hashimoto, afecțiune cronică

Glanda tiroidă face parte din sistemul endocrin. Această glandă este situată chiar sub mărul lui Adam, în partea din față a gâtului. În circumstanțe normale, nu este vizibil, dar poate fi simțit dacă se aplică presiune asupra acestuia. Este responsabil pentru producerea hormonilor tiroidieni numiți tiroxină și triiodotironină și eliberarea acestora în fluxul sanguin.

O supraproducție de hormoni tiroidieni este denumită hipertiroidism. Pe de altă parte, o afecțiune în care glanda tiroidă este subactivă este denumită hipotiroidism.

Ce fac hormonii tiroidieni?

Iată câteva funcții ale hormonilor tiroidieni:

  • Hormonii tiroidieni joacă un rol foarte important în reglarea metabolismului în organism.
  • De asemenea, ajută la funcționarea digestivă și funcționarea inimii.
  • Tiroxina este, de asemenea, importantă pentru dezvoltarea creierului, controlul muscular, sănătatea oaselor și starea de spirit.

Concepții greșite legate de tiroidă

Condițiile legate de tiroidă sunt foarte frecvente, dar diagnosticarea acestor probleme este adesea dificilă. Simptomele frecvente includ oboseala, creșterea în greutate, slăbiciunea, constipația și apetitul slab. Prin urmare, glanda este adesea neînțeleasă. Iată câteva dintre cele mai frecvente mituri despre bolile tiroidiene.

  1. Bolile tiroidiene afectează doar femeile în vârstă

În timp ce femeile prezintă un risc mai mare de a dezvolta probleme legate de tiroidă, aceste condiții pot afecta și bărbații. Femeile sunt, de obicei, expuse unui risc mai mare din cauza nivelurilor mai ridicate de estrogen. Bolile tiroidiene pot afecta bărbații și femeile de orice vârstă. Unii dintre factorii de risc comuni bărbaților și femeilor includ expunerea gâtului și a pieptului la radiații, istoricul problemelor tiroidiene și istoricul familial al bolilor tiroidiene.

  1. Nodulii tiroidieni sunt toți cancerosi

Creșterea celulelor tiroidiene poate duce la dezvoltarea unui nodul tiroidian. Cauza exactă a acestui fapt este necunoscută. În timp ce cancerul este o problemă atunci când este descoperit un nodul, nu toți nodulii tiroidieni sunt canceroși. În majoritatea cazurilor, acești noduli sunt benigni. Cancerul este de obicei detectat doar în aproximativ 5% din toate cazurile. Pentru a testa dacă un nodul este canceros sau nu, medicul va prelua un eșantion de celule din nodul.

  1. Consumul suplimentelor de iod poate preveni bolile tiroidiene

Este adevărat că deficitul de iod este una dintre principalele cauze ale bolilor tiroidiene, dar consumul de suplimente poate să nu fie întotdeauna corect. În multe cazuri, acest lucru poate face mai mult rău decât bine. Prea mult iod în organism poate declanșa o boală tiroidiană și poate produce cantități excesive de hormoni tiroidieni. Nu trebuie să luați niciodată suplimente de iod fără a consulta un medic.

  1. Yoga pot atenua simptomele bolii tiroidiene

Yoga are mai multe beneficii pentru sănătatea dumneavoastră generală, dar tratarea bolilor tiroidiene nu este una dintre ele. În mod similar, nu poate ajuta la prevenirea bolilor tiroidiene. Cel mult, yoga vă poate ușura nivelul de stres și vă poate ajuta să pierdeți în greutate. Acest lucru poate ajuta indirect la tratarea disfuncțiilor tiroidiene.

Bolile tiroidiene pot fi tratate dacă sunt diagnosticate la timp. Prin urmare, este important să nu credeți tot ceea ce auziți și să consultați un medic dacă observați simptome care ar putea indica disfuncție tiroidiană.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel