Din cuprinsul articolului
Profesorul Alexandru Rafila a răspuns tuturor curiozităților românilor legat de noul vaccin anti-covid, în cadrul unei dezbateri ample pe tema vaccinului.
„Vaccinarea va fi posibilă și la medicul de familie. Acum discutăm de 1000 de persoane vaccinate zilnic. Ritmul trebuie să crească la 35.000-40.000 încât să putem să discutăm despre utilizarea completă a vaccinului.” a precizat Profesorul Rafila.
„Programarea celor care urmează să fie vaccinați este esențială, atât la prima doză cât și la a doua doză. Și este bine să îi convingem să și revină pentru a două doză, pentru că există și acest risc, al neprezentării la a două doză, iar o vaccinare incompletă oferă și o imunitate incompletă.
Dar rezultatul vaccinării este similar. Determina apariția unui răspuns imun protector.”
„Eficacitatea vaccinului este obținută în urmă studiului clinic. Este de 95% în cazul acestui vaccin. Iar eficientă se referă la ceea ce se întâmplă în viață reală. Și în mod evident, nefiind vorba de condiții stricte că în cazul unui studiu clinic, probabil că eficientă va fi ceva mai mică dar eu cred că eficiența va fi tot peste 90%.”
Întrebat dacă se va vaccina, după ce s-a vindecat deja de COVID-19, Alexandru Rafila a explicat care este procedura pentru cei care au trecut prin boală dar vor totuși să își facă vaccinul.
„Bineînțeles că mă voi vaccina. Cel mai probabil într-un interval de 90 de zle de la negativare. Eu am ieșit din izolare pe 21 decembrie așa că mai adunăm maxim 90 de zile. Este un interval recomandat și de Centrul de Control al Bolilor din SUA.”
„Sunt și foarte mulți asimptomatici care se vaccineaza, nu este niciun fel de problema. În Israel au descoperit 450 de persoane care erau infectate, după vaccinare, dar nu au fost reacții adverse, nimic special, și lucrul asta cred că trebuie să dea încredere pentru vaccinare.”
Profesorul a confirmat că și persoanele care au diabet și aritmie cardiacă pot face vaccinul. Ba chiar este recomandat, pentru a nu se infecta cu COVID-19 și a ajunge la o formă severă a bolii, amplificată de bolile deja existente.
„Nu sunt probleme legate de o agravare sau reactivare a bolilor pe care le au. (…) Cea mai mare mortalitatea a apărut la persoane vârstnice care au avut alteroscleroză, insuficiență cardiacă și mai ales hipertensiune. Deci este clar că este recomandată vaccinarea. Mai mult, s-a observat că vaccinarea previne accidente trombotice.”
„Nu știm încă pentru cât timp vom fi imuni dar studiile au arătat că nivelul de anticorpi după vaccinare este menținut înalt și constant. Probabil că cel mai puțin, vom fi imuni în jur de un an de zile. Dar e posibil că acest interval, pe măsură ce acumulăm experiență, să fie mai mare.
Dar într-un an de zile reușim să oprim această pandemie și vaccinul poate să devină un vaccin sezonier administrat într-un mod asemănător vaccinului anti gripal.”
„Vaccinul din Rusia nu a fost autorizat în Uniunea Europeană. Noi, că și țară membră a UE, folosim medicamente aprobate la nivel european. Probabil că atunci când vor există suficiente informații științifice și Rusia va dori să îl înregistreze în UE, nu va fi niciun fel de problemă dacă va fi aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului. Dar, sigur, că dacă te duci în Rusia și există această posibilitate, poți să te vaccinezi în Rusia sau în orice țară care utilizează acest vaccin.”
„Nu există niciun fel de dovadă știntifică. Nu are niciun fel de legătură cu vaccinarea. Nu există niciun deces. Nu se poate pune problema acestor complicații inventate. Nu există nici cea mai mică dovadă. Și nu cred că mii de medici din România, sau sute de mii de medici din toată lumea, se vaccineaza în așteptarea leucemiei.”
Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…
În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…
Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…
Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…
Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…
Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…